Αμετάβλητη στο CCC+ ανακοίνωσε πως διατηρεί την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's.
Eιδικότερα, ο οίκος επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Ελλάδας, σε ξένο και εγχώριο νόμισμα, σε CCC+, αλλά και τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση στο C.
To outlook παραμένει σταθερό.
Όπως επισημαίνει στη σχετική έκθεση που δημοσιοποίησε η S&P, η επιβεβαίωση των αξιολογήσεων της Ελλάδας αντανακλά την πεποίθηση του οίκου πως η ελληνική κυβέρνηση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ευνοϊκές συνθήκες σε επιχειρηματικό, χρηματοπιστωτικό και οικονομικό επίπεδο, ώστε να επιτύχει τις δεσμεύσεις της.
Χωρίς νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ή ισχυρή ονομαστική ανάπτυξη, το ελληνικό χρέος δεν θα είναι βιώσιμο.
Όπως προβλέπει ο οίκος, η νέα προσφυγή της Ελλάδας στις κάλπες, στις 20 Σεπτεμβρίου, είναι πιθανό να καθυστερήσει την εκταμίευση της δόσης που πρέπει να λάβει η Αθήνα, στο πλαίσιο του νέου χρηματοδοτικού προγράμματος που έχει συνάψει με τον ESM.
Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται στο πλαίσιο του νέου χρηματοδοτικού προγράμματος της Ελλάδας θα ξεκινήσουν μόνο όταν σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση της χώρας.
Η Ελλάδα χρειάζεται ενίσχυση του φοροεισπρακτικού της μηχανισμού αλλά και φορολογική συμμόρφωση προκειμένου να βελτιώσει τη δημοσιονομική της κατάσταση και να κατορθώσει να παράξει πρωτογενές πλεόνασμα μέχρι το 2016, όπως ορίζει το νέο μνημόνιο που η χώρα υπέγραψε με τους δανειστές της.
Η S&P προβλέπει πως η ελληνική οικονομία θα καταγράψει ύφεση -3% το τρέχον έτος, 2015.
Όπως επισημαίνει στη συνέχεια ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, η επιβολή των capital controls επέφερε βαρύ πλήγμα στο λιανεμπόριο και στην εξαγωγική δραστηριότητα.
Ωστόσο, η εκταμίευση της πρώτης δόσης του νέου προγράμματος - ύψους 26 δισ. ευρώ - η οποία περιλαμβάνει τη διάθεση 10 δισ. ευρώ για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, θα βοηθήσει σταδιακά την ανάκτηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στη χώρα.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της S&P, το μείζον ερώτημα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια είναι το εξής: Θα κατορθώσει η χώρα να προσελκύσει ξένες επενδύσεις - ήτοι ξένα κεφάλαια - προκειμένου να είναι σε θέση στη συνέχεια να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας;
Όπως προβλέπει, μεταξύ άλλων, η S&P, τα capital controls στην Ελλάδα δεν πρόκειται να αρθούν προτού ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών, προς τα τέλη του 2015 ή στις αρχές του 2016.
Παρά το γεγονός πως η ελληνική οικονομία παραμένει εύθραυστη και το εκλογικό αποτέλεσμα της 20ης Σεπτεμβρίου εξαιρετικά αβέβαιο, ο κίνδυνος αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ έχει περιοριστεί σε λιγότερο από μια στις τρεις πιθανότητες.
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της S&P, η νέα ελληνική κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή, θα διατηρήσει μια εποικοδομητική σχέση με τους δανειστές της Ελλάδας.
Το σταθερό outlook που ο οίκος δίδει για την Ελλάδα αντανακλά την πεποίθησή του πως σε ορίζοντα 12 μηνών οι κίνδυνοι για την αξιολόγηση κρίνονται ισορροπημένοι.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών