Τελευταία Νέα
Οικονομία

Νέα πατέντα στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος έφεραν τα capital controls - Οι νέες πρακτικές των επιχειρηματιών

Νέα πατέντα στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος έφεραν τα capital controls - Οι νέες πρακτικές των επιχειρηματιών
Πως κάνουν το άσπρο - μαύρο οι έλληνες επιχειρηματίες πάρα τους περιορισμούς  από  την  εφαρμογή  των capital controls
Ανεξάντλητη  είναι η ευρηματικότητα των ελλήνων  επιχειρηματιών έναντι  των  capital controls.
Η νομοθεσία ή οι κανονισμοί στη μεταφορά  χρημάτων από τις τράπεζες φέρνουν εμπόδια στη διακίνηση κεφαλαίων, τα οποία όμως δεν είναι ανυπέρβλητα για τους έλληνες επιχειρηματίες.
Οι  έλεγχοι στη μετακίνηση κεφαλαίων είναι πολύ κατώτεροι των έξυπνων διαδικασιών που βρήκε το ελληνικό δαιμόνιο για να κάνει πληρωμές κάτω από το τραπέζι. 
Νέα πατέντα στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος έφεραν τα capital  controls.
Μια απλή  και νόμιμη διαδικασία δημιουργεί κεφάλαια σε μία εταιρεία, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθούν από τον ιδιοκτήτη όπως επιθυμεί χωρίς να απαιτούνται παραστατικά.
Το κόλπο στήνεται κάνοντας χρήση του όρου νέα κεφάλαια, τα οποία στη συνέχεια διοχετεύονται προς πάσα κατεύθυνση ως ελεύθερα κεφάλαια. 
Η μητρική εταιρεία με έδρα την Ελλάδα και με θυγατρικές στην Κύπρο ή στα Σκόπια, στη Σόφια ή στη Κωνσταντινούπολη παραβιάζουν την πόρτα των capital   Controls για τη μεταφορά χρημάτων.

Πως  …δουλεύει

Η μητρική εταιρεία δίνει εντολή στη θυγατρική να στείλει χρήματα στην Ελλάδα.
Το αιτούμενο ποσό εξαρτάται από την οικονομική επιφάνεια των εταιρειών.
Στη συνέχεια τα χρήματα φεύγουν με τραπεζική εντολή και εισέρχονται σε μία ελληνική  τράπεζα.
Μόλις τα χρήματα μπουν στο λογαριασμό το οικονομικό επιτελείο της μητρικής εταιρείας φτιάχνει μία δανειακή σύμβαση με τη θυγατρική της εταιρείας για να τις στείλει τα χρήματα που έλαβε με τη μορφή δανείου.
Τα χρήματα μετακινούνται  εκ νέου με τη μορφή δανείου, αλλά στη ουσία πρόκειται για μία συναλλαγή που σκοπό έχει  η μητρική εταιρεία να έχει  «καθαρά» κεφάλαια  που θα χρησιμοποιηθούν για πληρωμές κάτω από το τραπέζι.
Το κόλπο χρηματοδότησης της μητρικής εταιρείας από τη  θυγατρική της και στη συνέχεια η ύπαρξη δανειακής σύμβασης, προκάλεσε το ενδιαφέρον στελέχους τράπεζας το οποίο έπρεπε να βάλει υπογραφή για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Η καχυποψία για το τι πραγματικά συμβαίνει  επιβεβαιώθηκαν όταν ο ενδιαφερόμενος  ζήτησε βοήθεια από κέντρο εξουσίας που ζητούσε την εξυπηρέτηση του  επιχειρηματία.
Η προσωπική έρευνα που έκανε ο στέλεχος της τράπεζας αποκάλυψε ότι πρόκειται για πατέντα που βοηθά  τη μητρική  εταιρεία να βρεθεί  με ρευστότητα που στην ουσία δεν φαίνεται  στα λογιστικά  βιβλία και  μπορεί να  μπει στα μαύρα ταμεία της εταιρείας.   
Την ίδια στιγμή, η Τράπεζα  της Ελλάδος  αναγνωρίζει  τη σύμβαση  δανείου  ανάμεσα  στη μητρική  και τη  θυγατρική της. Έτσι κλείνει ο κύκλος της μετακίνησης   κεφαλαίων που γίνονται πλέον  είναι  καθαρά  και ελεύθερα.
Ούτε γάτα, ούτε ζημιά, χάρη σε ένα χαρτί που αναγράφει ως δικαιολογητικό τη σύναψη δανείου.  

Πρώτη ενημέρωση: 08:14, Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015 

Νίκος  Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης