Τελευταία Νέα
Οικονομία

Προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας εμφανίζουν ξανά οι κυπριακές τράπεζες και οι συνεργατικές

tags :
Προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας εμφανίζουν ξανά οι κυπριακές τράπεζες και οι συνεργατικές
Νέα στήριξη από την κυπριακή κυβέρνηση χρειάζεται ο Συνεργατισμός 
Προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας εμφανίζουν ξανά οι κυπριακές τράπεζες, κυρίως οι συνεργατικές, σύμφωνα με δημοσίευμα του κυπριακού «Stockwatch», υπό τον τίτλο «Καμπανάκι κεφαλαίων στις τράπεζες».
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει το δημοσίευμα, έντονος προβληματισμός επικρατεί στα ανώτερα επιτελεία των τραπεζών, μετά την αιφνίδια ανακοίνωση του συνεργατισμού ότι χρειάζεται νέα στήριξη από το κράτος.
Η ανακοίνωση ανέτρεψε την εικόνα που παρουσίαζε μέχρι χθες ο Συνεργατισμός για την κερδοφορία του, στέλνοντας σήμα στην αγορά που επηρεάζει και τις υπόλοιπες τράπεζες.
Μέχρι το εξάμηνο του 2015, η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα είχε κέρδη 47 εκατ. ευρώ ενώ το 2014 παρουσίασε κερδοφορία 41 εκατ. ευρώ.
Χθες ανακοίνωσε μεγάλες ζημιές 226 εκατ. ευρώ λόγω σχεδόν τετραπλασιασμού των προβλέψεων για επισφάλειες στα 372 εκατ. ευρώ, σημειώνει το Stockwatch.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκάλεσε στα τραπεζικά επιτελεία η διασύνδεση που έκανε η ΣΚΤ μεταξύ της αύξησης των προβλέψεων και του νέου εποπτικού περιβάλλοντος.
Ως γνωστό, φέτος για πρώτη φορά οι ισολογισμοί των τραπεζών ελέγχονται από την Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) αντί από την ΚΤ.
«Ο Συνεργατισμός ανεβάζει τον δείκτη κάλυψης δανείων σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών στο 50%, υιοθετώντας άμεσα τις εκτιμήσεις της επιθεώρησης που διενεργήθηκε από τον Ευρωπαϊκό Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό», αναφέρει η ανακοίνωση.
Όπως γράφει εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο η StockWatch, οι κυπριακές τράπεζες έχουν σχετικά χαμηλό δείκτη κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων δανείων με προβλέψεις.
Ενώ στην Ευρώπη ο εν λόγω δείκτης φθάνει το 50%, στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα περιορίζεται στο 33%.
Ως αποτέλεσμα, υπάρχουν στο σύστημα γύρω στα 4,8 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων για τα οποία δεν έχουν γίνει ακόμη επαρκείς προβλέψεις.
Με την απότομη αύξηση των προβλέψεων, η ΣΚΤ εκτιμά ότι θωρακίζει επαρκώς τον ισολογισμό της για να μπορέσει να διαχειριστεί πιο αποτελεσματικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και, επομένως, γυρίζει σελίδα.
Αυτό όμως δήλωναν τα στελέχη του Συνεργατισμού και πριν ένα χρόνο, όταν ανακοίνωσαν ζημιές 1,7 δισ. ευρώ για το 2013, με αποτέλεσμα να λάβουν στήριξη 1,5 δισ. ευρώ από το κράτος.
Το τίμημα θα το πληρώσουν οι φορολογούμενοι, που υπολογίζεται ότι θα κληθούν να καταβάλουν 100 εκατ. ευρώ για να ανακεφαλαιοποιήσουν τον συνεργατισμό.
Το ακριβές ποσό αναμένεται να ξεκαθαρίσει από τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη μεταξύ των κυπριακών και ευρωπαϊκών αρχών.
Το ποσό κρατικής στήριξης ήταν πολλαπλάσιο αλλά οι εγχώριοι διαπραγματευτές πέτυχαν μείωση του, εξηγώντας ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι εκτιμήσεις των διεθνών εποπτών ήταν εξωπραγματικές.
Οι διαπραγματεύσεις στόχευαν σε πλήρη εξάλειψη της ανάγκης ανακεφαλαιοποίησης του Συνεργατισμού από το κράτος, για να αποφευχθούν οι όποιες πολιτικές παρενέργειες, αλλά αυτό δεν κατέστη εφικτό.
Οι κεφαλαιακές εκτιμήσεις του SSM γίνονται με ένα σχετικά ήπιο μακροοικονομικό σενάριο με βάθος τα επόμενα χρόνια.
Ως γνωστό, οι μεγάλες κυπριακές τράπεζες δεν θα χρειαστεί να υποβληθούν σε stress tests το 2016, που θα γίνουν με βάση τόσο βασικό όσο και ακραίο σενάριο.
Πέραν του πιστωτικού ρίσκου, ο SSM λαμβάνει υπόψη τους λειτουργικούς κινδύνους και τους κινδύνους διακυβέρνησης που υπάρχουν στους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς.
Στην περίπτωση της ΣΚΤ, οι δύο τελευταίοι κίνδυνοι φαίνεται να συνέβαλαν στη διαμόρφωση της τελικής εκτίμησης για την ανάγκη αυξημένων κεφαλαίων.
Παρά την κεφαλαιακή ένεση που χρειάζεται, ο συνεργατισμός διαθέτει κύρια βασικά ίδια κεφάλαια 12%, που είναι πολύ πιο πάνω από το σημερινό εποπτικό όριο του 9%, το οποίο αναμένεται να αυξηθεί.
Αν και οι άλλες κυπριακές τράπεζες έχουν επαρκή κεφάλαια για να αντέξουν τους κραδασμούς από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν στους ισολογισμούς τους, οι εγχώριοι τραπεζίτες προβληματίζονται για την εποπτική προσέγγιση των ευρωπαϊκών αρχών, και ιδίως, για την αύξηση των προβλέψεων του συνεργατισμού στο 50% των NPLs.
Οι συζητήσεις μεταξύ του SSM και των τραπεζών Κύπρου και Ελληνικής για την κεφαλαιακή τους κατάσταση βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη.
Το timing της ανακοίνωσης της ΣΚΤ συνέπεσε με τις έντονες ζυμώσεις που γίνονταν στη βουλή για ψήφιση του νόμου για πώληση δανείων σε τρίτους.
Τελικά, ο νόμος ψηφίστηκε με κάποιες αλλαγές, και αυτό αναμένεται να συμβάλει στην ολοκλήρωση της όγδοης αξιολόγησης και στην σταδιακή έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο.
Με τα νέα εποπτικά δεδομένα, όμως, οι τραπεζίτες προβληματίζονται αν χωρίς το backstop της τρόικας και του προγράμματος, η κατάσταση με τα NPLs δημιουργεί κινδύνους για την μετα-μνημονιακή εποχή, τόσο για τις τράπεζες, όσο και για τη δυνατότητα έκδοσης κρατικού χρέους.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης