Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΤΑΙΠΕΔ: Επιδιώκει αποκρατικοποιήσεις 3 δισ. ευρώ για το 2016 - Τι συμβαίνει με την περίπτωση του Ελληνικού

ΤΑΙΠΕΔ: Επιδιώκει αποκρατικοποιήσεις 3 δισ. ευρώ για το 2016 - Τι συμβαίνει με την περίπτωση του Ελληνικού
Η μόνη αποκρατικοποίηση που δεν αναμένεται να συμφωνηθεί είναι του Ελληνικού
Συμφωνίες που φτάνουν τα2 δισ. ευρώ έχει πετύχει το τελευταίο διάστημα το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής.
Από αυτό το ποσό, σύμφωνα με την Καθημερινή, το 1,6 δισ. ευρώ αφορά έσοδα του Ταμείου για το 2016, ενώ τα υπόλοιπα αφορούν έσοδα τρίτων ή επόμενων ετών.
Δεν αποκλείεται μάλιστα, στην περίπτωση που συνεχιστεί ο ρυθμός των τελευταίων μηνών, οι συμφωνίες αποκρατικοποιήσεων να ξεπεράσουν τα 3 δισ. ευρώ και τα έσοδα του Δημοσίου και του ΤΑΙΠΕΔ τα 2 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα περισσότερα έσοδα, ήτοι 1,2 δισ. ευρώ θα προέλθουν από την αποκρατικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, για τα οποία η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο δ΄ τρίμηνο εφέτος.
Επίσης, από τη συμφωνία του ΟΛΠ θα προέλθουν έσοδα εφέτος ύψους 280 εκατ. ευρώ (αφορά το 51% των μετοχών) και η συναλλαγή εκτιμάται να ολοκληρωθεί μέσα στο β΄ τρίμηνο του έτους ή το αργότερο μέσα στο καλοκαίρι.
Ακόμη, η τρίτη συναλλαγή που θα αφήσει έσοδα στο ΤΑΙΠΕΔ θα είναι ο Αστέρας της Βουλιαγμένης, καθώς η συναλλαγή ανέρχεται στο ύψος των 400 εκατ. ευρώ και θα ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο.
Από το ποσό αυτό, περίπου τα 300 εκατ. ευρώ αφορούν έσοδα του βασικού μετόχου, που είναι η Εθνική Τράπεζα και τα υπόλοιπα το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.
Επιπλέον, σύμφωνα με την Καθημερινή, το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να εισπράξει το επόμενο 12μηνο περίπου 32 εκατ. ευρώ από την παραχώρηση της άδειας του αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος, ενώ εκκρεμεί η σύμβαση πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ.
Σε διαδικασία πώλησης είναι ΟΛΘ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ, ενώ σύντομα αναμένεται η έναρξη των διαδικασιών παραχώρησης της εκμετάλλευσης της Εγνατίας Οδού και της επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης του ΔΑΑ «Ελ. Βενιζέλος».
Στην περίπτωση που οι συμβάσεις αυτές ολοκληρωθούν μέσα στη χρονιά, τότε οι συμφωνίες αποκρατικοποιήσεων εκτιμάται ότι θα υπερβούν τα 3 δισ. ευρώ.
Πάντως, όπως αναφέρεται, η μόνη αποκρατικοποίηση που δεν αναμένεται να συμφωνηθεί είναι του Ελληνικού, καθώς ΤΑΙΠΕΔ και κυβέρνηση επέλεξαν να καθυστερήσουν τις διαδικασίες.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η νέα διοίκηση στην εταιρεία Ελληνικό Α.Ε., είναι περισσότερο φιλική απ’ ό,τι η προηγούμενη προς την επένδυση, ενώ το ΤΑΙΠΕΔ και η διοίκησή του φέρονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν.
Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιος Πιτσιόρλας, κατ΄ επανάληψη  έχει τονίσει πως η επένδυση αυτή όχι μόνο πρέπει να προχωρήσει, αλλά μπορεί να αλλάξει την Αττική και τη χώρα ολόκληρη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης