Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τσακαλώτος (ΥΠΟΙΚ): Επιστροφή στην ανάπτυξη το 2016 - Πριν το τέλος του έτους οι ΑΜΚ των τραπεζών

Τσακαλώτος (ΥΠΟΙΚ): Επιστροφή στην ανάπτυξη το 2016 - Πριν το τέλος του έτους οι ΑΜΚ των τραπεζών
Προς τα τέλη Νοεμβρίου η αξιολόγηση των πιστωτών
Μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2016 η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη, εφόσον είναι θετική η αξιολόγηση του προγράμματος από τους πιστωτές, ανοίγοντας τον δρόμο για την ελάφρυνση του χρέους και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών,  όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Ο κ. Τσακαλώτος  σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Financial Times, "εάν έχουμε θετική αξιολόγηση, ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ελάφρυνση του χρέους, δεν βλέπω τον λόγο να μην επιστρέψει (η ελληνική οικονομία) στην ανάπτυξη έως το δεύτερο τρίμηνο του 2016".
Ο ίδιος δήλωσε ότι αναμένει η αξιολόγηση των πιστωτών να γίνει προς τα τέλη Νοεμβρίου και εάν το αποτέλεσμα είναι θετικό, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να ανοίξει τη διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του χρέους πριν από τα Χριστούγεννα.
Όπως είπε, "είναι απόλυτα σημαντικό να πάρουμε κάτι όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους".
Επιπλέον είναι ιδιαίτερα σημαντικό, πρόσθεσε, να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πριν από το τέλος του έτους. Αν αυτό δεν συμβεί, υπάρχει ο κίνδυνος να εφαρμοσθούν οι νέοι κανόνες της Ε.Ε., οι οποίοι θα επιβάλουν «κούρεμα» των καταθέσεων όσων έχουν πάνω από 100.000 ευρώ σε έναν τραπεζικό λογαριασμό, αναφέρει η εφημερίδα.
Σύμφωνα με τους Financial Times, η αξιολόγηση στα τέλη Νοεμβρίου θα συνιστά μία καθυστέρηση σχεδόν ενός μήνα σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα που προβλέφθηκε τον Αύγουστο, οπότε η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε με τους εταίρους της στην Ευρωζώνη ένα πρόγραμμα βοήθειας 86 δισ. ευρώ.
Η καθυστέρηση, όπως αναφέρουν, έγινε αναπόφευκτη μετά την απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 20 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, η νέα κυβέρνηση - σε αντίθεση με όλες τις προηγούμενες, περιλαμβανομένης της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ - θα κάνει σοβαρή προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής των πλούσιων ολιγαρχών.
Όπως ανέφερε "θα είναι κεντρική πλευρά των πολιτικών μας, που θα προσδιορίσει την επιτυχία της κυβέρνησης, επειδή είναι ο μόνος τρόπος να αποδεχθούν οι Έλληνες δύσκολα μέτρα, δείχνοντας ότι είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα".
Ακόμη, υπογράμμισε πως δεν έχει ψευδαισθήσεις σχετικά με το ότι η κυβέρνηση θα συναντήσει αντίσταση, καθώς θα αρχίζει τις μεταρρυθμίσεις που θέλουν οι πιστωτές στο φορολογικό σύστημα, τις αγορές προϊόντων και εργασίας και την αναποτελεσματική δημόσια διοίκηση.
Πάντως, σύμφωνα με τους Financial Times, ένας άλλος κίνδυνος είναι ότι θα υπάρξουν διαμάχες για την κατάργηση των φορολογικών απαλλαγών και των επιδοτήσεων των Ελλήνων αγροτών και για το μέλλον της ΔΕΗ, το συνδικάτο της οποίας είναι εχθρικό στις απαιτήσεις των πιστωτών για απελευθέρωση.
Ο υπουργός σημείωσε ότι "υπάρχουν πολλές ομάδες συμφερόντων, ορισμένες για καλούς λόγους, ορισμένες για όχι τόσο καλούς λόγους, που αντιτίθενται στις μεταρρυθμίσεις", προσθέτοντας "θεωρώ ότι οι προοπτικές είναι καλές.
Στο μυαλό μας, είμαστε πιο οργανωμένοι τώρα στην κυβέρνηση απ' ό,τι ήμασταν".
Περαιτέρω, ο υπουργός είναι εντελώς ανοικτός σχετικά με τις αριστερές απόψεις του, σημειώνουν οι Financial Times.
Ο ίδιος δήλωσε "είμαι ένας από τους πιο αριστερούς υπουργούς της κυβέρνησης, μιλώντας πολιτικά",προσθέτοντας "θέλω να κάνω πράγματα, όπως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Μπορώ να κάνω πράγματα που δεν είναι ιδιαίτερα αριστερά".
Τέλος, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι είναι σημαντικό η κυβέρνηση να κάνει μία ισχυρή αρχή με τις μεταρρυθμίσεις τον Οκτώβριο, επειδή αυτό θα ξεκλείδωνε την υποδόση των 3 δισ. ευρώ του προγράμματος με βάση τη συμφωνία του Αυγούστου. Εξίσου σημαντικό, κατά τον ίδιο, είναι να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πριν από το τέλος του έτους.
Σύμφωνα με τους FT, αν αυτό δεν συμβεί, υπάρχει ο κίνδυνος να εφαρμοσθούν οι νέοι κανόνες της ΕΕ, οι οποίοι θα επιβάλλουν "κούρεμα" των καταθέσεων όσων έχουν πάνω από 100.000 ευρώ σε έναν τραπεζικό λογαριασμό.

Πρώτη ενημέρωση: 22:47, Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης