Τελευταία Νέα
Οικονομία

Για τρίτο Μνημόνιο με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βαδίζει ολοταχώς η κυβέρνηση - Επιβεβαίωση bankingnews

tags :
Για τρίτο Μνημόνιο με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βαδίζει ολοταχώς η κυβέρνηση - Επιβεβαίωση bankingnews
Μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει λάβει συνολικά 32 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ
Τυπική διαδικασία για την κυβέρνηση αποτέλεσε η ακύρωση του υφιστάμενου προγράμματος που είχε συνάψει η Ελλάδα το 2012 με το ΔΝΤ στο πλαίσιο του Μνημονίου 2.
Το πρόγραμμα εξέπνεε ούτως ή άλλως τις επόμενες μέρες και από στιγμή που το Ταμείο δεν έχει εκταμιεύσει καμία δόση από το καλοκαίρι του 2014 προς την χώρα μας, για το τυπικό της διαδικασίας έπρεπε να ακυρωθεί όπως ορίζει και το πρωτόκολλο συνεργασίας που έχουν υπογράψει οι δύο πλευρές.
Άλλωστε όπως έχει ήδη αποκαλύψει το «bankingnews» σε σχετικό του δημοσίευμα η κυβέρνηση βαδίζει ολοταχώς για «τρίτο στεφάνι» με το ΔΝΤ, το οποίο θα οριστικοποιηθεί μετά το πέρας αυτής της αξιολόγησης και αφού ξεκαθαρίσει το τοπίο με την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που κινείται προς το 181% του ΑΕΠ.
Αυτός είναι και ο ένας από τους δύο όρους που έχει θέσει το Ταμείο προκειμένου να συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.
Είναι γνωστό άλλωστε ότι κεντρική θέση του ΔΝΤ στο θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους είναι για ένα νέο «κούρεμα» και όχι το σενάριο της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που προτείνει η Ευρώπη.
Σε ότι αφορά τον δεύτερο αστερίσκο του ΔΝΤ αυτός έχει να κάνει με την επίλυση του ασφαλιστικού. Στην Αθήνα πάντως δεν έχει ακόμη κάτσει ο «κουρνιαχτός» από την πρόταση - «βόμβα» του Πάουλ Τόμσεν για νέες μεγάλες περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.
Και αυτό προκειμένου η Ελλάδα να πλησιάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 2,5% του ΑΕΠ για την κάλυψη του «κενού» στο ασφαλιστικό σύστημα από 10% του ΑΕΠ που ανέρχεται σήμερα.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της στέλνει μήνυμα στο ΔΝΤ ότι δεν πρόκειται να παραβιάσει την κόκκινη γραμμή που έχει ορίσει για τις συντάξεις.
Μιλώντας στην εκδήλωση «BBC World Questions: Europe and Greece», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφερόμενος στο Ασφαλιστικό, είπε πως το ΔΝΤ «μας πιέζει πάρα πολύ, με τρόπο όμως που δεν έχει οικονομική λογική, και μας ζητάει να κάνουμε πολύ περισσότερα μέτρα σε σχέση με τα συμφωνηθέντα το καλοκαίρι».
Μάλιστα επέκρινε το Ταμείο για έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας, ενώ σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση θα υποκύψει ή όχι στις πιέσεις του ΔΝΤ, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε ότι «θα κάνουμε ό,τι συμφωνήσουμε τον Αύγουστο.
Τίποτα περισσότερο, αλλά και τίποτε λιγότερο» ανέφερε.
Με δεδομένη τη στάση του Βερολίνου ότι «χωρίς την πλήρη εμπλοκή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, δεν υπάρχει βοήθεια» η κυβέρνηση με επιστολή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου έχει ήδη αιτηθεί νέο πρόγραμμα από το Ταμείο.
Εφόσον υπάρξει συμφωνία, το ΔΝΤ θα συντάξει το νέο, δικό του, λεπτομερές Μνημόνιο, το οποίο ονομάζεται Memorandum of Economic and Financial Policies (MEFP), δηλαδή Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής, και το οποίο θα πρέπει να «ταιριάξει» με το κείμενο της Κομισιόν (MoU) όπως ακριβώς συνέβη με τις περιπτώσεις των Μνημονίων 1 και 2 όπου τα δύο κείμενα «έτρεχαν» παράλληλα.
Βέβαια όπως έχει παρατηρηθεί το Μνημόνιο του ΔΝΤ είναι πιο αυστηρό σε μέτρα σε σχέση με το Ευρωπαϊκό.
Παρά ταύτα, η Αθήνα έχει στηθεί και περιμένει την επίσημη απάντηση του ΔΝΤ για το νέο πρόγραμμα, καθώς η όποια διαπραγμάτευση για τη χρηματοδότηση θα ξεκινήσει από την αρχή αφού το υπόλοιπο των δόσεων από το Μνημόνιο 2, που ανέρχεται στα 16 δισ. ευρώ, δεν εκταμιεύτηκε ποτέ.
Τα λεφτά που έχει λάβει η Αθήνα από το δεύτερο πρόγραμμα ανήλθαν σε 11,9 δισ. ευρώ και 32 δισ. ευρώ συνολικά μαζί με το πρώτο.

(πρώτη ενημέρωση 24 Φεβρουαρίου 2016, 00:36)

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης