Εφόσον ολοκληρωθεί σύντομα η αξιολόγηση τον Απρίλιο η ΕΕ θα καταθέσει την πρόταση για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους
(upd8)To Eurogroup αποφάσισε την επιτάχυνση της διαδικασίας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, ώστε να κλείσει πριν τον Πάσχα των Καθολικών στις 27 Μαρτίου, ενώ τέθηκε χρονοδιάγραμμα για την επίλυση του ελληνικού χρέους με ορίζοντα τον Απρίλιο του 2016.
Ταυτόχρονα ανακοινώθηκε ότι άμεσα - δηλαδή σήμερα 8 Μαρτίου - θα βρίσκονται στην Ελλάδα οι δανειστές, ώστε να ξεκινήσει η αξιολόγηση.
Κοινό συμφέρον όλων είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος άμεσα ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών οικονομικών, ενώ προέβλεψε ότι οι δανειστές ίσως να έρθουν και αύριο 8 Μαρτίου του 2016 στην Αθήνα για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.
ΕΕ και ΔΝΤ έχουν κοινούς στόχους για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιήσει η Ελλάδα.
Αν η ελληνική κυβέρνηση πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα τότε η ΕΕ θα εξετάσει το θέμα του χρέους στο εγγύς μέλλον, πιθανότατα τον Απρίλιο, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Jeroen Dijsselbloem.
Ο ευρωπαίος επίτροπος P. Moscovici ανέφερε στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου του Eurogroup ότι θα επιστρέψουν οι θεσμοί στην Ελλάδα για την επανεκκίνηση της αξιολόγησης του προγράμματος.
Ο Regling ο επικεφαλής του ESM ανέφερε ότι "θέλουμε να ολοκληρώσουμε την πρώτη αξιολόγηση γιατί τα περιθώρια ρευστότητας στενεύουν"
Επίσημη ανακοίνωση Eurogroup: Θεσμοί και Ελλάδα να συνεργαστούν εποικοδομητικά, ώστε κλείσει τάχιστα η αξιολόγηση
Την ανάγκη για εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης, ώστε να ολοκληρωθεί το τάχιστο η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, υπογραμμίζει η επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup, που δημοσιοποιήθηκε μετά τη συνέντευξη Τύπου των J. Dijsselbloem, P. Moscovici και Kl. Regling.
Ειδικότερα, η ανακοίνωση αναφέρει:
«Το Eurogroup συζήτησε την πορεία των εν εξελίξει εργασιών της πρώτη αξιολόγησης της εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα.
Οι υπουργοί ενημερώθηκαν ότι οι επικεφαλής της αποστολής των θεσμικών αρχηγών θα επιστρέψουν στην Αθήνα σύντομα.
Το Eurogroup κάλεσε τις ελληνικές αρχές και το προσωπικό της αποστολής αξιολόγησης να συνεχίσουν την εποικοδομητική συνεργασία τους για να επιτρέψουν την τάχιστη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Η αξιολόγηση καλύπτει θέματα όπως η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, η δημοσιονομική στρατηγική και η εγκαθίδρυση και λειτουργία του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων».
Dijsselbloem: Υπάρχει κοινό έδαφος για την επιστροφή των θεσμών στην Ελλάδα - Ελπίζω σε μια θετική κατάληξη
«Υπάρχει κοινό έδαφος για την επιστροφή της αποστολής των θεσμών στην Ελλάδα.
Ελπίζω σε μια θετική κατάληξη», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση του σημερινού Eurogroup.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι «οι θεσμοί ενδέχεται να επιστρέψουν ακόμα και αύριο.
Χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια και εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων».
Ειδικότερα, ο κ. Dijsselbloem ξεκίνησε τις δηλώσεις του λέγοντας ότι «συζητήσαμε την τρέχουσα κατάσταση, την πρώτη αξιολόγηση και τα επόμενα βήματα του ελληνικού προγράμματος», ενώ στη συνέχεια τόνισε ότι «χρειάζεται περισσότερη δουλειά αν επιθυμούμε να ολοκληρώσουμε αυτά που συμφωνήσαμε το καλοκαίρι».
Ακόμη, υπογράμμισε ότι «εφόσον η ελληνική κυβέρνηση κάνει όσα έχει υποσχεθεί και υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα θα κάνουμε ότι μπορούμε για το χρέος.
Υπάρχει κοινό συμφέρον για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος».
Στη συνέχεια, ο κ. Dijsselbloem αναφέρθηκε στην έξοδο της Κύπρου από το Μνημόνιο, έπειτα από 3 χρόνια, σημειώνοντας τα εξής:
«Το πρόγραμμα για την Κύπρο ολοκληρώνεται.
Η κυπριακή πλευρά έχει κάνει μια καταπληκτική δουλειά.
Η χώρα θα βγει στις αγορές.
Πολλά συγχαρητήρια στην κυπριακή πλευρά για τη δουλειά που έκανε.
Η Κύπρος έχει μπει σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης».
Τέλος, ζήτησε από την Κομισιόν να διατηρήσει το υψηλό επίπεδο των αναλύσεων της.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Dijsselbloem τόνισε ότι «από πλευράς του Eurogroup θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένα βήματα από την Ελλάδα» και συμπλήρωσε ότι θα πρέπει «να μιλήσουμε για μέτρα πιο εν τω βάθει».
«Η λύση θα πρέπει να περιλαμβάνει μία ελάφρυνση του χρέους και αυτός ο διάλογος θα πρέπει ν' αρχίσει σύντομα» σημείωσε επίσης.
Ο επικεφαλής του Eurogroup προσέθεσε και ότι χρειάζεται ένα πακέτο μέτρων κάνοντας λόγο καθαρά για ενδεχόμενο «πρόσθετων μέτρων» μέχρι το καλοκαίρι ενώ εκτίμησε ότι υπάρχουν σοβαρές προτάσεις για τις συντάξεις και το ασφαλιστικό.
Απαντώντας, δε, σε άλλη ερώτηση διευκρίνισε ότι η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος σχετίζεται με την εφαρμογή όσων έχουν συμφωνηθεί, και όχι με το χρέος.
Τόνισε ότι η συζήτηση αφορά στη βιωσιμότητα των δημοσιονομικών της Ελλάδας και προκειμένου να ταιριάξουν όλα τα κομμάτια σε αυτό το πάζλ είναι να επιταχυνθεί η αξιολόγηση ενώ επανέλαβε ότι πρέπει να επισπευθεί και η συζήτηση για το χρέος της Ελλάδας, αν και ξεκαθάρισε ότι δεν έγινε κάποια συγκεκριμένη συζήτηση επί του θέματος αλλά υπάρχει ένας οδικός χάρτης για τις συζητήσεις.
Και υπογράμμισε, και πάλι, ότι όταν γίνουν τα γνωστά τα ακριβή δημοσιονομικά μέτρα στην Ελλάδα, τότε θα γίνει γνωστό αν είναι απαραίτητη μια ελάφρυνση του χρέους, προσθέτοντας ότι αυτή η συζήτηση πρέπει να ανοίξει στο εγγύς μέλλον.
Moscovici (Ε.Ε.): Θα επιστρέψουν οι θεσμοί στην Ελλάδα για την επανεκκίνηση της αξιολόγησης του προγράμματος
Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επιστρέψουν στην Αθήνα για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων ολοκλήρωσης της διαδικασίας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, υπογράμμισε, κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup, ο Επίτροπος Pierre Moscovici.
Σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμη ορισμένα ζητήματα που χρειάζονται περαιτέρω δουλειά όπως είναι ο φόρος εισοδήματος, το συνταξιοδοτικό, το ταμείο αποκρατικοποιήσεων καθώς και το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Όπως τόνισε είναι πολύ σημαντικό να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα και εξέφρασε την άποψη ότι σύντομα θα υπάρξει συμφωνία, παρά τις όποιες καθυστερήσεις
Ο Moscovici χαρακτήρισε επίσης ενθαρρυντική την απόφαση για επιστροφή, αρχής γενομένης από την Τρίτη 8 Μαρτίου 2016, του κουαρτέτου στην Αθήνα.
Συμπλήρωσε, δε, ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να συμμετάσχει στις συζητήσεις για το ελληνικό χρέος.
Όσον αφορά δε στην Κύπρο και στην έξοδό της από το μνημόνιο, υποστήριξε ότι η χώρα μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης, κατέγραψε σπουδαία πρόοδο αλλά επεσήμανε ότι υπάρχουν ορισμένες προκλήσεις ακόμη.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο P. Moscovici τόνισε ότι όσον αφορά στην Ελλάδα όλοι θέλουμε να φτάσουν σε λύσεις και συμφωνία το ταχύτερο δυνατό.
Σημείωσε επίσης, στους κόλπους των θεσμών δεν υπάρχουν «στρατόπεδα» και ότι όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται συλλογικά σε επίπεδο Eurogroup.
Σε ερώτηση Ιταλού δημοσιογράφου, ο Επίτροπος τόνισε ότι όταν έκανε λόγο για αναγκαιότητα σεβασμού των κανόνων, αυτό αφορούσε όλες τις χώρες, τονίζοντας ότι όλοι πρέπει να σέβονται τους κανόνες και η Ιταλία ξέρει τι πρέπει να κάνει.
Σε ερώτηση για τις εξελίξεις στην Ισπανία όπου δεν έχει ακόμη σχηματιστεί κυβέρνηση, υποστήριξε ότι είναι προφανές σε όλους ότι χρειάζεται μια κυβέρνηση στην Ισπανία και αυτοί που θα αποφασίσουν πως θα ακολουθήσουν τη δημοκρατική διαδικασία είναι οι Ισπανοί.
Ο επίτροπος απαντώντας σε ερώτηση Ισπανού δημοσιογράφου, σημείωσε ότι προφανώς πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα από την Ισπανία και ότι υπάρχει συγκεκριμένος χρονικός ορίζοντας για αυτά.
Regling (ESM): Θέλουμε να ολοκληρώσουμε την πρώτη αξιολόγηση γιατί τα περιθώρια ρευστότητας στενεύουν
Οι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (European Stability Mechanism - ESM) θα επιστρέψουν μαζί με τους υπόλοιπους εκπροσώπους των θεσμών στην Ελλάδα αύριο, Τρίτη 8 Μαρτίου, ώστε να ξεκινήσει εκ νέου η αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας, γνωστοποίησε ο Klaus Regling, επικεφαλής του ESM, μιλώντας στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.
Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, ωστόσο τόνισε ότι αυτό δεν θα είναι εύκολο, διότι τα περιθώρια της ρευστότητας στενεύουν και τα κονδύλια θα πρέπει να καταστούν διαθέσιμα για όταν για την Ελλάδα, όταν θα κληθεί να αποπληρώσει μέρος του χρέους της, εξέφρασε ο Regling.
Στη συνέχεια πρόσθεσε πως έχει εκταμιευτεί το ¼ των κονδυλίων που έχουν προϋπολογιστεί για την Ελλάδα.
Έπειτα από σχετική ερώτηση, ο Regling σχολίασε πως η κατάσταση στην Ελλάδα είναι «εξαιρετικά ρευστή», ενώ υπογράμμισε ότι υπάρχουν ισχυροί δείκτες ότι το 2015 ήταν καλύτερο από ό,τι αναμέναμε.
«Η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί το Πάσχα», υποστήριξε ο επικεφαλής του ESM.
Παράλληλα, ο Regling, αναφέρθηκε και στην έξοδο της Κύπρου από το Μνημόνιο.
«Η Κύπρος είναι η 4η επιτυχημένη ιστορία, μετά την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία», είπε χαρακτηριστικά, ενώ επισήμανε πως «στην Κύπρο εκταμιεύσαμε το 70% των κονδυλίων που είχαν προϋπολογιστεί».
Τσακαλώτος: Λογικοί άνθρωποι θα καταλήξουν σε λογικές λύσεις - Σύντομα οι δανειστές στην Αθήνα
«Λογικοί άνθρωποι θα καταλήξουν σε λογικές λύσεις» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά το τέλος του Eurogroup, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε, επίσης, ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών επιστρέφουν στην Αθήνα αν όχι αύριο, το συντομότερο δυνατό.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε λόγο για μια πολύ καλή συνάντηση σημειώνοντας ότι τελικά το ΔΝΤ θα επιστρέψει παρά τις διαφορές.
Συμπλήρωσε ότι αναμένονται νέες διαπραγματεύσεις προκειμένου να κλείσει εγκαίρως η πρώτη αξιολόγηση και ν'αρχίσει η συζήτηση για το χρέος.
Νωρίτερα το bankingnews.gr ανέφερε:
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί θα αρχίσουν να επιστρέφουν στην Αθήνα αύριο, Τρίτη 8 Μαρτίου, ωστόσο είναι αδύνατο να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις την ίδια ημέρα, δεδομένου ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για το Ecofin.
Το Eurogroup ενημερώθηκε από τους Θεσμούς και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις συζητήσεις για το «πακέτο» μεταρρυθμίσεων που απαιτείται και των συμπληρωματικών μέτρων που απαιτούνται.
«Αίτημα και της Ε.Ε., πέραν του ΔΝΤ, είναι η δημοσιονομική προσαρμογή στην Ελλάδα», σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, ο οποίος επισήμανε, επίσης, πως «πρέπει να παραμείνουμε προσκολλημένοι στη συμφωνία που είχαμε το περασμένο καλοκαίρι»
Παράλληλα τόνισε ο Dijsselbloem ότι εφόσον προχωρήσει άμεσα η αξιολόγηση η συζήτηση για την επίλυση του ελληνικού χρέους θα ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2016.
Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Pierre Moscovici, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, άποψη με την οποία συντάχθηκε, στις δηλώσεις του, πριν το Eurogroup και ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Alexander Stubb.
Dijsselbloem: Αίτημα και της Ε.Ε., πέραν του ΔΝΤ, η δημοσιονομική προσαρμογή – Απαραίτητο ένα αξιόπιστο συνταξιοδοτικό σύστημα
Η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει μια αξιόπιστη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, τόνισε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup ο επικεφαλής του, Jeroen Dijsselbloem.
Όπως ανέφερε, «χρειαζόμαστε ένα βιώσιμο και αξιόπιστο συνταξιοδοτικό σύστημα (σ.σ. στην Ελλάδα).
Αυτό είναι κάτι που ανησυχεί, όχι μόνον το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση επίσης» και πρόσθεσε ότι ο προϋπολογισμός πρέπει να είναι βρεθεί σε καλό δρόμο μεσοπρόθεσμα.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup, η δημοσιονομική προσαρμογή δεν αποτελεί μόνον αίτημα του ΔΝΤ, αλλά και των ευρωπαίων εταίρων και πρόσθεσε ότι το Eurogroup θα ακούσει την άποψη των Θεσμών σήμερα, προκειμένου να αποφασιστεί η πολιτική που θα χαραχθεί.
Σε κάθε περίπτωση, ανέφερε ότι είναι απαραίτητη μια αξιόπιστη ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ένας βιώσιμος προϋπολογισμός, ενώ ερωτηθείς για τον περαιτέρω καθορισμό των μέτρων επισήμανε ότι το τι ακριβώς θα χρειαστεί ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι, ίσως το μάθουμε σήμερα.
«Πρέπει να παραμείνουμε προσκολλημένοι στη συμφωνία που είχαμε το περασμένο καλοκαίρι: πώς θα γίνει αυτό, πώς θα λειτουργήσει η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και τι νέα δημοσιονομικά μέτρα χρειάζονται.
Ίσως να το ακούσουμε σήμερα», τόνισε.
Moscovici (Κομισιόν): Να επιστρέψει άμεσα η τρόικα στην Αθήνα - Να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση
Την θέση πως είναι αναγκαίο να επιστρέψει άμεσα στην Αθήνα η τρόικα διατύπωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Pierre Moscovici προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
Σε δηλώσεις του ο Moscovici υποστήριξε πως η ελληνική αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό ενώ επεσήμανε πως πρέπει να ληφθεί υπόψη από τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών και η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης από την Ελλάδα.
Stubb (ΥΠΟΙΚ Φινλανδίας): Να υπάρξει συμφωνία Ελλάδας - δανειστών για να αποφευχθεί μια νέα κρίση
Την ανάγκη να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μίας νέας κρίσης, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Alexander Stubb, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, στις Βρυξέλλες.
Ο ίδιος, πάντως, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι συζητήσεις με την Ελλάδα θα καταλήξουν σε λύση.
Παράλληλα, σχολιάζοντας την προσφυγική κρίση, ο φινλανδός ΥΠΟΙΚ εκτίμησε ότι «χρειάζονται δημιουργικές λύσης για την Ελλάδα».
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε ενόψει της συμβουλίου, το Eurogroup της 12ης Φεβρουαρίου συμπέρανε ότι υπήρξε πρόοδος επί της ουσίας σε κάποια κρίσιμα θέματα αλλά χρειάζεται περαιτέρω δουλειά πριν υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.
Σημειώνεται ότι στις βασικές μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνονται: το ασφαλιστικό, το δημοσιονομικό, το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και τα κόκκινα δάνεια.
Στο κείμενο της Ολλανδικής προεδρίας μάλιστα γίνεται αναφορά και στο ότι έχει συμφωνηθεί από τις 14 Αυγούστου μετά την πρώτη αξιολόγηση να εξεταστεί η ανάγκη για πρόσθετα μέτρα ώστε η χρηματοδότηση της Ελλάδας να βρεθεί σε βιώσιμα επίπεδα (βιώσιμο χρέος).
Η διάσταση απόψεων που καταγράφεται μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ευρωπαϊκής «τρόικας» (Ε.Ε., ΕΚΤ, ESM), όσον αφορά στο δημοσιονομικό κενό μέχρι και το 2018, παραμένει βασικό εμπόδιο στην εύρεση κοινού τόπου για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
Το ΔΝΤ επιμένει ότι θα χρειαστούν μέτρα ύψους 7,2-9 δισ. ευρώ (4%-5% του ΑΕΠ) την τριετία 2016-2018, παρότι μέχρι πρότινος εμφανιζόταν ως συμπαραστάτης της ελληνικής θέσης κατά της υπερφορολόγησης και υπέρ της ανάγκης ταχείας επιστροφής στην ανάπτυξη.
Μάλιστα όπως διαφάνηκε από πρόσφατες δηλώσεις αξιωματούχων, το Ταμείο συνεχίζει να εμμένει στις θέσεις που εξέφρασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματός του, Πολ Τόμσεν στο πολυσυζητημένο πρόσφατο άρθρο του, στο οποίο αναφερόταν ότι για να επιτευχθούν οι στόχοι του ελληνικού προγράμματος χρειάζονται μέτρα ύψους 4%-5% του ΑΕΠ.
Η πλευρά του ΔΝΤ πετάει μάλιστα το «μπαλάκι» στους ευρωπαίους σχολιάζοντας αιχμηρά ότι «Ελλάδα και Ευρωπαίοι συμφώνησαν σε πολύ φιλόδοξους μεσοπρόθεσμους στόχους το περασμένο καλοκαίρι» και ότι «αυτοί οι στόχοι ουδέποτε ποσοτικοποιήθηκαν ούτε προσδιορίστηκαν».
Επιπλέον, επισημαίνει με νόημα πως «οι μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται θα ήταν λιγότερο απαιτητικές, αν οι Ευρωπαίοι πρόσφεραν μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους».
Σε άλλο μήκος κύματος, αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι για την έκβαση της αξιολόγησης, υπογραμμίζοντας πως σε γενικές γραμμές υπάρχει «θετική αποτίμηση» των διαβουλεύσεων.
Σε ό,τι αφορά τη διάσταση απόψεων μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ επισημαίνουν πως δε θα ήταν εποικοδομητικό να μπούμε σε μια συζήτηση ποιος μαλώνει με ποιον, αλλά αυτό που πρέπει να δούμε είναι η διαδικασία σύγκλισης μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών.
Πάντως, η επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα δεν σημαίνει ότι θα κλείσει άμεσα και η αξιολόγηση.
Οι διαφορές στα μείζονα ζητήματα του ασφαλιστικού, των κόκκινων δανείων και του δημοσιονομικού, είναι ακόμα μεγάλες, και δεν αποκλείεται να προκριθεί τελικώς το σενάριο της τμηματικής αξιολόγησης και της σταδιακής εκταμίευσης των 5,7 δισ. ευρώ που εκκρεμούν από πέρυσι, αρχής γενομένης από τα λιγότερο ακανθώδη ζητήματα όπως το φορολογικό κλπ.
Με το φορολογικό η κυβέρνηση θέλει να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του δημοσιονομικού κενού μέχρι το 2018, αν και οι θεσμοί επιμένουν σε μέτρα διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και περιστολή κρατικών δαπανών και όχι σε αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών.
Η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί και παρουσιάσει ήδη στα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών που βρίσκονται στην Αθήνα προτάσεις για νέες φορολογικές κλίμακες οι οποίες ανεβάζουν το φορολογικό βάρος για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ, με παράλληλη ελάφρυνση της πλειονότητας των αγροτών μέσω της θέσπισης αφορολόγητου ορίου.
Παράλληλα, σημαντικό μέρος της δημοσιονομικής προσπάθειας για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό, σύμφωνα με την ελληνική πρόταση, θα καλυφθεί από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με μέτρα όπως η εξάπλωση της χρήσης «πλαστικού» χρήματος και μέτρα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.
Καθόλου εύκολα δεν είναι τα πράγματα και στο μέτωπο των κόκκινων δανείων.
Οι δανειστές ζητούν την πώληση των κόκκινων δανείων για όλες τις κατηγορίες, χωρίς εξαιρέσεις, «κόντρα» στις προτάσεις της κυβέρνησης για διατήρηση της πρώτης κατοικίας εκτός του πλαισίου πώλησης.
Η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι μεγάλη.
Ακόμα και αν η εξαίρεση των στεγαστικών, καταναλωτικών και κόκκινων δανείων προς μικρομεσαίους επιχειρηματίες πάρει μία μικρή παράταση, το αργότερο μέχρι το καλοκαίρι, οι δανειστές θα επιδιώξουν να επιβάλουν τις θέσεις τους.
Το κουαρτέτο πιστεύει ότι μόνο με την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς στα κόκκινα δάνεια θα υπάρξουν ριζικές λύσεις και οι δανειολήπτες θα συνεργασθούν με τις τράπεζες.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση θα εμμείνει στην εξαίρεση από το ενδεχόμενο πώλησης, των κόκκινων δανείων που έχουν ως εγγύηση την πρώτη κατοικία.
Σύντομα αναμένεται και η έκδοση από την Τράπεζα της Ελλάδος της Πράξης Διοικητή, η οποία θα ορίζει το πλαίσιο λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης κόκκινων δανείων.
Τα 3 όπλα της ελληνικής κυβέρνησης
Με τρεις «άσσους» στο μανίκι της, που μπορούν να αλλάξουν τους όρους της διαπραγμάτευσης και να κάμψουν τις ισχυρές πιέσεις των θεσμών για την επιβολή νέων επώδυνων μέτρων στην ελληνική οικονομία, θα πορευτεί η κυβέρνηση στις επικείμενες διαβουλεύσεις με τους δανειστές.
Σ' αυτό το μπρα ντε φερ το οικονομικό επιτελείο θα προτάξει τη μικρότερη, έναντι των αρχικών εκτιμήσεων, ύφεση το 2015, η οποία, σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ( ΕΛΣΤΑΤ), ανήλθε στο 0,2% του ΑΕΠ και όχι στο 0,7% όπως έδειχναν οι πρώτες εκτιμήσεις.
Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα το οποίο μπορεί να είναι οριακά δυσμενέστερο σε σχέση με τις επίσημες προβλέψεις του προϋπολογισμού και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έκαναν λόγο για στασιμότητα (μηδενική κάμψη του ΑΕΠ) το 2015, πλην όμως, αλλάζει επί τα βελτίω τη δημοσιονομική «εικόνα» του προϋπολογισμού.
Έτσι οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της ύφεσης οδηγούν τον περσινό προϋπολογισμό σε πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ, όταν ο στόχος που είχε συμφωνηθεί πέρυσι το καλοκαίρι με τους δανειστές προέβλεπε έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ.
Πράγμα που σε απόλυτους αριθμούς μεταφράζεται σε υπέρβαση εσόδων ύψους 850 εκατ. ευρώ.
Εκτός από το μαξιλάρι στις εισπράξεις, που αποτελεί το δεύτερο -και πιο ισχυρό– διαπραγματευτικό χαρτί, η κυβέρνηση έχει και τρίτο.
Αυτό είναι η «εντός Μνημονίου» πορεία του προϋπολογισμού στο πρώτο δίμηνο του 2016.
Τα έσοδα κινούνται μέσα στους προβλεπόμενους ρυθμούς, ενώ οι δαπάνες του κράτους τιθασεύονται όπως ακριβώς ορίζει το πρόγραμμα προσαρμογής.
Με τα τρία αυτά όπλα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ετοιμάζεται να υποδεχτεί την επόμενη εβδομάδα τους δανειστές, μετά το σήμα που εξέπεμψαν ότι επιστρέφουν στην Αθήνα και πιθανότατα με ενιαία θέση στα δύο μεγάλα αγκάθια της διαπραγμάτευσης: συνταξιοδοτικό και δημοσιονομικό «κενό».
Καλά ενημερωμένες πηγές εκτιμούν ότι οι διαφορές που είχε το ΔΝΤ με την Ε.Ε. για τα πρόσθετα μέτρα της τριετίας 2016-2018 αλλά και συνολικά για το ελληνικό ζήτημα γεφυρώθηκαν στον δείπνο της Τετάρτης, όπου οικοδεσπότης ήταν ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου Πολ Τόμσεν.
Μετά το γεύμα των Βρυξελλών οι θεσμοί ειδοποίησαν ότι θα έρθουν στη χώρα μας, πιθανότατα μετά το Eurogroup της Δευτέρας, ενώ ο στόχος για ολοκλήρωση της αξιολόγησης ώς το Πάσχα των καθολικών (27 Μαρτίου) παραμένει εφικτός.
Αυτό όμως που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι οι διαθέσεις με τις οποίες θα επιστρέψει το κουαρτέτο. Εκτιμάται ότι οι επικεφαλής θα πιέσουν αφόρητα την ελληνική πλευρά για την αποδοχή των προτάσεων-απαιτήσεων που θα βάλουν στο τραπέζι ώστε να καταστεί εφικτός ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,53% του ΑΕΠ ή 919 εκατ. ευρώ το 2016.
Στις τελευταίες τηλεδιασκέψεις διαφάνηκε ότι Αθήνα και Βρυξέλλες μπορούν να τα βρουν στο θέμα του δημοσιονομικού κενού, όχι όμως και το ΔΝΤ που εξακολουθεί να κινείται σε άλλο μήκος κύματος, πολύ πιο αυστηρό.
Μάλιστα το Ταμείο εμφανίζεται αμετακίνητο σε αυτό το ζήτημα, επιμένοντας ότι θα χρειαστούν μέτρα ύψους 7,2-9 δισ. ευρώ (4%-5% του ΑΕΠ) την τριετία 2016-2018.
(πρώτη ενημέρωση 7 Μαρτίου 2016, 00:57)
www.bankingnews.gr
Ταυτόχρονα ανακοινώθηκε ότι άμεσα - δηλαδή σήμερα 8 Μαρτίου - θα βρίσκονται στην Ελλάδα οι δανειστές, ώστε να ξεκινήσει η αξιολόγηση.
Κοινό συμφέρον όλων είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος άμεσα ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών οικονομικών, ενώ προέβλεψε ότι οι δανειστές ίσως να έρθουν και αύριο 8 Μαρτίου του 2016 στην Αθήνα για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.
ΕΕ και ΔΝΤ έχουν κοινούς στόχους για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιήσει η Ελλάδα.
Αν η ελληνική κυβέρνηση πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα τότε η ΕΕ θα εξετάσει το θέμα του χρέους στο εγγύς μέλλον, πιθανότατα τον Απρίλιο, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Jeroen Dijsselbloem.
Ο ευρωπαίος επίτροπος P. Moscovici ανέφερε στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου του Eurogroup ότι θα επιστρέψουν οι θεσμοί στην Ελλάδα για την επανεκκίνηση της αξιολόγησης του προγράμματος.
Ο Regling ο επικεφαλής του ESM ανέφερε ότι "θέλουμε να ολοκληρώσουμε την πρώτη αξιολόγηση γιατί τα περιθώρια ρευστότητας στενεύουν"
Επίσημη ανακοίνωση Eurogroup: Θεσμοί και Ελλάδα να συνεργαστούν εποικοδομητικά, ώστε κλείσει τάχιστα η αξιολόγηση
Την ανάγκη για εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης, ώστε να ολοκληρωθεί το τάχιστο η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, υπογραμμίζει η επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup, που δημοσιοποιήθηκε μετά τη συνέντευξη Τύπου των J. Dijsselbloem, P. Moscovici και Kl. Regling.
Ειδικότερα, η ανακοίνωση αναφέρει:
«Το Eurogroup συζήτησε την πορεία των εν εξελίξει εργασιών της πρώτη αξιολόγησης της εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα.
Οι υπουργοί ενημερώθηκαν ότι οι επικεφαλής της αποστολής των θεσμικών αρχηγών θα επιστρέψουν στην Αθήνα σύντομα.
Το Eurogroup κάλεσε τις ελληνικές αρχές και το προσωπικό της αποστολής αξιολόγησης να συνεχίσουν την εποικοδομητική συνεργασία τους για να επιτρέψουν την τάχιστη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Η αξιολόγηση καλύπτει θέματα όπως η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, η δημοσιονομική στρατηγική και η εγκαθίδρυση και λειτουργία του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων».
Dijsselbloem: Υπάρχει κοινό έδαφος για την επιστροφή των θεσμών στην Ελλάδα - Ελπίζω σε μια θετική κατάληξη
«Υπάρχει κοινό έδαφος για την επιστροφή της αποστολής των θεσμών στην Ελλάδα.
Ελπίζω σε μια θετική κατάληξη», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση του σημερινού Eurogroup.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι «οι θεσμοί ενδέχεται να επιστρέψουν ακόμα και αύριο.
Χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια και εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων».
Ειδικότερα, ο κ. Dijsselbloem ξεκίνησε τις δηλώσεις του λέγοντας ότι «συζητήσαμε την τρέχουσα κατάσταση, την πρώτη αξιολόγηση και τα επόμενα βήματα του ελληνικού προγράμματος», ενώ στη συνέχεια τόνισε ότι «χρειάζεται περισσότερη δουλειά αν επιθυμούμε να ολοκληρώσουμε αυτά που συμφωνήσαμε το καλοκαίρι».
Ακόμη, υπογράμμισε ότι «εφόσον η ελληνική κυβέρνηση κάνει όσα έχει υποσχεθεί και υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα θα κάνουμε ότι μπορούμε για το χρέος.
Υπάρχει κοινό συμφέρον για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος».
Στη συνέχεια, ο κ. Dijsselbloem αναφέρθηκε στην έξοδο της Κύπρου από το Μνημόνιο, έπειτα από 3 χρόνια, σημειώνοντας τα εξής:
«Το πρόγραμμα για την Κύπρο ολοκληρώνεται.
Η κυπριακή πλευρά έχει κάνει μια καταπληκτική δουλειά.
Η χώρα θα βγει στις αγορές.
Πολλά συγχαρητήρια στην κυπριακή πλευρά για τη δουλειά που έκανε.
Η Κύπρος έχει μπει σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης».
Τέλος, ζήτησε από την Κομισιόν να διατηρήσει το υψηλό επίπεδο των αναλύσεων της.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Dijsselbloem τόνισε ότι «από πλευράς του Eurogroup θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένα βήματα από την Ελλάδα» και συμπλήρωσε ότι θα πρέπει «να μιλήσουμε για μέτρα πιο εν τω βάθει».
«Η λύση θα πρέπει να περιλαμβάνει μία ελάφρυνση του χρέους και αυτός ο διάλογος θα πρέπει ν' αρχίσει σύντομα» σημείωσε επίσης.
Ο επικεφαλής του Eurogroup προσέθεσε και ότι χρειάζεται ένα πακέτο μέτρων κάνοντας λόγο καθαρά για ενδεχόμενο «πρόσθετων μέτρων» μέχρι το καλοκαίρι ενώ εκτίμησε ότι υπάρχουν σοβαρές προτάσεις για τις συντάξεις και το ασφαλιστικό.
Απαντώντας, δε, σε άλλη ερώτηση διευκρίνισε ότι η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος σχετίζεται με την εφαρμογή όσων έχουν συμφωνηθεί, και όχι με το χρέος.
Τόνισε ότι η συζήτηση αφορά στη βιωσιμότητα των δημοσιονομικών της Ελλάδας και προκειμένου να ταιριάξουν όλα τα κομμάτια σε αυτό το πάζλ είναι να επιταχυνθεί η αξιολόγηση ενώ επανέλαβε ότι πρέπει να επισπευθεί και η συζήτηση για το χρέος της Ελλάδας, αν και ξεκαθάρισε ότι δεν έγινε κάποια συγκεκριμένη συζήτηση επί του θέματος αλλά υπάρχει ένας οδικός χάρτης για τις συζητήσεις.
Και υπογράμμισε, και πάλι, ότι όταν γίνουν τα γνωστά τα ακριβή δημοσιονομικά μέτρα στην Ελλάδα, τότε θα γίνει γνωστό αν είναι απαραίτητη μια ελάφρυνση του χρέους, προσθέτοντας ότι αυτή η συζήτηση πρέπει να ανοίξει στο εγγύς μέλλον.
Moscovici (Ε.Ε.): Θα επιστρέψουν οι θεσμοί στην Ελλάδα για την επανεκκίνηση της αξιολόγησης του προγράμματος
Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επιστρέψουν στην Αθήνα για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων ολοκλήρωσης της διαδικασίας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, υπογράμμισε, κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup, ο Επίτροπος Pierre Moscovici.
Σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμη ορισμένα ζητήματα που χρειάζονται περαιτέρω δουλειά όπως είναι ο φόρος εισοδήματος, το συνταξιοδοτικό, το ταμείο αποκρατικοποιήσεων καθώς και το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Όπως τόνισε είναι πολύ σημαντικό να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα και εξέφρασε την άποψη ότι σύντομα θα υπάρξει συμφωνία, παρά τις όποιες καθυστερήσεις
Ο Moscovici χαρακτήρισε επίσης ενθαρρυντική την απόφαση για επιστροφή, αρχής γενομένης από την Τρίτη 8 Μαρτίου 2016, του κουαρτέτου στην Αθήνα.
Συμπλήρωσε, δε, ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να συμμετάσχει στις συζητήσεις για το ελληνικό χρέος.
Όσον αφορά δε στην Κύπρο και στην έξοδό της από το μνημόνιο, υποστήριξε ότι η χώρα μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης, κατέγραψε σπουδαία πρόοδο αλλά επεσήμανε ότι υπάρχουν ορισμένες προκλήσεις ακόμη.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο P. Moscovici τόνισε ότι όσον αφορά στην Ελλάδα όλοι θέλουμε να φτάσουν σε λύσεις και συμφωνία το ταχύτερο δυνατό.
Σημείωσε επίσης, στους κόλπους των θεσμών δεν υπάρχουν «στρατόπεδα» και ότι όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται συλλογικά σε επίπεδο Eurogroup.
Σε ερώτηση Ιταλού δημοσιογράφου, ο Επίτροπος τόνισε ότι όταν έκανε λόγο για αναγκαιότητα σεβασμού των κανόνων, αυτό αφορούσε όλες τις χώρες, τονίζοντας ότι όλοι πρέπει να σέβονται τους κανόνες και η Ιταλία ξέρει τι πρέπει να κάνει.
Σε ερώτηση για τις εξελίξεις στην Ισπανία όπου δεν έχει ακόμη σχηματιστεί κυβέρνηση, υποστήριξε ότι είναι προφανές σε όλους ότι χρειάζεται μια κυβέρνηση στην Ισπανία και αυτοί που θα αποφασίσουν πως θα ακολουθήσουν τη δημοκρατική διαδικασία είναι οι Ισπανοί.
Ο επίτροπος απαντώντας σε ερώτηση Ισπανού δημοσιογράφου, σημείωσε ότι προφανώς πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα από την Ισπανία και ότι υπάρχει συγκεκριμένος χρονικός ορίζοντας για αυτά.
Regling (ESM): Θέλουμε να ολοκληρώσουμε την πρώτη αξιολόγηση γιατί τα περιθώρια ρευστότητας στενεύουν
Οι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (European Stability Mechanism - ESM) θα επιστρέψουν μαζί με τους υπόλοιπους εκπροσώπους των θεσμών στην Ελλάδα αύριο, Τρίτη 8 Μαρτίου, ώστε να ξεκινήσει εκ νέου η αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας, γνωστοποίησε ο Klaus Regling, επικεφαλής του ESM, μιλώντας στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.
Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, ωστόσο τόνισε ότι αυτό δεν θα είναι εύκολο, διότι τα περιθώρια της ρευστότητας στενεύουν και τα κονδύλια θα πρέπει να καταστούν διαθέσιμα για όταν για την Ελλάδα, όταν θα κληθεί να αποπληρώσει μέρος του χρέους της, εξέφρασε ο Regling.
Στη συνέχεια πρόσθεσε πως έχει εκταμιευτεί το ¼ των κονδυλίων που έχουν προϋπολογιστεί για την Ελλάδα.
Έπειτα από σχετική ερώτηση, ο Regling σχολίασε πως η κατάσταση στην Ελλάδα είναι «εξαιρετικά ρευστή», ενώ υπογράμμισε ότι υπάρχουν ισχυροί δείκτες ότι το 2015 ήταν καλύτερο από ό,τι αναμέναμε.
«Η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί το Πάσχα», υποστήριξε ο επικεφαλής του ESM.
Παράλληλα, ο Regling, αναφέρθηκε και στην έξοδο της Κύπρου από το Μνημόνιο.
«Η Κύπρος είναι η 4η επιτυχημένη ιστορία, μετά την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία», είπε χαρακτηριστικά, ενώ επισήμανε πως «στην Κύπρο εκταμιεύσαμε το 70% των κονδυλίων που είχαν προϋπολογιστεί».
Τσακαλώτος: Λογικοί άνθρωποι θα καταλήξουν σε λογικές λύσεις - Σύντομα οι δανειστές στην Αθήνα
«Λογικοί άνθρωποι θα καταλήξουν σε λογικές λύσεις» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά το τέλος του Eurogroup, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε, επίσης, ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών επιστρέφουν στην Αθήνα αν όχι αύριο, το συντομότερο δυνατό.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε λόγο για μια πολύ καλή συνάντηση σημειώνοντας ότι τελικά το ΔΝΤ θα επιστρέψει παρά τις διαφορές.
Συμπλήρωσε ότι αναμένονται νέες διαπραγματεύσεις προκειμένου να κλείσει εγκαίρως η πρώτη αξιολόγηση και ν'αρχίσει η συζήτηση για το χρέος.
Νωρίτερα το bankingnews.gr ανέφερε:
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί θα αρχίσουν να επιστρέφουν στην Αθήνα αύριο, Τρίτη 8 Μαρτίου, ωστόσο είναι αδύνατο να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις την ίδια ημέρα, δεδομένου ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για το Ecofin.
Το Eurogroup ενημερώθηκε από τους Θεσμούς και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις συζητήσεις για το «πακέτο» μεταρρυθμίσεων που απαιτείται και των συμπληρωματικών μέτρων που απαιτούνται.
«Αίτημα και της Ε.Ε., πέραν του ΔΝΤ, είναι η δημοσιονομική προσαρμογή στην Ελλάδα», σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, ο οποίος επισήμανε, επίσης, πως «πρέπει να παραμείνουμε προσκολλημένοι στη συμφωνία που είχαμε το περασμένο καλοκαίρι»
Παράλληλα τόνισε ο Dijsselbloem ότι εφόσον προχωρήσει άμεσα η αξιολόγηση η συζήτηση για την επίλυση του ελληνικού χρέους θα ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2016.
Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Pierre Moscovici, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, άποψη με την οποία συντάχθηκε, στις δηλώσεις του, πριν το Eurogroup και ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Alexander Stubb.
Dijsselbloem: Αίτημα και της Ε.Ε., πέραν του ΔΝΤ, η δημοσιονομική προσαρμογή – Απαραίτητο ένα αξιόπιστο συνταξιοδοτικό σύστημα
Η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει μια αξιόπιστη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, τόνισε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup ο επικεφαλής του, Jeroen Dijsselbloem.
Όπως ανέφερε, «χρειαζόμαστε ένα βιώσιμο και αξιόπιστο συνταξιοδοτικό σύστημα (σ.σ. στην Ελλάδα).
Αυτό είναι κάτι που ανησυχεί, όχι μόνον το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση επίσης» και πρόσθεσε ότι ο προϋπολογισμός πρέπει να είναι βρεθεί σε καλό δρόμο μεσοπρόθεσμα.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup, η δημοσιονομική προσαρμογή δεν αποτελεί μόνον αίτημα του ΔΝΤ, αλλά και των ευρωπαίων εταίρων και πρόσθεσε ότι το Eurogroup θα ακούσει την άποψη των Θεσμών σήμερα, προκειμένου να αποφασιστεί η πολιτική που θα χαραχθεί.
Σε κάθε περίπτωση, ανέφερε ότι είναι απαραίτητη μια αξιόπιστη ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ένας βιώσιμος προϋπολογισμός, ενώ ερωτηθείς για τον περαιτέρω καθορισμό των μέτρων επισήμανε ότι το τι ακριβώς θα χρειαστεί ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι, ίσως το μάθουμε σήμερα.
«Πρέπει να παραμείνουμε προσκολλημένοι στη συμφωνία που είχαμε το περασμένο καλοκαίρι: πώς θα γίνει αυτό, πώς θα λειτουργήσει η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και τι νέα δημοσιονομικά μέτρα χρειάζονται.
Ίσως να το ακούσουμε σήμερα», τόνισε.
Moscovici (Κομισιόν): Να επιστρέψει άμεσα η τρόικα στην Αθήνα - Να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση
Την θέση πως είναι αναγκαίο να επιστρέψει άμεσα στην Αθήνα η τρόικα διατύπωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Pierre Moscovici προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
Σε δηλώσεις του ο Moscovici υποστήριξε πως η ελληνική αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό ενώ επεσήμανε πως πρέπει να ληφθεί υπόψη από τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών και η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης από την Ελλάδα.
Stubb (ΥΠΟΙΚ Φινλανδίας): Να υπάρξει συμφωνία Ελλάδας - δανειστών για να αποφευχθεί μια νέα κρίση
Την ανάγκη να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μίας νέας κρίσης, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Alexander Stubb, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, στις Βρυξέλλες.
Ο ίδιος, πάντως, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι συζητήσεις με την Ελλάδα θα καταλήξουν σε λύση.
Παράλληλα, σχολιάζοντας την προσφυγική κρίση, ο φινλανδός ΥΠΟΙΚ εκτίμησε ότι «χρειάζονται δημιουργικές λύσης για την Ελλάδα».
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε ενόψει της συμβουλίου, το Eurogroup της 12ης Φεβρουαρίου συμπέρανε ότι υπήρξε πρόοδος επί της ουσίας σε κάποια κρίσιμα θέματα αλλά χρειάζεται περαιτέρω δουλειά πριν υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.
Σημειώνεται ότι στις βασικές μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνονται: το ασφαλιστικό, το δημοσιονομικό, το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και τα κόκκινα δάνεια.
Στο κείμενο της Ολλανδικής προεδρίας μάλιστα γίνεται αναφορά και στο ότι έχει συμφωνηθεί από τις 14 Αυγούστου μετά την πρώτη αξιολόγηση να εξεταστεί η ανάγκη για πρόσθετα μέτρα ώστε η χρηματοδότηση της Ελλάδας να βρεθεί σε βιώσιμα επίπεδα (βιώσιμο χρέος).
Η διάσταση απόψεων που καταγράφεται μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ευρωπαϊκής «τρόικας» (Ε.Ε., ΕΚΤ, ESM), όσον αφορά στο δημοσιονομικό κενό μέχρι και το 2018, παραμένει βασικό εμπόδιο στην εύρεση κοινού τόπου για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
Το ΔΝΤ επιμένει ότι θα χρειαστούν μέτρα ύψους 7,2-9 δισ. ευρώ (4%-5% του ΑΕΠ) την τριετία 2016-2018, παρότι μέχρι πρότινος εμφανιζόταν ως συμπαραστάτης της ελληνικής θέσης κατά της υπερφορολόγησης και υπέρ της ανάγκης ταχείας επιστροφής στην ανάπτυξη.
Μάλιστα όπως διαφάνηκε από πρόσφατες δηλώσεις αξιωματούχων, το Ταμείο συνεχίζει να εμμένει στις θέσεις που εξέφρασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματός του, Πολ Τόμσεν στο πολυσυζητημένο πρόσφατο άρθρο του, στο οποίο αναφερόταν ότι για να επιτευχθούν οι στόχοι του ελληνικού προγράμματος χρειάζονται μέτρα ύψους 4%-5% του ΑΕΠ.
Η πλευρά του ΔΝΤ πετάει μάλιστα το «μπαλάκι» στους ευρωπαίους σχολιάζοντας αιχμηρά ότι «Ελλάδα και Ευρωπαίοι συμφώνησαν σε πολύ φιλόδοξους μεσοπρόθεσμους στόχους το περασμένο καλοκαίρι» και ότι «αυτοί οι στόχοι ουδέποτε ποσοτικοποιήθηκαν ούτε προσδιορίστηκαν».
Επιπλέον, επισημαίνει με νόημα πως «οι μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται θα ήταν λιγότερο απαιτητικές, αν οι Ευρωπαίοι πρόσφεραν μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους».
Σε άλλο μήκος κύματος, αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι για την έκβαση της αξιολόγησης, υπογραμμίζοντας πως σε γενικές γραμμές υπάρχει «θετική αποτίμηση» των διαβουλεύσεων.
Σε ό,τι αφορά τη διάσταση απόψεων μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ επισημαίνουν πως δε θα ήταν εποικοδομητικό να μπούμε σε μια συζήτηση ποιος μαλώνει με ποιον, αλλά αυτό που πρέπει να δούμε είναι η διαδικασία σύγκλισης μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών.
Πάντως, η επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα δεν σημαίνει ότι θα κλείσει άμεσα και η αξιολόγηση.
Οι διαφορές στα μείζονα ζητήματα του ασφαλιστικού, των κόκκινων δανείων και του δημοσιονομικού, είναι ακόμα μεγάλες, και δεν αποκλείεται να προκριθεί τελικώς το σενάριο της τμηματικής αξιολόγησης και της σταδιακής εκταμίευσης των 5,7 δισ. ευρώ που εκκρεμούν από πέρυσι, αρχής γενομένης από τα λιγότερο ακανθώδη ζητήματα όπως το φορολογικό κλπ.
Με το φορολογικό η κυβέρνηση θέλει να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του δημοσιονομικού κενού μέχρι το 2018, αν και οι θεσμοί επιμένουν σε μέτρα διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και περιστολή κρατικών δαπανών και όχι σε αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών.
Η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί και παρουσιάσει ήδη στα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών που βρίσκονται στην Αθήνα προτάσεις για νέες φορολογικές κλίμακες οι οποίες ανεβάζουν το φορολογικό βάρος για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ, με παράλληλη ελάφρυνση της πλειονότητας των αγροτών μέσω της θέσπισης αφορολόγητου ορίου.
Παράλληλα, σημαντικό μέρος της δημοσιονομικής προσπάθειας για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό, σύμφωνα με την ελληνική πρόταση, θα καλυφθεί από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με μέτρα όπως η εξάπλωση της χρήσης «πλαστικού» χρήματος και μέτρα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.
Καθόλου εύκολα δεν είναι τα πράγματα και στο μέτωπο των κόκκινων δανείων.
Οι δανειστές ζητούν την πώληση των κόκκινων δανείων για όλες τις κατηγορίες, χωρίς εξαιρέσεις, «κόντρα» στις προτάσεις της κυβέρνησης για διατήρηση της πρώτης κατοικίας εκτός του πλαισίου πώλησης.
Η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι μεγάλη.
Ακόμα και αν η εξαίρεση των στεγαστικών, καταναλωτικών και κόκκινων δανείων προς μικρομεσαίους επιχειρηματίες πάρει μία μικρή παράταση, το αργότερο μέχρι το καλοκαίρι, οι δανειστές θα επιδιώξουν να επιβάλουν τις θέσεις τους.
Το κουαρτέτο πιστεύει ότι μόνο με την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς στα κόκκινα δάνεια θα υπάρξουν ριζικές λύσεις και οι δανειολήπτες θα συνεργασθούν με τις τράπεζες.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση θα εμμείνει στην εξαίρεση από το ενδεχόμενο πώλησης, των κόκκινων δανείων που έχουν ως εγγύηση την πρώτη κατοικία.
Σύντομα αναμένεται και η έκδοση από την Τράπεζα της Ελλάδος της Πράξης Διοικητή, η οποία θα ορίζει το πλαίσιο λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης κόκκινων δανείων.
Τα 3 όπλα της ελληνικής κυβέρνησης
Με τρεις «άσσους» στο μανίκι της, που μπορούν να αλλάξουν τους όρους της διαπραγμάτευσης και να κάμψουν τις ισχυρές πιέσεις των θεσμών για την επιβολή νέων επώδυνων μέτρων στην ελληνική οικονομία, θα πορευτεί η κυβέρνηση στις επικείμενες διαβουλεύσεις με τους δανειστές.
Σ' αυτό το μπρα ντε φερ το οικονομικό επιτελείο θα προτάξει τη μικρότερη, έναντι των αρχικών εκτιμήσεων, ύφεση το 2015, η οποία, σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ( ΕΛΣΤΑΤ), ανήλθε στο 0,2% του ΑΕΠ και όχι στο 0,7% όπως έδειχναν οι πρώτες εκτιμήσεις.
Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα το οποίο μπορεί να είναι οριακά δυσμενέστερο σε σχέση με τις επίσημες προβλέψεις του προϋπολογισμού και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έκαναν λόγο για στασιμότητα (μηδενική κάμψη του ΑΕΠ) το 2015, πλην όμως, αλλάζει επί τα βελτίω τη δημοσιονομική «εικόνα» του προϋπολογισμού.
Έτσι οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της ύφεσης οδηγούν τον περσινό προϋπολογισμό σε πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ, όταν ο στόχος που είχε συμφωνηθεί πέρυσι το καλοκαίρι με τους δανειστές προέβλεπε έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ.
Πράγμα που σε απόλυτους αριθμούς μεταφράζεται σε υπέρβαση εσόδων ύψους 850 εκατ. ευρώ.
Εκτός από το μαξιλάρι στις εισπράξεις, που αποτελεί το δεύτερο -και πιο ισχυρό– διαπραγματευτικό χαρτί, η κυβέρνηση έχει και τρίτο.
Αυτό είναι η «εντός Μνημονίου» πορεία του προϋπολογισμού στο πρώτο δίμηνο του 2016.
Τα έσοδα κινούνται μέσα στους προβλεπόμενους ρυθμούς, ενώ οι δαπάνες του κράτους τιθασεύονται όπως ακριβώς ορίζει το πρόγραμμα προσαρμογής.
Με τα τρία αυτά όπλα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ετοιμάζεται να υποδεχτεί την επόμενη εβδομάδα τους δανειστές, μετά το σήμα που εξέπεμψαν ότι επιστρέφουν στην Αθήνα και πιθανότατα με ενιαία θέση στα δύο μεγάλα αγκάθια της διαπραγμάτευσης: συνταξιοδοτικό και δημοσιονομικό «κενό».
Καλά ενημερωμένες πηγές εκτιμούν ότι οι διαφορές που είχε το ΔΝΤ με την Ε.Ε. για τα πρόσθετα μέτρα της τριετίας 2016-2018 αλλά και συνολικά για το ελληνικό ζήτημα γεφυρώθηκαν στον δείπνο της Τετάρτης, όπου οικοδεσπότης ήταν ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου Πολ Τόμσεν.
Μετά το γεύμα των Βρυξελλών οι θεσμοί ειδοποίησαν ότι θα έρθουν στη χώρα μας, πιθανότατα μετά το Eurogroup της Δευτέρας, ενώ ο στόχος για ολοκλήρωση της αξιολόγησης ώς το Πάσχα των καθολικών (27 Μαρτίου) παραμένει εφικτός.
Αυτό όμως που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι οι διαθέσεις με τις οποίες θα επιστρέψει το κουαρτέτο. Εκτιμάται ότι οι επικεφαλής θα πιέσουν αφόρητα την ελληνική πλευρά για την αποδοχή των προτάσεων-απαιτήσεων που θα βάλουν στο τραπέζι ώστε να καταστεί εφικτός ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,53% του ΑΕΠ ή 919 εκατ. ευρώ το 2016.
Στις τελευταίες τηλεδιασκέψεις διαφάνηκε ότι Αθήνα και Βρυξέλλες μπορούν να τα βρουν στο θέμα του δημοσιονομικού κενού, όχι όμως και το ΔΝΤ που εξακολουθεί να κινείται σε άλλο μήκος κύματος, πολύ πιο αυστηρό.
Μάλιστα το Ταμείο εμφανίζεται αμετακίνητο σε αυτό το ζήτημα, επιμένοντας ότι θα χρειαστούν μέτρα ύψους 7,2-9 δισ. ευρώ (4%-5% του ΑΕΠ) την τριετία 2016-2018.
(πρώτη ενημέρωση 7 Μαρτίου 2016, 00:57)
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών