Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΔΝΤ: Μεγαλύτερες από ό,τι προβλεπόταν οι επιπτώσεις από την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας

tags :
ΔΝΤ: Μεγαλύτερες από ό,τι προβλεπόταν οι επιπτώσεις από την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας
Η οικονομική δραστηριότητα στις ανεπτυγμένες οικονομίες θα αναπτυχθεί με μέτριο ρυθμό φέτος αναφέρει το ΔΝΤ
Την θέση ότι η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, παρότι ήταν αναμενόμενη, έχει σημαντικότερες συνέπειες από ό,τι προβλεπόταν διατυπώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε σημείωμά του εν όψει της αυριανής συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των 20 (G20) στην Τουρκία για την προετοιμασία της Συνόδου τον ερχόμενο Νοέμβριο.
«Η μετάβαση της Κίνας σε έναν χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης, αν και γενικά ανταποκρίνεται στις προβλέψεις (που είχαν γίνει), μοιάζει να έχει διασυνοριακές επιπτώσεις πιο σημαντικές από αυτές που αναμένονταν προηγουμένως, κάτι που αντανακλάται στην πτώση των τιμών των πρώτων υλών και (στις αναταράξεις) στις χρηματαγορές», επισημαίνει το ΔΝΤ.
Όπως υπογραμμίζει το ΔΝΤ, η παγκόσμια ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους ήταν βραδύτερη από εκείνη που καταγραφόταν την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς, «αντανακλώντας την επιβράδυνση (της δραστηριότητας) στις αναπτυσσόμενες χώρες και μια ασθενέστερη ανάκαμψη στις ανεπτυγμένες οικονομίες».
Στην περίπτωση των αναπτυσσόμενων οικονομιών, οι οποίες έσυραν την παγκόσμια ανάπτυξη όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση στις ανεπτυγμένες οικονομίες, «οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι έχουν αυξηθεί», εκτιμά το ΔΝΤ.
Στους σημαντικότερους κινδύνους συγκαταλέγει την περαιτέρω επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα, την περαιτέρω μείωση των τιμών των πρώτων υλών, την άνοδο της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου και την αντιστροφή των ροών κεφαλαίων ως τους κυριότερους.
Όπως επισημαίνει, η προοπτική θα είναι ακόμη δυσμενέστερη αν κάποιοι από αυτούς τους κινδύνους πραγματωθούν ταυτόχρονα.
Επιπλέον, το ΔΝΤ προβλέπει ότι «η οικονομική δραστηριότητα στις ανεπτυγμένες οικονομίες θα αναπτυχθεί με μέτριο ρυθμό φέτος και την επόμενη χρονιά», εν μέρει χάρη στην πτώση της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές ενώ συστήνει τη συνέχιση της νομισματικής πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζεται στην Ευρώπη, στην Ιαπωνία και στις ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης