Τελευταία Νέα
Οικονομία

Wisconsin Univ.: Πέντε μύθοι που εμποδίζουν τους Ευρωπαίους να βρουν τη λύση στην ελληνική κρίση

Wisconsin Univ.: Πέντε μύθοι που εμποδίζουν τους Ευρωπαίους να βρουν τη λύση στην ελληνική κρίση
Τα προβλήματα της Ελλάδα δεν είναι άλλα από διαρθρωτικά, που προέκυψαν από δεκαετίες του σοσιαλισμού
Πάρα πολλά σχόλια έχουν γραφτεί για την ελληνική κρίση, τα οποία έχουν επικεντρωθεί στο κατά πόσον ή όχι η Ελλάδα θα πρέπει να βγει το ευρώ.
Ωστόσο, τα πραγματικά προβλήματα της Ελλάδας ποτέ δεν έχουν συζητηθεί, καθώς ελάχιστοι από αυτούς που προτείνουν λύσεις γνωρίζουν την ελληνική πραγματικότητα, παρατηρεί επιδεικτικά ο καθηγητής Τραπεζικής Διοίκησης στο Wisconsin University (Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν) Patrick Barron.
Και αυτά τα προβλήματα δεν είναι άλλα από διαρθρωτικά, που προέκυψαν από δεκαετίες του σοσιαλισμού.
Το καλύτερο πράγμα που η Ευρώπη και η Ελλάδα μπορούν να κάνουν αυτή τη στιγμή είναι να ξεπράσουν ορισμένες οικονομικές πλάνες που έχουν οδηγήσει τη συζήτηση για την Ελλάδα σε λάθος πορεία.
Ποιές είναι αυτές οι πλάνες;

1. Το ευρώ είναι πολύ ισχυρό νόμισμα για την Ελλάδα

Η δήλωση αυτή συνήθως συνοδεύεται από μια αναφορά στην ελληνική παραγωγικότητα.
Η λογική, έτσι όπως είναι, δηλώνει ότι το ευρώ δεν είναι νόμισμα κατάλληλο για χώρες με πολύ διαφορετικά επίπεδα παραγωγικότητας.
Εδώ υπάρχει όμως ένα κενό λογικής.
Το νόμισμα είναι ένα έμμεσο μέσο συναλλαγής.
Δύο χώρες με διαφορετικά επίπεδα παραγωγικότητας μπορεί να χρησιμοποιήσουν το ίδιο μέσο ανταλλαγής ακριβώς όπως και δύο άτομα μπορούν.
Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο οι Έλληνες και οι Γερμανοί να μην μπορούν να χρησιμοποιούν το ίδιο νόμισμα.

2. Η υποτίμηση του νομίσματος θα βοηθήσει τους Έλληνες στην ανάκαμψη

Όπως και με την ανωτέρω πλάνη υπάρχει η αντίληψη ότι υποτιμώντας το νόμισμα θα βοηθηθεί η ελληνική οικονομία από τη θετική επίδραση της αύξησης των εξαγωγών.
Ωστόσο, οι χαμένοι θα είναι εκείνοι που είναι περισσότερο απομακρυσμένοι από την αρχική αύξηση των δαπανών, όπως οι συνταξιούχοι.
Αυτοί θα διαπιστώσουν ότι τα χρήματα που θα έχουν δεν θα μπορούν να αγοράσουν πολλά προϊόντα, λόγω των αυξήσεων τιμών που είναι μια αναπόφευκτη συνέπεια της υποτίμησης.
Τελικά, οι εξαγωγείς διαπιστώσουν ότι το κόστος των πόρων τους έχει αυξηθεί, σε σημείο που απαιτούν ένα νέο γύρο υποτίμησης του νομίσματος.

3. Θέσπιση ενός εθνικού νομίσματος, προκειμένου να αποφευχθούν οι αντιλαϊκές περικοπές δημόσιων δαπανών

Με άλλα λόγια, την εισαγωγή ενός εθνικούς νομίσματος είναι ένας τρόπος για να αποφευχθεί η επίφοβη λιτότητα.
Οι κυβερνήσεις όπως θα πρέπει να πείσει τους ανθρώπους ότι υπάρχουν επαρκείς πόροι για την πραγματική ανακατανομή του πλούτου προς τα φτωχότερα στρώμματα.
Θα μπορέσει όμως το νέο νόμισμα να έχει τη βάση που απαιτείται για την στήριξη των φτωχότερων;

4. Ένα νόμισμα πρέπει να υποστηρίζεται από μια πολιτική εξουσία με φορολογική ανεξαρτησία

Ο Μίλτον Φρίντμαν είχε αναφέρει ότι η σωστή διαμόρφωση του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Συστήματος επιβάλει η νομισματική ένωση να συνοδεύεται και από μια δημοσιονομική ένωση.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Pier Carlo Padoan, ανέφερε σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times στις 27 Ιουλίου του 2015, ότι ο μόνος τρόπος για να υπερασπιστούμε το ευρώ είναι να κινηθούμε «κατ 'ευθείαν προς την πολιτική ένωση».
Τα καλύτερα νομισματικά συστήματα είναι ιδιωτικά, επειδή πρέπει να λειτουργούν υπό το κράτος δικαίου.
Τα χειρότερα νομισματικά συστήματα διοικούνται από κυβερνήσεις, επειδή οι ίδιες οι κυβερνήσεις εξαιρούνται από τον κανόνα του δικαίου.

5. Οι Έλληνες (και η Ευρώπη) έχουν ανάγκη νομισματική ελευθερία

Ρίχνοντας το ευρώ δεν θα λυθούν τα προβλήματα στην Ελλάδα, ούτε μια τέτοια κίνηση θα λύσει τα πολλά διαρθρωτικά προβλήματα που έχει η ευρωπαϊκή νομισματική ένωση.

www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 23:12 16 Αυγούστου του 2015

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης