Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΕΚΤ: Σχεδόν 17 χιλ. ευρώ έχασε ο κάθε Έλληνας στην 5ετία 2009-2013 - Οι Γερμανοί κέρδισαν 19 χιλ. ευρώ

tags :
ΕΚΤ: Σχεδόν 17 χιλ. ευρώ έχασε ο κάθε Έλληνας στην 5ετία 2009-2013 - Οι Γερμανοί κέρδισαν 19 χιλ. ευρώ
Η Ιρλανδία έχασε πάνω από 18.000 ευρώ ανά άτομο, ενώ οι Ισπανοί είδαν τον πλούτο τους να μειώνεται κατά σχεδόν 13.000 ευρώ
Οι πολίτες της Ιρλανδίας ήταν οι μεγάλοι χαμένοι της κρίσης στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία έδειξε ότι οι Γερμανοί και οι Ολλανδοί ήταν αυτοί που κέρδισαν περισσότερα.
Σε ανάλυση της ΕΚΤ για τον ατομικό πλούτο στις χώρες μέλη της Ευρωζώνης των ετών μεταξύ 2009 και 2013, οι εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ ανακάλυψαν ότι η Ιρλανδία έχασε πάνω από 18.000 ευρώ ανά άτομο, ενώ οι Ισπανοί είδαν τον πλούτο τους να μειώνεται κατά σχεδόν 13.000 ευρώ, εξαιτίας της κατάρρευσης της αγοράς ακινήτων.
Οι Έλληνες είδαν πλασματική μείωση του πλούτου τους κατά σχεδόν 17.000 ευρώ για τον ίδιο λόγο.
Στις Κάτω Χώρες και τη Γερμανία, αντίθετα, ο κατά κεφαλήν πλούτος αυξήθηκε κατά περίπου 33.000 ευρώ και 19.000 ευρώ αντίστοιχα, εξαιτίας εν μέρει της ώθησης που υπήρξε στις επενδύσεις σε αυτό το διάστημα.
Τα στοιχεία αναφέρονται πριν από την πρόσφατη οικονομική ανάκαμψη στην Ισπανία και την Ιρλανδία, ενώ απεικονίζουν τις έντονες διαφορές μεταξύ των χωρών της ζώνης του ευρώ.
Με την παρουσίαση των δεδομένων με τον τρόπο αυτό, η ΕΚΤ αναγνωρίζει τον κατακερματισμό της Ευρωζώνης, αναφέρουν οι αναλυτές.
Για να διορθωθούν οι ανισορροπίες μεταξύ των ισχυρών βιομηχανικών κρατών, όπως η Γερμανία, και των χωρών όπως η Ισπανία, οι ειδικοί της ΕΚΤ έχουν από καιρό προτείνει ένα σύστημα χρηματικών μεταβιβάσεων ή πληρωμών από τις πλούσιες στις φτωχές πολιτείες.
Η Γερμανία, η οποία φοβάται ότι αυτό θα καθιστούσε ανεξέλεγκτο το κόστος, έχει απορρίψει κατηγορηματικά την πρόταση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης