Τελευταία Νέα
Οικονομία

O Μάρτιος του 2016 ο τελευταίος σταθμός του τρένου για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μόνο με επιμήκυνση

O Μάρτιος του 2016 ο τελευταίος σταθμός του τρένου για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μόνο με επιμήκυνση
Ο Μάρτιος του 2016 αποτελεί το νέο χρονικό ορόσημο που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση για να κλείσει όλα τα ανοικτά «μέτωπα» που έχει με τους δανειστές (ασφαλιστικό, φορολογία, νέο ενιαίο μισθολόγιο) και να «ξεκλειδώσουν» οι αποφάσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Αυτό τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά την ομιλία του στο 26ο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου που είχε ως κεντρικό θέμα την ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με τον υπουργό, «τον Μάρτιο του 2016 θα παρουσιάσουμε στους θεσμούς το αναπτυξιακό σχέδιο και η στρατηγική είναι να έχουμε τελειώσει με τα τρία βήματα του χάρτη για να περάσουμε από τον φαύλο στον ενάρετο κύκλο».
Τα τρία βήματα του οδικού χάρτη αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την ολοκλήρωση του πρώτου ελέγχου και τη ρύθμιση του χρέους.
Ειδικά για το χρέος, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριξε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν και πάλι λύσεις όπως αυτές που έχουν χρησιμοποιηθεί έως τώρα, γιατί απλώς «πετάνε τον τενεκέ παρακάτω».
Και αυτό, τη στιγμή που το Grexit παραμένει στην ατζέντα. Οπως είπε, αν δεν πάρουμε τις αποφάσεις τον Φεβρουάριο και πάει για το τέλος του έτους ή για το 2017, τότε όλες οι αποφάσεις των επενδυτών θα καθυστερήσουν για τότε.
Παράλληλα, ζήτησε από την Ευρώπη αλληλεγγύη και για τα οικονομικά εκτός από την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Μάλιστα, άφησε αιχμές και για χώρες της ευρωζώνης και συγκεκριμένα για έναν υπουργό Οικονομικών που δεν κατονόμασε, αναφορικά με το θέμα του ηθικού κινδύνου. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να είναι συνεχώς υπό αμφισβήτηση.
Ούτε μπορεί να υπάρχει πάντα το ερώτημα για τον ηθικό κίνδυνο να μην πληρώσει κάποιος που χρωστά.
Αν κάποιος όμως έχει δανειστεί περισσότερα απ' ό,τι μπορεί να πληρώσει, κάποιος του δάνεισε τα κεφάλαια αυτά.
Ο ηθικός κίνδυνος είναι και για τις τράπεζες και για τις χώρες που δανείζουν, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ελληνας υπουργός.
«Για να υπάρξει ελπίδα, χρειάζεται νέα ισορροπία μεταξύ οικονομικής και κοινωνικής πλευράς της συμφωνίας», υποστήριξε ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος ανέφερε ότι υπάρχει μια κόπωση μεταρρύθμισης όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
«Αυτό σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να βλέπει ο κόσμος τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων πριν αρχίσουν να γίνονται άλλες», όπως πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, είπε ότι με τους θεσμούς θα συζητήσουμε για τις συντάξεις, αλλά συμπλήρωσε πως πρόκειται για ένα πολύπλοκο πρόβλημα γιατί πολλοί καλούνται να λύσουν προβλήματα ενώ δεν είναι κατάλληλοι να τα λύσουν.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης