Το 56% των μνημονιακών υποχρεώσεων που περιλαμβάνονται στο νέο πρόγραμμα (127 από τις 223) πρέπει να υλοποιηθεί ως το τέλος του 2015
(upd 6) Αυστηρές συστάσεις για την εφαρμογή των μέτρων του τρίτου Μνημονίου, απήυθηναν στην στην ελληνική πλευρά οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, στο άτυπο Εurogroup που πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο στο Λουξεμβούργο, το οποίο ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 4 μ.μ..Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, o πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, τόνισε ότι μπορεί να είναι κρίσιμες οι ελληνικές εκλογές, δεν πρέπει όμως να χαθεί χρόνος. Αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα εμφανίστηκε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικές Υποθέσεις P. Mοscovici, κάτι που έκανε και κατά την είσοδο του στο Eurogroup λίγο μετά τις 11 π.μ., εκτιμώντας ότι δεν πρόκειται να αμφισβητηθούν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Αθήνα, όποιο κι αν είναι αυτό.Για επιβεβαίωση του θετικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί για την Ελλάδα μετά τη συμφωνία του Αυγούστου, έκανε λόγο το υπουργείο Οικονομικών.
Dijsselbloem: Κρίσιμες οι ελληνικές εκλογές
Οι ελληνικές εκλογές είναι κρίσιμες, τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem μετά την ολοκλήρωση του Εurogroup.
Ενημερωθήκαμε για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα από τον υπηρεσιακό Υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, ο οποίος μας επιβαίωσε ότι συνεχίζεται η προεργασία και η υλοποίηση του προγράμματος, τουλάχιστον στα ζητήματα που δεν χρειάζονται κοινοβουλευτική έγκριση, τόνισε ο κ. Dijsselbloem.
Σε αυτή τη φάση, μπορούμε μόνο να σεβαστούμε τη δημοκρατική διαδικασία και να περιμένουμε ότι δεν θα υπάρξει καθυστέρηση στην υλοποίηση του προγράμματος. Είναι κρίσιμες οι εκλογές, δεν πρέπει να χαθεί χρόνος, τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup.
Νωρίτερα κατά την είσοδο του στο Eurogroup o κ. Dijsselbloem τόνισε ότι η Ελλάδα είναι σημαντικό να συνεχίσει τις προετοιμασίες για την εφαρμογή των μέτρων, παρά το γεγονός ότι υπάρχει ακόμα αβεβαιότητα στην πολιτική κατάσταση. Όπως είπε, τους επόμενους μήνες οι θεσμοί θα εργαστούν για να συγκεκριμενοποιήσουν τους βασικούς στόχους του προγράμματος, αλλά η δουλειά από την πλευρά της Ελλάδας, ανεξαρτήτως των εκλογών, πρέπει να συνεχιστεί.
Μoscovici: Δεν ανησυχώ για το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα
Καθυσυχαστικός ως προς το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα, εμφανίστηκε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικές Υποθέσεις P. Mοscovici, εκτιμώντας ότι δεν πρόκειται να αμφισβητηθούν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Αθήνα, όποιο κι αν είναι αυτό.
«Έχω την εντύπωση, κοιτώντας τις δημοσκοπήσεις, ότι εξακολουθεί να υπάρχει μια πολύ ξεκάθαρη πλειοψηφία, μια τεράστια πλειοψηφία στην Ελλάδα (που υποστηρίζει) τα κόμματα που υποστήριξαν το πρόγραμμα διάσωσης» για ένα πρόγραμμα βοήθειας με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο Μoscovici προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.Ακόμη, ο Επίτροπος Οικονομικών στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που ακολούθησε, υπογράμμισε ότι «συνεχίζουμε με βάση τη συμφωνία που έγινε με την προηγούμενη κυβέρνηση.
Υπάρχουν πολλά που περιμένουμε τους επόμενους μήνες, στο ασφαλιστικό, στο φορολογικό, στις τράπεζες, είναι ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, αλλά και ο χρόνος υλοποίησης είναι φιλόδοξος.
Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε με τις ελληνικές αρχές και τώρα, αλλά και κυρίως μετά τις εκλογές, όταν και θα γίνει η πρώτη αξιολόγηση".
Επιπλέον, διαβεβαίωσε ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται κανονικά με την υπηρεσιακή κυβέρνηση, «οι εκλογές δεν έχουν παρέμβει στο πρόγραμμα, οπότε είμαστε αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα των εκλογών».
Schelling (YΠΟΙΚ Αυστρίας): Η κυβέρνηση που θα προκύψει θα μείνει προσηλωμένη στα συμφωνηθέντα
Τη εκτίμηση ότι η καινούργια ελληνική κυβέρνηση δεν θα αποδεσμευτεί από το νέο πακέτο βοήθειας εξέφρασε προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο Αυστριακός υπουργός, Hans Jörg Schelling.
Συνεχίζοντας, εκτίμησε ότι η πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος ενδέχεται να καθυστερήσει λόγω εκλογών, ωστόσο προειδοποίησε ότι αν δεν είναι επιτυχής, «η επόμενη δόση δε θα πληρωθεί και το πρόγραμμα θα σταματήσει».
«Γι’ αυτούς τους λόγους είμαι πεπεισμένος ότι όποια και να είναι η επόμενη κυβέρνηση θα μείνει προσηλωμένη στα συμφωνηθέντα. Αυτό αναμένω και σε αυτό επιμένω», τόνισε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών.
Benoît Cœuré (ΕΚΤ): Είναι σημαντικό η νέα κυβέρνηση να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις γρήγορα
Το μέλος της ΕΚΤ, Benoît Cœuré, τόνισε ότι είναι σημαντικό η νέα κυβέρνηση να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις γρήγορα, ώστε να γίνει η αξιολόγηση στα τέλη Οκτωβρίου και να γίνει άμεσα η εκταμίευση των κεφαλαίων μέσα στο Νοέμβριο.
Σε ό,τι αφορά την αποδοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, που θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να βγουν από τον ELA και να επιστρέψουν σε κανονική χρηματοδότηση, το στέλεχος της ΕΚΤ επανέλαβε πως αυτό θα κριθεί με βάση την πιστή υλοποίηση των συμφωνηθέντων από την Αθήνα.
Σχετικά με τα capital controls, ο Benoît Cœuré δήλωσε ότι οι αποφάσεις ανήκουν στην ελληνική κυβέρνηση. Προσέθεσε όμως πως η άρση των περιορισμών θα είναι «σταδιακή» και θα πρέπει να γίνει παράλληλα με την επιστροφή χρημάτων και εμπιστοσύνης στις τράπεζες.
Klaus Regling (ESM): Η κατάσταση στην Ελλάδα δεν χρειάζεται πολύ για να ανατραπεί
Πιο αυστηρός ως προς αυτό εμφανίστηκε ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, που ξεκαθάρισε ότι «η εκταμίευση των τριών δισ. ευρώ θα γίνει μέχρι τα τέλη του Νοεμβρίου, αν και όποτε τηρηθούν τα συμφωνημένα».
Προειδοποίησε ακόμη ότι, αν και τα πράγματα κινούνται μέχρι στιγμής ομαλά, η κατάσταση δεν χρειάζεται πολύ για να ανατραπεί, αν υπάρξουν προβλήματα με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Αναφερόμενος στις ελληνικές τράπεζες και την ανακεφαλαιοποίηση τους, για την οποία η ΕΕ πιέζει για το συντομότερο δυνατό, ο Klaus Regling τόνισε ότι "τα τεστ αντοχής για τον προσδιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών θα έχουν τελειώσει ως τα τέλη Οκτωβρίου".
Διευκρίνισε ακόμα «δεν έχει ιδέα» για το ακριβές ποσό που θα χρειαστεί ο ελληνικός τραπεζικός τομέας, και περιμένει την ολοκλήρωση των ελέγχων από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) της ΕΚΤ.
Υπογράμμισε πάντως ότι πρόκειται για «ενδιαφέρον-έκπληξη» που οι ελληνικές τράπεζες έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών, προειδοποιώντας όμως ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον μπορεί να χαθεί σε περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων από την επόμενη ελληνική κυβέρνηση.
ΥΠΟΙΚ: Επιβεβαιώθηκε το ιδιαίτερα θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί για την Ελλάδα μετά τη συμφωνία
Στο άτυπο Eurogroup του Λουξεμβούργου επιβεβαιώθηκε το ιδιαίτερα θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί για την Ελλάδα μετά τη συμφωνία του Αυγούστου, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.
Όπως σημειώνει, ο Υπουργός Οικονομικών επεσήμανε πως η ελληνική κυβέρνηση τηρεί κανονικά το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας στο πλαίσιο των υπηρεσιακών αρμοδιοτήτων της και έθεσε εκ νέου την ανάγκη προετοιμασίας της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους, που αναμένεται να ξεκινήσει αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση.
Νωρίτερα το bankingnews έγραφε: Το ελληνικό ζήτημα βρίσκεται ψηλά στην επίσημη ατζέντα της συνεδρίασης του Eurogroup, η οποία υπενθυμίζει ότι εκκρεμεί η αποδέσμευση των 3 δισ. ευρώ, αφού γίνει η λίστα με τα προαπαιτούμενα μέτρα και η χώρα μας τα υλοποιήσει.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εκτιμάται ότι θα δείξουν κατανόηση για το «πάγωμα» των περισσότερων μνημονιακών δράσεων εξαιτίας της προεκλογικής περιόδου, αλλά θα τονίσουν πως η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να κερδίσει το χαμένο έδαφος πατώντας «γκάζι» από την επομένη κιόλας μέρα των εκλογών.
Άλλωστε, το 56% των μνημονιακών υποχρεώσεων που περιλαμβάνονται στο νέο πρόγραμμα (127 από τις 223) πρέπει να υλοποιηθεί ως το τέλος της φετινής χρονιάς.
Τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο θα έπρεπε να προωθηθούν σημαντικές μνημονιακές υποχρεώσεις, που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν την έναρξη των μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό και το φορολογικό.
Ενδεικτικά, οι αλλαγές στον φόρο εισοδήματος θα πρέπει να ολοκληρωθούν στις αρχές Οκτωβρίου, ενώ στο τέλος του μήνα προβλέπεται η θέσπιση των συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων.
Επίσης, τον ίδιο μήνα θα πρέπει να είναι έτοιμος ο νόμος για την ευθυγράμμιση του πλαισίου λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) με την οδηγία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Άλλες εκκρεμότητες που έχει η νέα κυβέρνηση είναι η κατάρτιση Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) για την περίοδο 2016-2019, που θα περιλαμβάνει νέα «διαρθρωτικά μέτρα» ύψους τουλάχιστον 1,35 δισ. ευρώ (0,75% του ΑΕΠ) για το 2017 και 450.000.000 ευρώ (0,25% του ΑΕΠ) για το 2018.
Θα προηγηθεί σε ενιαίο κείμενο η κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού στην βουλή με το οποίο θα καλύπτονται οι αστοχίες στα φετινά φορολογικά έσοδα (ήδη η «μαύρη τρύπα» τω εσόδων ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ) και προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2016. Στο τελευταίο θα κωδικοποιούνται ένα προς ένα τα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή από το νέο έτος και τα οποία έχουν ως εξής:
*Αναμόρφωση και ενσωμάτωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στις κλίμακες φορολογίας των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων και κατάργηση εξαιρέσεων και απαλλαγών από τη φορολογία εισοδήματος που ισχύουν για διάφορες κατηγορίες επιχειρήσεων.
*Σταδιακή αύξηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για τους αγρότες από το 13% στο 20% για το 2016 και στο 26% για το 2017.
*Αύξηση των συντελεστών φορολόγησης για τα εισοδήματα από ενοίκια (ο χαμηλός συντελεστής για ετήσιο εισόδημα από ακίνητα έως 12.000 ευρώ θα αυξηθεί από το 11% στο 15% και ο υψηλός, για ποσά εισοδημάτων από ακίνητα πάνω από τις 12.000 ευρώ θα αυξηθεί από το 33% στο 35%).
*Κατάργηση έως τον Μάρτιο του 2016 το 20% των «προνομιούχων» του ΕΚΑΣ.
*Αύξηση των εισφορών στον ΟΓΑ.
*Σύνδεση εισφορών και παροχών σε όλα τα Ταμεία εξέλιξη η οποία πιθανότατα θα οδηγήσει σε νέες περικοπές στις συντάξεις.
*Υπολογισμός των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, με βάση το πραγματικό τους εισόδημα.
*Καθορισμός της διαδικασίας ενοποίησης των Ταμείων και ολοκλήρωσης το 2017, και
*Εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στην επικουρική ασφάλιση.
(Πρώτη ενημέρωση Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015, ώρα: 7:30 π.μ)
Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr
Dijsselbloem: Κρίσιμες οι ελληνικές εκλογές
Οι ελληνικές εκλογές είναι κρίσιμες, τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem μετά την ολοκλήρωση του Εurogroup.
Ενημερωθήκαμε για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα από τον υπηρεσιακό Υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, ο οποίος μας επιβαίωσε ότι συνεχίζεται η προεργασία και η υλοποίηση του προγράμματος, τουλάχιστον στα ζητήματα που δεν χρειάζονται κοινοβουλευτική έγκριση, τόνισε ο κ. Dijsselbloem.
Σε αυτή τη φάση, μπορούμε μόνο να σεβαστούμε τη δημοκρατική διαδικασία και να περιμένουμε ότι δεν θα υπάρξει καθυστέρηση στην υλοποίηση του προγράμματος. Είναι κρίσιμες οι εκλογές, δεν πρέπει να χαθεί χρόνος, τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup.
Νωρίτερα κατά την είσοδο του στο Eurogroup o κ. Dijsselbloem τόνισε ότι η Ελλάδα είναι σημαντικό να συνεχίσει τις προετοιμασίες για την εφαρμογή των μέτρων, παρά το γεγονός ότι υπάρχει ακόμα αβεβαιότητα στην πολιτική κατάσταση. Όπως είπε, τους επόμενους μήνες οι θεσμοί θα εργαστούν για να συγκεκριμενοποιήσουν τους βασικούς στόχους του προγράμματος, αλλά η δουλειά από την πλευρά της Ελλάδας, ανεξαρτήτως των εκλογών, πρέπει να συνεχιστεί.
Μoscovici: Δεν ανησυχώ για το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα
Καθυσυχαστικός ως προς το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα, εμφανίστηκε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικές Υποθέσεις P. Mοscovici, εκτιμώντας ότι δεν πρόκειται να αμφισβητηθούν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Αθήνα, όποιο κι αν είναι αυτό.
«Έχω την εντύπωση, κοιτώντας τις δημοσκοπήσεις, ότι εξακολουθεί να υπάρχει μια πολύ ξεκάθαρη πλειοψηφία, μια τεράστια πλειοψηφία στην Ελλάδα (που υποστηρίζει) τα κόμματα που υποστήριξαν το πρόγραμμα διάσωσης» για ένα πρόγραμμα βοήθειας με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο Μoscovici προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.Ακόμη, ο Επίτροπος Οικονομικών στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που ακολούθησε, υπογράμμισε ότι «συνεχίζουμε με βάση τη συμφωνία που έγινε με την προηγούμενη κυβέρνηση.
Υπάρχουν πολλά που περιμένουμε τους επόμενους μήνες, στο ασφαλιστικό, στο φορολογικό, στις τράπεζες, είναι ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, αλλά και ο χρόνος υλοποίησης είναι φιλόδοξος.
Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε με τις ελληνικές αρχές και τώρα, αλλά και κυρίως μετά τις εκλογές, όταν και θα γίνει η πρώτη αξιολόγηση".
Επιπλέον, διαβεβαίωσε ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται κανονικά με την υπηρεσιακή κυβέρνηση, «οι εκλογές δεν έχουν παρέμβει στο πρόγραμμα, οπότε είμαστε αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα των εκλογών».
Schelling (YΠΟΙΚ Αυστρίας): Η κυβέρνηση που θα προκύψει θα μείνει προσηλωμένη στα συμφωνηθέντα
Τη εκτίμηση ότι η καινούργια ελληνική κυβέρνηση δεν θα αποδεσμευτεί από το νέο πακέτο βοήθειας εξέφρασε προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο Αυστριακός υπουργός, Hans Jörg Schelling.
Συνεχίζοντας, εκτίμησε ότι η πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος ενδέχεται να καθυστερήσει λόγω εκλογών, ωστόσο προειδοποίησε ότι αν δεν είναι επιτυχής, «η επόμενη δόση δε θα πληρωθεί και το πρόγραμμα θα σταματήσει».
«Γι’ αυτούς τους λόγους είμαι πεπεισμένος ότι όποια και να είναι η επόμενη κυβέρνηση θα μείνει προσηλωμένη στα συμφωνηθέντα. Αυτό αναμένω και σε αυτό επιμένω», τόνισε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών.
Benoît Cœuré (ΕΚΤ): Είναι σημαντικό η νέα κυβέρνηση να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις γρήγορα
Το μέλος της ΕΚΤ, Benoît Cœuré, τόνισε ότι είναι σημαντικό η νέα κυβέρνηση να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις γρήγορα, ώστε να γίνει η αξιολόγηση στα τέλη Οκτωβρίου και να γίνει άμεσα η εκταμίευση των κεφαλαίων μέσα στο Νοέμβριο.
Σε ό,τι αφορά την αποδοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, που θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να βγουν από τον ELA και να επιστρέψουν σε κανονική χρηματοδότηση, το στέλεχος της ΕΚΤ επανέλαβε πως αυτό θα κριθεί με βάση την πιστή υλοποίηση των συμφωνηθέντων από την Αθήνα.
Σχετικά με τα capital controls, ο Benoît Cœuré δήλωσε ότι οι αποφάσεις ανήκουν στην ελληνική κυβέρνηση. Προσέθεσε όμως πως η άρση των περιορισμών θα είναι «σταδιακή» και θα πρέπει να γίνει παράλληλα με την επιστροφή χρημάτων και εμπιστοσύνης στις τράπεζες.
Klaus Regling (ESM): Η κατάσταση στην Ελλάδα δεν χρειάζεται πολύ για να ανατραπεί
Πιο αυστηρός ως προς αυτό εμφανίστηκε ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, που ξεκαθάρισε ότι «η εκταμίευση των τριών δισ. ευρώ θα γίνει μέχρι τα τέλη του Νοεμβρίου, αν και όποτε τηρηθούν τα συμφωνημένα».
Προειδοποίησε ακόμη ότι, αν και τα πράγματα κινούνται μέχρι στιγμής ομαλά, η κατάσταση δεν χρειάζεται πολύ για να ανατραπεί, αν υπάρξουν προβλήματα με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Αναφερόμενος στις ελληνικές τράπεζες και την ανακεφαλαιοποίηση τους, για την οποία η ΕΕ πιέζει για το συντομότερο δυνατό, ο Klaus Regling τόνισε ότι "τα τεστ αντοχής για τον προσδιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών θα έχουν τελειώσει ως τα τέλη Οκτωβρίου".
Διευκρίνισε ακόμα «δεν έχει ιδέα» για το ακριβές ποσό που θα χρειαστεί ο ελληνικός τραπεζικός τομέας, και περιμένει την ολοκλήρωση των ελέγχων από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) της ΕΚΤ.
Υπογράμμισε πάντως ότι πρόκειται για «ενδιαφέρον-έκπληξη» που οι ελληνικές τράπεζες έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών, προειδοποιώντας όμως ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον μπορεί να χαθεί σε περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων από την επόμενη ελληνική κυβέρνηση.
ΥΠΟΙΚ: Επιβεβαιώθηκε το ιδιαίτερα θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί για την Ελλάδα μετά τη συμφωνία
Στο άτυπο Eurogroup του Λουξεμβούργου επιβεβαιώθηκε το ιδιαίτερα θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί για την Ελλάδα μετά τη συμφωνία του Αυγούστου, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.
Όπως σημειώνει, ο Υπουργός Οικονομικών επεσήμανε πως η ελληνική κυβέρνηση τηρεί κανονικά το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας στο πλαίσιο των υπηρεσιακών αρμοδιοτήτων της και έθεσε εκ νέου την ανάγκη προετοιμασίας της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους, που αναμένεται να ξεκινήσει αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση.
Νωρίτερα το bankingnews έγραφε: Το ελληνικό ζήτημα βρίσκεται ψηλά στην επίσημη ατζέντα της συνεδρίασης του Eurogroup, η οποία υπενθυμίζει ότι εκκρεμεί η αποδέσμευση των 3 δισ. ευρώ, αφού γίνει η λίστα με τα προαπαιτούμενα μέτρα και η χώρα μας τα υλοποιήσει.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εκτιμάται ότι θα δείξουν κατανόηση για το «πάγωμα» των περισσότερων μνημονιακών δράσεων εξαιτίας της προεκλογικής περιόδου, αλλά θα τονίσουν πως η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να κερδίσει το χαμένο έδαφος πατώντας «γκάζι» από την επομένη κιόλας μέρα των εκλογών.
Άλλωστε, το 56% των μνημονιακών υποχρεώσεων που περιλαμβάνονται στο νέο πρόγραμμα (127 από τις 223) πρέπει να υλοποιηθεί ως το τέλος της φετινής χρονιάς.
Τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο θα έπρεπε να προωθηθούν σημαντικές μνημονιακές υποχρεώσεις, που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν την έναρξη των μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό και το φορολογικό.
Ενδεικτικά, οι αλλαγές στον φόρο εισοδήματος θα πρέπει να ολοκληρωθούν στις αρχές Οκτωβρίου, ενώ στο τέλος του μήνα προβλέπεται η θέσπιση των συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων.
Επίσης, τον ίδιο μήνα θα πρέπει να είναι έτοιμος ο νόμος για την ευθυγράμμιση του πλαισίου λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) με την οδηγία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Άλλες εκκρεμότητες που έχει η νέα κυβέρνηση είναι η κατάρτιση Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) για την περίοδο 2016-2019, που θα περιλαμβάνει νέα «διαρθρωτικά μέτρα» ύψους τουλάχιστον 1,35 δισ. ευρώ (0,75% του ΑΕΠ) για το 2017 και 450.000.000 ευρώ (0,25% του ΑΕΠ) για το 2018.
Θα προηγηθεί σε ενιαίο κείμενο η κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού στην βουλή με το οποίο θα καλύπτονται οι αστοχίες στα φετινά φορολογικά έσοδα (ήδη η «μαύρη τρύπα» τω εσόδων ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ) και προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2016. Στο τελευταίο θα κωδικοποιούνται ένα προς ένα τα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή από το νέο έτος και τα οποία έχουν ως εξής:
*Αναμόρφωση και ενσωμάτωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στις κλίμακες φορολογίας των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων και κατάργηση εξαιρέσεων και απαλλαγών από τη φορολογία εισοδήματος που ισχύουν για διάφορες κατηγορίες επιχειρήσεων.
*Σταδιακή αύξηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για τους αγρότες από το 13% στο 20% για το 2016 και στο 26% για το 2017.
*Αύξηση των συντελεστών φορολόγησης για τα εισοδήματα από ενοίκια (ο χαμηλός συντελεστής για ετήσιο εισόδημα από ακίνητα έως 12.000 ευρώ θα αυξηθεί από το 11% στο 15% και ο υψηλός, για ποσά εισοδημάτων από ακίνητα πάνω από τις 12.000 ευρώ θα αυξηθεί από το 33% στο 35%).
*Κατάργηση έως τον Μάρτιο του 2016 το 20% των «προνομιούχων» του ΕΚΑΣ.
*Αύξηση των εισφορών στον ΟΓΑ.
*Σύνδεση εισφορών και παροχών σε όλα τα Ταμεία εξέλιξη η οποία πιθανότατα θα οδηγήσει σε νέες περικοπές στις συντάξεις.
*Υπολογισμός των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, με βάση το πραγματικό τους εισόδημα.
*Καθορισμός της διαδικασίας ενοποίησης των Ταμείων και ολοκλήρωσης το 2017, και
*Εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στην επικουρική ασφάλιση.
(Πρώτη ενημέρωση Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015, ώρα: 7:30 π.μ)
Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών