Τελευταία Νέα
Οικονομία

Kramer (Commerzbank): Η πολιτική Draghi για επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων είναι λανθασμένη

Kramer (Commerzbank): Η πολιτική Draghi για επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων είναι λανθασμένη
Στους κόλπους της ΕΚΤ πληθαίνουν οι φωνές εκείνων που βλέπουν με όλο και μεγαλύτερη κριτική διάθεση την πολιτική του
Σκληρή κριτική στην απόφαση του επικεφαλής της ΕΚΤ MarioDraghiνα επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ασκεί ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank joerg kramer ο οποίος χαρακτηρίζει την πολιτική αυτή «λανθασμένη».
Όπως αναφέρει η DeutscheWelleσε δημοσίευμα της, «οι αγορές αντέδρασαν «μουδιασμένα» στην απόφαση της ΕΚΤ καθώς ανέμεναν από τον MarioDraghi να αυξήσει ακόμη περισσότερο τη «δύναμη πυρός» του προγράμματος, που παρέμεινε εν τέλει στα 60 δις ευρώ το μήνα».
Ωστόσο, το δημοσίευμα αναφέρει ότι «στον αντίποδα, οι επικριτές του κεντρικού τραπεζίτη ήλπιζαν να βάλει επιτέλους φρένο στην χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.
Σε αυτά τα συμφραζόμενα ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι με τα υψηλότερα «τιμωρητικά» επιτόκια και την επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης, ο επικεφαλής της ευρωτράπεζας κατάφερε να βρει τη χρυσή τομή».
Αποψη με την οποία συμφωνεί και ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank joergkramer.
«Πρόκειται για μια λανθασμένη αξιολόγηση.
Ήταν ο ίδιος ο Draghi ο οποίος προ δυο εβδομάδων καλλιέργησε προσδοκίες για ένα πολύ μεγάλο βήμα της ΕΚΤ.
Και οι αγορές αντέδρασαν σε αυτό. Πρόκειται για τη συνήθη τακτική του Draghi.
Καλλιεργεί προσδοκίες, οι αγορές αντιδρούν, στη συνέχεια πάει στη συνεδρίαση με τους συναδέλφους του και τους λέει ότι εάν δεν με ακολουθήσετε τότε οι αγορές θα αντιδράσουν αρνητικά, διότι έχουν ήδη προετοιμαστεί για τα όσα εκ των πραγμάτων έχω προαναγγείλει.
Όχι, ο επικεφαλής της ΕΚΤ έκανε λάθος. Έκανε λάθος καθώς δεν εκτίμησε ορθά τις αντιστάσεις που υπάρχουν στο συμβούλιο της ΕΚΤ για την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική του πολιτική».
Παρά ταύτα ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank δεν πιστεύει ότι ο κεντρικός τραπεζίτης έχει αποδυναμωθεί. Γεγονός είναι όμως στους κόλπους της ΕΚΤ πληθαίνουν οι φωνές εκείνων που βλέπουν με όλο και μεγαλύτερη κριτική διάθεση την πολιτική του.
«Το τελευταίο διάστημα τα οικονομικά δεδομένα δεν είναι άσχημα.
Στην ευρωζώνη έχουμε ανάπτυξη της τάξης του 1,5 %.
Ο πληθωρισμός είναι χαμηλός λόγω της πτώσης της τιμής του πετρελαίου.
Εάν ληφθεί υπόψη ο παράγοντας αυτός, τότε ο πληθωρισμός βρίσκεται ουσιαστικά στο 1 %.
Δεν υπάρχουν λοιπόν πλέον σενάρια κρίσης στην ευρωζώνη.
Γιατί όμως να πρέπει να επεκτείνει η ΕΚΤ τις μηνιαίες αγορές ομολόγων που σε αυτή τη φάση ανέρχεται ήδη στα 60 δις ευρώ; Οι ελπίδες που έθρεψε ο Draghi δεν ταιριάζουν πλέον στo οικονομικό περιβάλλον.
Η οικονομία δεν είναι τόσο αδύναμη και προφανώς αυτό το διαπίστωσαν και άλλοι στο ΔΣ της ΕΚΤ και δεν ακολούθησαν τον Draghi».
Ο Kremer ωστόσο, εκτιμά ότι η χαλαρή νομισματική πολιτική δεν εξυπηρετεί εντέλει την πραγματική οικονομία, αλλά τους υπουργούς Οικονομικών των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης:
«Πώς αλλιώς να εξηγηθεί το γεγονός ότι η Ιταλία, με το τεράστιο χρέος της, το οποίο είναι διπλάσιο από εκείνο που επιτρέπει η Συνθήκη του Μάαστριχτ, πληρώνει για 10ετή ομόλογα μόλις 1,5 %;
Αυτό οφείλεται στην πολιτική μηδενικών επιτοκίων του Draghi αυτούς βοηθά εντέλει».
Και αυτό είναι σε κάθε περίπτωση αντιπαραγωγικό, σύμφωνα με τον γερμανό οικονομολόγο:
«Εάν ο ιταλός υπ. Οικονομικών πλήρωνε ένα κανονικό και όχι ένα ‘μειωμένο’ επιτόκιο, τότε οι ιταλοί πολιτικοί θα φρόντιζαν να βελτιώσουν τα δημοσιονομικά τους και το χρέος δεν θα ήταν τόσο υψηλό.
Στην παρούσα φάση ο ιταλός πρωθυπουργός ονειρεύεται ακόμη και να χρηματοδοτήσει αναπτυξιακά προγράμματα με δανεισμό, και αυτό είναι αντιπαραγωγικό.
Μπορεί τα χαμηλά επιτόκια να φέρνουν ανακούφιση, εντούτοις οδηγούν στο να μην έχουν οι πολιτικοί στις υπερχρεωμένες χώρες κανένα πλέον κίνητρο να υλοποιήσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να προχωρήσουν στις αναγκαίες περικοπές».
Προφανώς είναι και ένας από τους λόγους που ο Draghi δέχεται το τελευταίο διάστημα τόσο σφοδρή κριτική, κυρίως από τη Γερμανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης