Τελευταία Νέα
Οικονομία

Εurogroup: Πιέσεις στην Ελλάδα για άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης - Επί τάπητος το χρονοδιάγραμμα ελάφρυνσης χρέους

Εurogroup: Πιέσεις στην Ελλάδα για άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης - Επί τάπητος το χρονοδιάγραμμα ελάφρυνσης χρέους
Στο άτυπο Eurogroup του Σαββάτου (12/9) την ελληνική πλευρά θα εκπροσωπήσει ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης
Ισχυρές πιέσεις προς την Ελλάδα, ώστε να προχωρήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης το συντομότερο δυνατόν αναμένεται να ασκήσει το άτυπο Eurogroup του Σαββάτου 12/9, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο.
Όπως αποκαλύπτουν ανώτατες ευρωπαϊκές πηγές, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να ασκήσουν πιέσεις για τον άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης στην Ελλάδα, μετά την κάλπη της 20ης Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους, στο Eurogroup του Σαββάτου αναμένεται να εξεταστεί και ένα καταρχήν χρονοδιάγραμμα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Υπενθυμίζεται εδώ πως στο άτυπο Eurogroup του Σαββάτου την ελληνική πλευρά θα εκπροσωπήσει ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης.
Όπως έχει ήδη αποκαλύψει το www.bankingnews.gr, σήμα για συνέχιση του… Memorandum control στην Ελλάδα θα δώσει το Eurogroup του Σαββάτου.
Μπορεί για πρώτη φορά η Ελλάδα να μην συγκεντρώνει τα φώτα της δημοσιότητας στο Eurogroup που θα διεξαχθεί το προσεχές Σάββατο αναπόφευκτα όμως οι προβολείς θα πέσουν πάνω σε αυτή.
Η κατάσταση στη χώρα μας θα αποτελέσει ξεχωριστό κεφάλαιο σε αυτή την συνάντηση στην διάρκεια της οποίας οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εκτιμάται ότι θα στείλουν το εξής μήνυμα: Εκλογές, εκλογές αλλά και το Μνημόνιο, Μνημόνιο.
Κάτι το οποίο σημαίνει ότι η Αθήνα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χαλαρώσει απέναντι στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει με το νέο πρόγραμμα όπως αυτό οριστικοποιήθηκε και εγκρίθηκε από τον ESM στις 19 Αυγούστου.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει υπογραφεί η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετεκλογικά θα πρέπει να παρουσιάσει στους δανειστές ένα Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2016-2019, που θα περιλαμβάνει νέα «διαρθρωτικά μέτρα» ύψους τουλάχιστον 1,35 δισ. ευρώ (0,75% του ΑΕΠ) για το 2017 και 450.000.000 ευρώ (0,25% του ΑΕΠ) για το 2018.
Μάλιστα, ο λογαριασμός αυτός θα ανέβει πάνω από τα 2 δισ. ευρώ εάν οι δανειστές δεν πειστούν ότι με τις προτεινόμενες παρεμβάσεις μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.
Άλλες εκκρεμότητες που έχει η νέα κυβέρνηση είναι η κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού στην βουλή με το οποίο θα καλύπτονται οι αστοχίες στα φετινά φορολογικά έσοδα (ήδη η «μαύρη τρύπα» τω εσόδων ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ) και προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2016.
Στο τελευταίο θα κωδικοποιούνται ένα προς ένα τα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή από το νέο έτος και τα οποία έχουν ως εξής:
- Αναμόρφωση και ενσωμάτωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στις κλίμακες φορολογίας των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων και κατάργηση εξαιρέσεων και απαλλαγών από τη φορολογία εισοδήματος που ισχύουν για διάφορες κατηγορίες επιχειρήσεων.
- Σταδιακή αύξηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για τους αγρότες από το 13% στο 20% για το 2016 και στο 26% για το 2017.
- Αύξηση των συντελεστών φορολόγησης για τα εισοδήματα από ενοίκια (ο χαμηλός συντελεστής για ετήσιο εισόδημα από ακίνητα έως 12.000 ευρώ θα αυξηθεί από το 11% στο 15% και ο υψηλός, για ποσά εισοδημάτων από ακίνητα πάνω από τις 12.000 ευρώ θα αυξηθεί από το 33% στο 35%).
- Κατάργηση έως τον Μάρτιο του 2016 το 20% των «προνομιούχων» του ΕΚΑΣ.
- Αύξηση των εισφορών στον ΟΓΑ.
- Σύνδεση εισφορών και παροχών σε όλα τα Ταμεία εξέλιξη η οποία πιθανότατα θα οδηγήσει σε νέες περικοπές στις συντάξεις.
- Υπολογισμός των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, με βάση το πραγματικό τους εισόδημα.
- Καθορισμός της διαδικασίας ενοποίησης των Ταμείων και ολοκλήρωσης το 2017
- Εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στην επικουρική ασφάλιση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης