Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι κερδοσκόποι… πίνουν στην υγειά της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για τη μη εκταμίευση της δόσης

Οι κερδοσκόποι… πίνουν στην υγειά της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για τη μη εκταμίευση της δόσης
Η μη επίτευξη της συμφωνίας έδωσε …δικαιώματα στα επενδυτικά fund να κατεβάσουν τον πήχη των αρχικών προσδοκιών των διοικήσεων των τραπεζών
«Χαράς Ευαγγέλια» για τα Vulture Funds κεφάλαια - γύπες που δεν επιτεύχθηκε η συμφωνία στο Eurogroup και παρέμεινε ανοικτό το θέμα της εκταμίευσης της δόσης προς την Ελλάδα.
Η καθυστέρηση της συμφωνίας ήταν ...βούτυρο στο ψωμί των κερδοσκόπων.
Η αρνητική εξέλιξη «χτύπησε» το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.
Και μάλιστα την στιγμή που οι διοικήσεις των τραπεζών άνοιξαν τα βιβλία προσφορών για τη συμμετοχή ξένων ιδιωτικών επενδυτών.
Η μη επίτευξη της συμφωνίας έδωσε …δικαιώματα στα επενδυτικά fund να κατεβάσουν τον πήχη των αρχικών προσδοκιών των διοικήσεων των τραπεζών.
Οι τιμές των τραπεζικών μετοχών κινήθηκαν σε πιο χαμηλά επίπεδα τιμών.
Παράδειγμα η μετοχή της Eurobank υποχώρησε στα 0,026 ευρώ έναντι 0,038 ευρώ που ήταν πριν την απόφαση του Eurogroup.
Το βέβαιο ότι τα Funds με κερδοσκοπικό προφίλ όπως και αυτά που έχουν στρατηγική μακροπρόθεσμης τοποθέτησης, θα αποκτήσουν αυτά που θέλουν σε τιμές εξευτελιστικές.
Η διαφορά των λεπτών του ευρώ για την αγορά τραπεζικών μετοχών τους εμφανίζει ως ικανούς διαχειριστές έναντι των πελατών τους που «διψούν» για κέρδη.
Όμως οι εξελίξεις διαγράφθηκαν κυρίως από τις επιλογές της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που μετά από 10 μήνες στη διακυβέρνηση της χώρας ανεβάζει τον πήχη σε πολιτικό επίπεδο μειώνοντας αντίστοιχα τον οικονομικό.
Οι ξένοι όπως και οι εγχώριοι αναλυτές διαβλέπουν λάθη στην στρατηγική της κυβέρνησης, η οποία από τις αρχές Ιουλίου με το Δημοψήφισμα του ναι και του όχι και σε συνδυασμό με την εφαρμογή των Capital Controls στην ουσία απαξίωσε τις τράπεζες και τα χρήματα των φορολογουμένων μετά από δύο ΑΜΚ .
Έτσι χάθηκαν 40 δισ ευρώ από την αξία του τραπεζικού συστήματος για το χατίρι της πολιτικής αναγκαιότητας και της σκοπιμότητας.
Τα αποτελέσματα της πολιτικής κοστίζουν όμως στους φορολογούμενους.
Δηλαδή πληρώνουν το μάρμαρο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι ενώ το «καυτό» μέτωπο της ανεργίας παραμένει «καυτό» αφού το ποσοστό των ανέργων κινείται ανοδικά στα επίπεδα του 26%.
Το bankingnews δεν μπορεί να μη καταγράψει την ομολογία που μας έκανε διαχειριστής Vulture Funds, ο οποίος μας αποκάλυψε ότι προσήλθε σε εκκλησία άναψε ένα κερί και ζήτησε συγχώρηση από το Θεό διότι δεν θέλει να εκμεταλλευτεί το πόνο των Ελλήνων αλλά είναι υποχρεωμένος να το κάνει από τους πελάτες τους.
Δηλαδή να αγοράσει ότι βρει τσάμπα.
Όπως μετοχές και ολόκληρες εταιρείες που χρεοκόπησαν ή βρίσκονται ένα βήμα πριν την χρεοκοπία.
Τα Funds χάρη στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα βγάλουν εκατομμύρια , λέει ο ίδιος.
Δεν είναι κριτική προς την κυβέρνηση αυτή είναι η πραγματικότητα αυτό είναι το αποτέλεσμα.
Ο ίδιος άνθρωπος και διαχειριστής Funds που δεν θέλει να εκμεταλλευτεί το πόνο των Ελλήνων μας λέει ότι αγοράζει τσάμπα τις μετοχές των τραπεζών.
Τι κατάφεραν λοιπόν αναρωτιέται;
Οι ιδιώτες επενδυτές με 10 δισ. ευρώ θα αποκτήσουν τα ενεργητικά των τραπεζών που αξίζουν 200 δις ευρώ.
Επιπλέον θα έχουν τον έλεγχο των επιχειρηματικών δανείων.
Οι νέοι ιδιοκτήτες των τραπεζών θα αποφασίσουν για την τύχη των επιχειρήσεων.
Η περιγραφή όπως και το αποτέλεσμα είναι προϊόν των λανθασμένων πολιτικών επιλογών του σήμερα και του χθες.

Νίκος Θεοδωρόπουλος  
ntheo@bankingnews.gr  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης