Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μίχαλος (ΕΒΕΑ): Σε ύφεση η ελληνική οικονομία τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2016

Μίχαλος (ΕΒΕΑ): Σε ύφεση η ελληνική οικονομία τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2016
Η αγορά δεν θα αντέξει νέες περιπέτειες, όπως αυτές που ζήσαμε το 2015 προειδοποίησε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ
Η ελληνική οικονομία θα βρίσκεται σε ύφεση τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2016 λόγω της επίδρασης της προηγούμενης χρονιάς και αυτό δεν θα αλλάξει από τις καλές επιδόσεις που μπορεί να καταγράφουν ορισμένοι κλάδοι, όπως είναι αυτός των τροφίμων, που αναδεικνύονται σε στυλοβάτες, υποστήριξε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλης, σε εκδήλωση του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Τροφίμων (ΣΕΕΤ).
Όπως τόνισε ο κλάδος των τροφίμων είναι από τους λίγους που καταφέρνουν -παρά τις τεράστιες δυσκολίες- να κερδίζουν τη μάχη απέναντι στην κρίση, κι έτσι να αποτελούν έναν από τους βασικούς στυλοβάτες της ελληνικής οικονομίας σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.
Πρόκειται, όπως είπε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, για ένα κλάδο που πρωταγωνιστεί στις εξαγωγές και στην παραγωγή προστιθέμενης αξίας και συμβάλλει στην απασχόληση, δημιουργώντας θέσεις εργασίας.
«Ωστόσο, προσέθεσε ο κ. Μίχαλος, η οικονομία δεν μπορεί να στηριχθεί στις πλάτες και στην υπερπροσπάθεια μεμονωμένων κλάδων και επιχειρήσεων γιατί ακόμα και οι ισχυρότερες αντοχές, κάποια στιγμή εξαντλούνται».
Κατά την γνώμη του είναι βέβαιο ότι η οικονομία θα βρίσκεται σε ύφεση τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2016, λόγω της επίδρασης της προηγούμενης χρονιάς και συμπλήρωσε ότι το αν θα υπάρξει ανάσχεση πριν από το τέλος του έτους, θα κριθεί από μια σειρά παραγόντων και προϋποθέσεων.
Πρώτη και βασική, ανέφερε ο κ. Μίχαλος, είναι η διασφάλιση της σταθερότητας, ώστε να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στην οικονομία, να επανέλθουν οι καταθέσεις και να επιταχυνθεί η αποκατάσταση της ομαλότητας στο χρηματοπιστωτικό τομέα.
Σημείωσε ότι πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση του πρώτου προγράμματος για να μπορέσουν να αντλήσουν οι τράπεζες φθηνότερο δανεισμό από την ΕΚΤ, για να μπορέσουν να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και για να μπορέσουν να αρθούν μια ώρα αρχύτερα οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων.
«Όσο το θέμα αυτό παραμένει σε εκκρεμότητα, οι προοπτικές ανάσχεσης της ύφεσης εντός του έτους θα αποδυναμώνονται.
Η αγορά δεν θα αντέξει νέες περιπέτειες, όπως αυτές που ζήσαμε το 2015», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.
Συμπλήρωσε ότι δεν αρκεί αυτό μόνο καθώς θα πρέπει, επίσης, να διασφαλιστεί η συνεπής εφαρμογή του προγράμματος, με σαφή έμφαση στις διαρθρωτικές αλλαγές και με αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, ώστε να έχει αναπτυξιακό προσανατολισμό.
Αναπτυξιακός προσανατολισμός, όπως τόνισε, σημαίνει μείωση φόρων, μείωση καταναλωτικών δαπανών του Δημοσίου και αύξηση των δαπανών για δημόσιες επενδύσεις.
Ως προς τη φορολογία, επανέλαβε ότι το ΕΒΕΑ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις εκ των οποίων οι βασικότερες είναι: μείωση του βασικού εταιρικού φόρου στο 15%, συντελεστής φορολογίας που να μην υπερβαίνει το 35% του τζίρου και μείωση κατά 50% των ποσοστών προκαταβολής φόρου.
Και όλα αυτά σε συνδυασμό με βαθιές αλλαγές για την εξυγίανση και την ενίσχυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.
Παράλληλα, είπε, χρειάζεται να υπάρξει αποτελεσματική υλοποίηση του Επενδυτικού Νόμου και των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις της αγοράς.
Χρειάζεται να δοθούν νέα κίνητρα για μεγάλες παραγωγικές επενδύσεις, αλλά και νέα εργαλεία για τη στήριξη της μικρομεσαίας και της καινοτόμου επιχειρηματικότητας. Με σχέδιο, με αποτελεσματικότητα και με στρατηγική στόχευση, κατέληξε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης