Τελευταία Νέα
Οικονομία

Politico: Η Ελλάδα η φτωχότερη χώρα της ΕΕ κάνει τα περισσότερα για τους πρόσφυγες

tags :
Politico: Η Ελλάδα η φτωχότερη χώρα της ΕΕ κάνει τα περισσότερα για τους πρόσφυγες
Οι απλοί άνθρωποι καλύπτουν οικειοθελώς την αδυναμία και την ανικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαίων εταίρων της
Στο μικρό «θαύμα» της Ελλάδας και των ανθρώπων της, που καταφέρνουν και αντεπεξέρχονται στις δυσκολίες της εποχής και αντιμετωπίζουν με θάρρος και υπομονή τόσο τη δική τους εγχώρια οικονομική και κοινωνική κρίση, όσο και τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου εστιάζει η ιστοσελίδα politico.eu σε εκτενέστατο θέμα της για τη χώρα μας.
Συγκεκριμένα, οι συντάκτες του politico.eu καταγράφουν τη ζοφερή πραγματικότητα, αλλά και τη δύναμη των ανθρώπων που κάνουν οικειοθελώς ότι δεν μπορούν να κάνουν η εγχώρια κυβέρνηση, αλλά και οι ευρωπαίοι εταίροι της.
Χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ αναφέρει τα εξής:
Από όλες τις χώρες της Ευρώπης, η Ελλάδα είναι εκείνη που έχει τη μικρότερη ικανότητα από όλες για να είναι ο σωτήρας κάποιου.
Είναι η πιο ταλαιπωρημένη χώρα:
Συνεχώς απειλείται με αποβολή από την Ε.Ε. και έχει ένα τεράστιο χρέος προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Το 2010 η τρόικα (η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) ανάγκασαν την κυβέρνηση να υιοθετήσει πρωτοφανή μέτρα λιτότητας και από τότε η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε κρίση.
Η ανεργία βρίσκεται στο 25,2%.
Οι αυτοκτονίες έχουν αυξηθεί κατά 36%.
Σχεδόν τα μισά παιδιά που πηγαίνουν σχολείο υποσιτίζονται.
Οι Έλληνες έχουν κάθε δικαίωμα να αισθάνονται εξουθενωμένοι και εγωιστές.
Και κάποιοι από αυτούς όντως είναι:
Στην Κω και τη Λέσβο, τα δύο νησιά όπου καταφθάνουν οι περισσότεροι πρόσφυγες, το κόμμα της Χρυσής Αυγής έχει σχεδόν διπλασιάσει τα ποσοστά του στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου.
Αλλά εάν η Ευρώπη έχει απογοητεύσει τόσο τους Έλληνες όσο και τους πρόσφυγες, ένα από τα όμορφα πράγματα που έχουν προκύψει από την κρίση είναι ο τρόπος που οι τελευταίοι αλληλοβοηθούνται για να την ξεπεράσουν.
Καθώς η κυβέρνηση παραπαίει και οι διεθνείς οργανισμοί εστιάζουν στο 95% των προσφύγων από τη Συρία που δεν είναι καν στην Ευρώπη, οι Έλληνες εθελοντές φροντίζουν για τα πάντα, από τη στέγη και τη σίτιση μέχρι την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τη νομική βοήθεια των προσφύγων.
Μόνο φέτος, 719,087 πρόσφυγες έφτασαν στην Ελλάδα.
Η Λέσβος υποδέχθηκε 406,206, σχεδόν πέντε φορές τον πληθυσμό της (σχεδόν 85,000)
Η Μυτιλήνη είναι το σημείο όπου οι δίδυμες κρίσεις της λιτότητας και του προσφυγικού συναντώνται.
Η ελληνική κυβέρνηση είναι ήδη παράλυτη από τα χρόνια της οικονομικής κατάρρευσης, τα προγράμματα λιτότητας της Ε.Ε. και τα εσωτερικά της πολιτικά προβλήματα.
Δεν μπορεί καν να διαχειριστεί ούτε τους μισούς ανθρώπους που κατευθύνονται προς την Ευρώπη στη χειρότερη προσφυγική κρίση από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Στη Μυτιλήνη οι αρχές δεν μπορούν να καταγράψουν τους πρόσφυγες αρκετά γρήγορα, που σημαίνει ότι δεν μπορούν να φύγουν από το νησί.
Σήμερα, το κενό της κυβέρνησης και της Ε.Ε. καλύπτουν απλοί άνθρωποι και ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Οργανώσεις αυτοδιαχειριζόμενες, που λειτουργούν με ιδιωτικές δωρεές, χωρίς βοήθεια από την κυβέρνηση.
Από την εποχή της λιτότητας οι Έλληνες έχουν οργανώσει κοινωνικά κέντρα υγείας και φαρμακεία, προγράμματα στέγασης, ακόμη και κοινωνικά στρατόπεδα για πρόσφυγες.
Τα περισσότερα από αυτά διοικούνται από εθελοντές, ανθρώπους που, παρότι είναι χρεοκοπημένοι και άνεργοι, καταφέρνουν με κάποιο τρόπο να βοηθούν εκείνους που είναι σε χειρότερη μοίρα από τους ίδιους.
Αλλά αυτό που κάνει τόσο αποτελεσματικές αυτές τις οργανώσεις είναι ότι οι άνθρωποι που τις διαχειρίζονται γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι πάει να πει ανάγκη για βοήθεια.

(πρώτη ενημέρωση 4 Δεκεμβρίου 2015, 00:10)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης