Τελευταία Νέα
Οικονομία

Eurogroup: Την επόμενη εβδομάδα ξεκινά η 1η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος – Ποιες πτυχές θα εξεταστούν

Eurogroup: Την επόμενη εβδομάδα ξεκινά η 1η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος – Ποιες πτυχές θα εξεταστούν
Οι ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις και ο προϋπολογισμός του 2016, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο της πρώτης αξιολόγησης
Στόχος των θεσμών είναι η πρώτη αξιολόγηση της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής να ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα, αναφέρει η ανακοίνωση, που εξέδωσε το Eurogroup μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του.
Πιο συγκεκριμένα, οι θεσμοί και ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενημέρωσαν το Eurogroup για τα επόμενα βήματα στην υλοποίηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.
Στο επίκεντρο τέθηκε η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα και η οποία αναμένεται να έχει ως επίκεντρο:
o τις ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις
o τον προϋπολογισμό του 2016
o τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική
o τον εκσυγχρονισμό της δημόσια διοίκηση της Ελλάδας
o τις μεταρρυθμίσεις στον οικονομικό τομέα και
o τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας
Οι ευρωπαίοι υπουργοί κάλεσαν τις ελληνικές αρχές να συνεργαστούν εποικοδομητικά με τους θεσμούς και να διασφαλίσουν την ομαλή και διεξοδική πρώτη αξιολόγηση.
Η επιτυχής ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας θα ανοίξει τον δρόμο σε αποφάσεις για μια ενδεχόμενη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και για ένα πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με βάση της συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των αρχηγών κρατών τον Ιούλιο του 2015.
Στο επίκεντρο του σημερινού Eurogroup βρέθηκε, ως αναμενόταν, και η πορεία του προγράμματος προσαρμογής της Κύπρου.
Ειδικότερα, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι συζήτησαν για την 8η αξιολόγηση του κυπριακού προγράμματος, ενώ υπογράμμισαν ότι η Κύπρος έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου για την εφαρμογή του προγράμματος.
Πλέον αναμένεται από τη χώρα να εκπληρώσει τις δύο εναπομείνασες υποχρεώσεις, επονομαζόμενες και προαπαιτούμενα, ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση με επιτυχία.
Εφόσον η αξιολόγηση ολοκληρωθεί, θα ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης ύψους 300 εκατ. ευρώ από τον ESM.
Τέλος, το τρίτο βασικό θέμα του σημερινού (14/10) Eurogroup ήταν οι ευρωπαϊκοί στόχοι για το α’ εξάμηνο του 2016.
Αναλυτικότερα, στο Eurogroup συζητήθηκαν τα μέτρα που εφαρμόστηκαν το 2015 στην Ευρωζώνη, αλλά και τα προτεινόμενα μέτρα για το 2016, τα οποία αναμένεται να εγκριθούν στο Ecofin που θα διεξαχθεί αύριο, Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016.
Οι υπουργοί συμφώνησαν ότι προτεραιότητα πρέπει να τεθεί η εφαρμογή μέτρων το 2016-2017 στην Ευρωζώνη στους πέντε ακόλουθους τομείς, με βάση και την πρόταση της Κομισιόν:
o δομικές μεταρρυθμίσεις
o στήριξη της απασχόλησης
o δημοσιονομική πολιτική
o μείωση του χρέους
o εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης