Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι ΑΜΚ των τραπεζών στο επίκεντρο του Kυβερνητικού Συμβουλίου - Φορολογικά και δημοσιονομικά θέματα εξέτασαν τα κλιμάκια

Οι ΑΜΚ των τραπεζών στο επίκεντρο του Kυβερνητικού Συμβουλίου - Φορολογικά και δημοσιονομικά θέματα εξέτασαν τα κλιμάκια
Οι θεσμοί επισκέφθηκαν εκ νέου το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους
Ο νέος γύρος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών βρέθηκε στο επίκεντρο του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), που συνεδρίασε νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη.
Σε ό,τι αφορά τις εργασίες των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών στην Αθήνα, οι συζητήσεις συνεχίστηκαν και σήμερα χωρίς προβλήματα, ενώ εστίασαν σε όλα τα ακανθώδη ζητήματα της διαπραγμάτευσης, όπως τα φορολογικά, τα δημοσιονομικά, καθώς και εκείνα που αφορούν θέματα ενεργειακά, αλλά και το πλαίσιο των αδειοδοτήσεων.
Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, όλες οι συζητήσεις πραγματοποιήθηκαν σε πάρα πολύ καλό κλίμα, ενώ ακολουθήθηκε πλήρως η ροή του προγράμματος.
Οι θεσμοί επισκέφθηκαν εκ νέου το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Αύριο Πέμπτη, εκτός απροόπτου, θα βρίσκεται στην Αθήνα και η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία ανέβαλε τελευταία στιγμή το ταξίδι της, το οποίο είχε προγραμματιστεί για σήμερα.
Στο μεταξύ, στο Μέγαρο Μαξίμου μετέβη νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, προκειμένου να μετάσχει σε σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα.
Ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την μέχρι στιγμής πορεία της διαπραγμάτευσης και για όλα τα ακανθώδη ζητήματα που χωρίζουν την κυβέρνηση από τους δανειστές.
Όπως έχει ήδη αναφέρει από νωρίς το www.bankingnews.gr, σε προϋπολογισμό, ασφαλιστικά ταμεία, ΑΕΠ, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στην κατάσταση των ελληνικών τραπεζών και γενικότερα της οικονομίας, μετά την επιβολή των των capital controls, επικεντρώθηκαν οι πρώτες τεχνικού χαρακτήρα συζητήσεις μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών που πραγματοποιήθηκαν σε πολύ καλό κλίμα.
Αυτές θα συνεχιστούν σήμερα και αύριο με μεγαλύτερη ένταση καθώς στο «παιγνίδι» των συνομιλιών μπαίνουν και οι τέσσερις επικεφαλής των θεσμών οι οποίοι θα ξεκινήσουν με το φάκελο για τα Εργασιακά.
Πρόκειται για τους Ντέκλαν Κοστέλο από την Ε.Ε, Ντέλια Βελκουλέσκου από το ΔΝΤ, Ράσμους Ρέφερ από την ΕΚΤ και Νίκολα Τζιαμαρόλι από τον ESM οι οποίοι αφεικνούνται σήμερα στην πρωτεύουσα και θα έχουν επαφές σε υψηλότερο επίπεδο, με εξαίρεση την εκπρόσωπο του ΔΝΤ, η οποία θα φτάσει αύριο στην Αθήνα.
Η εντολή που έχουν λάβει από Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον οι τέσσερις τεχνοκράτες είναι να προχωρήσουν τάχιστα στην κατάρτιση της νέας δανειακής σύμβασης και το Μνημόνιο που θα τη συνοδεύει, αφού προηγουμένως «κλειδώσουν» τα μέτρα και τις πολιτικές που θα οδηγήσουν στην υλοποίηση των στόχων του νέου προγράμματος προσαρμογής.
Στόχος παραμένει όλα να έχουν κλείσει έως το Δεκαπενταύγουστο ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι τεχνικές εργασίες (συγγραφή κειμένων, ψήφιση από Κοινοβούλια), προκειμένου η συμφωνία να έχει ολοκληρωθεί πριν από τις 20 Αυγούστου.
Δεύτερη ημερομηνία- σταθμό για το ελληνικό Δημόσιο που θα πρέπει να πληρώσει «ακούρευτα» ομόλογα ύψους 3,2δις ευρώ που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άλλα 1,8 δις. ευρώ σε ΔΝΤ και τόκους που αφορούν την εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους. Πρόκειται για ένα «λογαριασμό» που φθάνει τα 5 δις. ευρώ με τη χώρα για να μπορέσει να τον πληρώσει θα πρέπει να δανειστεί αυτά τα λεφτά από τους θεσμούς.
Με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά την Αθήνα δωδεκαμελής τεχνική ομάδα των ξένων ξεκίνησε χθες το πρώτο γερό «ξεσκόνισμα» στα στοιχεία του προϋπολογισμού δίνοντας έμφαση σε έσοδα και δαπάνες.
Ο λόγος είναι ότι τα έσοδα και η δυναμική τους θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό όχι απλώς το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 αλλά και το ύψος του φετινού δημοσιονομικού «κενού» των πρόσθετων μέτρων που θα απαιτηθούν για την κάλυψη του. Η «τρύπα» στα φορολογικά έσοδα ξεπερνά στο εξάμηνο τα 3,2 δις. ευρώ ενώ ο προϋπολογισμός κρατιέται από μία κλωστή που φέρει την κωδική ονομασία «υπερ-συγκράτηση κρατικών δαπανών». Έξοδα 4 δισ. ευρώ που δεν πληρώνει το Γενικό Λογιστήριο μετακυλύονται από μήνα σε μήνα.
Άλλα στοιχεία που ζήτησαν οι πιστωτές ήταν αυτά που είχαν να κάνουν με την πορεία του ΑΕΠ και την κάμψη που θα σημειώσει φέτος η ελληνική οικονομία. Αντί για ανάπτυξη 0,5% η χώρα βαδίζει ολοταχώς σε ύφεση και όπως παραδέχτηκαν ακόμη και οι ξένοι αυτή θα είναι μεγαλύτερη του 2% με 3% φέτος. Κι αυτό χωρίς να υπολογιστεί η επίπτωση των μέτρων του τρίτου μνημονίου.
Οι επαφές στο Γενικό Λογιστήριο με την τεχνική αντιπροσωπεία των ξένων θα συνεχιστούν και σήμερα όπου θα ανοίξει ο φάκελος με τις ανάγκες των ασφαλιστικών ταμείων που χθες θίχτηκε ακροθιγώς από τους πιστωτές. Και ενώ αυτά συνέβαινα στην Πανεπιστημίου 37 άλλη ομάδα τεχνοκρατών άνοιγε την καυτή ατζέντα των εργασιακών και των άλλων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ( αγορές προϊόντων) σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Απέναντι τους είχαν τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Γιώργο Χουλιαράκη. Τα εργασιακά θα συζητηθούν εκτενώς αύριο, ενώ σήμερα ο κ. Χουλιαράκης θα επισκεφτεί τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο προκειμένου να προετοιμαστεί για τις ακραίες θέσεις των δανειστών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά ετοιμάζει «ντρίμπλα» επιχειρώντας να βάλει στις συζητήσεις γι’ αυτά τα θέματα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και συγκεκριμένα την αρμόδια Επιτροπή.
Διερευνητικό χαρακτήρα είχαν χθες οι συζητήσεις οι οποίες έγιναν και στην τράπεζα της Ελλάδας, οι οποίες θα εμβαθύνουν από σήμερα με την άφιξη των επικεφαλής που θα εστιάσουν στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στις τράπεζες μετά την επιβολή των capital controls.
Η δουλειά σε τεχνικό επίπεδο αναμένεται να ολοκληρωθεί έως την Παρασκευή και «μόνο σε ειδική περίπτωση θα γίνει follow up το Σαββατοκύριακο». Η σκυτάλη θα δοθεί στο κουαρτέτο των θεσμών που θα αναλάβει εξολοκλήρου τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση. Τούτο είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι αφού η σημερινή κατάσταση στην οικονομία που οι θεσμοί δίνουν το μεγαλύτερο βάρος δεν βοηθά το Μάξιμου.
Με την χώρα να μοιάζει παραλυμένη, τον προϋπολογισμό να «χτυπά» καμπανάκι για τα έσοδα, τις τράπεζες, ίσα-ίσα, να λειτουργούν και τα capital controls να μην αφήνουν τις επιχειρήσεις να λειτουργήσουν σωστά, η κυβέρνηση πηγαίνει «ξυπόλητη» στην διαπραγμάτευση…
Όπως και να 'χει μεγάλο «αγκάθι» στις διαβουλεύσεις με τους υψηλόβαθμους τεχνοκράτες είναι και τα προαπαιτούμενα που έχουν αρχίσει να ζητούν προκειμένου να εκταμιευθεί η πρώτη δόση από το δάνειο του ESM.
Από την πλευρά του το Μαξίμου τονίζει ότι τα «νέα προαπαιτούμενα δεν προκύπτουν ούτε από τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής (12.07.2015), ούτε από τις επιστολές του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τον ESM, ούτε από τις έως τώρα συζητήσεις με τους θεσμούς».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης