Τελευταία Νέα
Οικονομία

Eurogroup για την Ελλάδα στις 11 Αυγούστου για το τρίτο μνημόνιο ύψους 86 δισ - FT: Πιθανό ένα νέο δάνειο - γέφυρα

tags :
Eurogroup για την Ελλάδα στις 11 Αυγούστου για το τρίτο μνημόνιο ύψους 86 δισ - FT: Πιθανό ένα νέο δάνειο - γέφυρα
Επιφυλακτικοί οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης για τον αν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα, ύψους 86 δισ. ευρώ, μπορεί να είναι θέμα εβδομάδων για να ολοκληρωθούν
Για πιθανή συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα την Τρίτη 11 Αυγούστου 2015, κάνουν λόγο πληροφορίες που επικαλούνται οι Financial Times, προκειμένου να κλείσει για το νέο τριετές δάνειο προς την Ελλάδα, μέσω του ESM.
Σύμφωνα με τον Peter Spiegel, κάποιοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης είναι επιφυλακτικοί για τον αν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα, ύψους 86 δισ. ευρώ, μπορεί να είναι θέμα εβδομάδων για να ολοκληρωθούν.
Εάν δεν υπάρξει συμφωνία έγκαιρα, ώστε η Ελλάδα να αποπληρώσει το ομόλογο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ύψους 3,2 δισ. ευρώ, που λήγει στις 20 Αυγούστου, τότε οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να κάνουν ότι έκαναν και για την αποπληρωμή του ομολόγου της ΕΚΤ που έληξε στις 20 Ιουλίου:
Να χορηγήσουν ένα δάνειο - "γέφυρα" από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM).
Ο ΕFSM δάνεισε ήδη 7 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και απομένουν άλλα 6 δισ. ευρώ διαθέσιμα στο ταμείο αυτό.
Τους τελευταίους δύο μήνες, οι διαπραγματεύσεις έχουν εστιάσει σε δύο επίμαχα θέματα:
Την απλοποίηση του περίπλοκου συστήματος ΦΠΑ της Ελλάδας και τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.
Τα μέτρα αυτά ψηφίσθηκαν από το ελληνικό κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα.
Οι συζητήσεις θα επεκταθούν τώρα, αναφέρει το δημοσίευμα, σε δύο τομείς, όπου οι πιστωτές θεωρούν ότι υπάρχει σημαντικό περιθώριο απελευθέρωσης της ελληνικής οικονομίας:
Στα εργασιακά και στους περιορισμούς που υπάρχουν στις αγορές προϊόντων.
"Στη συμφωνία της συνόδου κορυφής της Ευρωζώνης την περασμένη εβδομάδα, η Ελλάδα υποσχέθηκε 'τον εκσυγχρονισμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων' και νομοθεσία για τις 'συλλογικές απολύσεις' που θα είναι εναρμονισμένη με τα πρότυπα της ΕΕ.
Το τι θα σημάνουν αυτά όσον αφορά τα συγκεκριμένα μέτρα, θα είναι θέμα της διαπραγμάτευσης", αναφέρει το δημοσίευμα.

Κομισιόν: Στόχος να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις στα μέσα Αυγούστου
Αν και «φιλόδοξο», το καλύτερο σενάριο είναι να έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του το συντομότερο δυνατό, κατά προτίμηση μέχρι τα μέσα Αυγούστου, αναφέρουν πηγές της Κομισιόν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Σύμφωνα με τις εν λόγω πηγές, σε αυτήν την περίπτωση η πληρωμή της 20ης Αυγούστου προς την ΕΚΤ θα μπορεί να πραγματοποιηθεί με την πρώτη εκταμίευση από τον ESM, κάτι που είναι ξεκάθαρο ότι επιθυμούν τα κράτη μέλη της ευρωζώνης.
«Τις επόμενες μέρες» θα ξεκινήσουν επίσημα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών για το πρόγραμμα στήριξης από τον ΕSM, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο. Όπως αναφέρει ο ίδιος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, χτες πραγματοποιήθηκε ακόμα μια τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των ιθυνόντων και από τις δύο πλευρές έτσι ώστε να βρεθεί το κατάλληλο μέρος για να διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις.
Ωστόσο, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Pierre Moscovici, σκοπίμως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τότε οι διαπραγματεύσεις και μίλησε για «δεύτερο δεκαπενθήμερο» του Αυγούστου, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει προθεσμία «με τη στενή έννοια του όρου».
«Η Επιτροπή προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα», συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, ενώ καταλήγουν λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει λόγος να γίνονται εικασίες για το αν θα χρειαστεί νέα χρηματοδότηση- γέφυρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης