Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τον Οκτώβριο η πρώτη μικρή ένεση ρευστότητας στην αγορά - Ξεμένει με 200 εκατ. η Ελλάδα αν δεν λάβει τη δόση των 3 δισ.

Τον Οκτώβριο η πρώτη μικρή ένεση ρευστότητας στην αγορά - Ξεμένει με 200 εκατ. η Ελλάδα αν δεν λάβει τη δόση των 3 δισ.
Καμπανάκι χτυπούν τα έργα του ΕΣΠΑ, πολλά από τα οποία έχουν μείνει πίσω
Σταγόνα στον ωκεανό είναι τα 500 εκατ. ευρώ που σκοπεύει να δώσει το κράτος στους ιδιώτες τη στιγμή που οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές αγγίζουν τα 6 δισ. ευρώ, ενώ «καμπανάκι» χτυπούν τα έργα του ΕΣΠΑ, πολλά από τα οποία έχουν μείνει πίσω, και με την υπηρεσιακή κυβέρνηση να ετοιμάζει αίτημα παράτασης προς την Κομισιόν για την απορρόφηση των πόρων του προγράμματος.
Εν τω μεταξύ, τον κώδωνα του κινδύνου χτυπά και ο ΣΕΒ προειδοποιώντας ότι τα ταμεία του κράτους θα μείνουν μόνο με 200 εκατ. ευρώ αν η χώρα δεν πάρει τα 3 δισ. της επόμενης δόσης.
Σε ό,τι αφορά το ποσό που θα διατεθεί για την κάλυψη των οφειλών του κράτους, αυτό αντιστοιχεί μόλις στο 8,3% των συνολικών χρεών και θα δοθεί μέσα στον Οκτώβριο.
Είναι αμφίβολο εάν οι επιχειρηματίες θα καταφέρουν, έως το τέλος του χρόνου, να πάρουν άλλα λεφτά από αυτά τους χρωστά το Δημόσιο, από τη στιγμή που οι εκλογές έχουν «παγώσει» κάθε διαδικασία εκκαθάρισης.
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, που δέχονται σε καθημερινή βάση καταιγισμό αιτημάτων από τους προμηθευτές - ιδιώτες με τους οποίους συνεργάζονται για την άμεση κάλυψη αυτών των οφειλών. Ωστόσο, οι εκλογές δεν είναι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο το Δημόσιο δεν εξοφλεί τα χρέη του.
Προηγείται ο βασικός, που δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι δεν έχει λεφτά για να το κάνει.
Σύμφωνα με στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου, τα 500 εκατ. ευρώ είναι λεφτά που περίσσεψαν από την πρώτη δόση του δανείου που έλαβε η Αθήνα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΣΜ), για τα οποία η Αθήνα, μετά από συμφωνία με τους δανειστές, τους ενημέρωσε ότι θα τα χρησιμοποιήσει για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών της.
Εκκρεμούν αλλά 2,6 δισ. ευρώ από αυτό το «πακέτο», τα οποία οι πιστωτές θα τα εκταμιεύσουν μετά τη νέα αξιολόγηση που θα γίνει στην ελληνική οικονομία και αφού ψηφιστεί από τη Βουλή η λίστα με τα νέα προαπαιτούμενα.
Ακόμη κι αν ο νέος έλεγχος από το «κουαρτέτο» γίνει μέσα στον Οκτώβριο και ολοκληρωθεί -στην καλύτερη περίπτωση- ώς το τέλος του μήνα και το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της νέας δόσης ανάψει μέσα στον Νοέμβριο, τότε ίσως η νέα κυβέρνηση προλάβει να «ζεστάνει» μέσα στα Χριστούγεννα την αγορά και τις τσέπες των επιχειρηματιών.
Οι βιομήχανοι, όμως, δεν είναι τόσο αισιόδοξοι, με τον ΣΕΒ να προειδοποιεί ότι η χώρα θα βρεθεί και πάλι χωρίς λεφτά στα ταμεία αν δεν ψηφίσει έγκαιρα τα νέα προαπαιτούμενα.
Για τους ίδιους, η όλη διαδικασία ψήφισης των προαπαιτούμενων θα απαιτήσει τουλάχιστον 1,5 με 2 μήνες, ακόμη κι αν η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση κινηθεί ταχύτατα.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΕΒ διατυπώνει το εξής ερώτημα: Μπορεί η χώρα να αντέξει χωρίς τα 3 δισ. ευρώ της νέας δόσης;
Σύμφωνα με άλλες πηγές, χωρίς αυτά τα λεφτά η πραγματική οικονομία θα κείτεται αφυδατωμένη μετά και τη σοβαρή υπο-χρηματοδότηση που καταγράφεται στο φετινό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).
Χαρακτηριστικό είναι ότι στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου του 2015 διατέθηκαν για πληρωμές σε έργα του ΠΔΕ μόλις 1,1 δισ. ευρώ έναντι 2,9 δισ. ευρώ που είχαν πληρωθεί στο αντίστοιχο διάστημα του 2014.
Πρόκειται για τις μικρότερες επενδυτικές δαπάνες που έχουν διατεθεί από τότε που η χώρα ξεκίνησε να συνθλίβεται από τα Μνημόνια.
Έτσι, ο στόχος που υπάρχει στον προϋπολογισμό για πληρωμές 2,5 δισ. ευρώ έως στο τέλος Ιουλίου όχι μόνο δεν επετεύχθη, αλλά απέτυχε παταγωδώς.
Δεκάδες έργα του ΕΣΠΑ έχουν «κολλήσει» ελλείψει των απαραίτητων επενδυτικών πόρων.
Για να ξεκινήσουν, απαιτούνται κονδύλια τα οποία θα πρέπει να εκταμιεύει το αρμόδιο υπουργείο από τη «δεξαμενή» του Προγράμματος, η οποία είναι κοινή με αυτή του ΠΔΕ και μέχρι τώρα αυτές οι δαπάνες χρησιμοποιούνται για τον εξωραϊσμό της δημοσιονομικής εικόνας του πλεονάσματος.
Κατόπιν τούτου, η παράταση για 6 έως 12 μήνες της προθεσμίας για την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2007-2013 κρίνεται επιβεβλημένη, ενώ στελέχη της υπηρεσιακής κυβέρνησης ήδη ετοιμάζουν το σχετικό αίτημα το οποίο θα υποβληθεί το επόμενο διάστημα προς έγκριση από τις Βρυξέλλες.
Στόχος είναι η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων προκειμένου να υπάρξει μία καθολική επενδυτική κινητοποίηση, η οποία θα «ενυδατώσει» την αγορά και θα επιτρέψει στη χώρα να βρει τον βηματισμό προς την ανάπτυξη.
Ήδη από το Λονδίνο ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, σε ομιλία του για το 10ο Roadshow που διοργάνωσε στη βρετανική πρωτεύουσα ο Ομιλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών ανέφερε πως η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2016, ενώ υποστήριξε πως ο αντίκτυπος των κεφαλαιακών περιορισμών φαίνεται πως θα είναι μικρότερος απ' ό,τι αναμενόταν.
Να σημειωθεί ότι οι δανειστές τοποθετούν φέτος την ύφεση στο -2,3% του ΑΕΠ και στο -1,3% το 2016, και από το 2017 η ελληνική οικονομία «τρέχει» με 2,7%.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης