Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σε οριακό σημείο οι σχέσεις με το ΔΝΤ - Νέες αυξήσεις σε βενζίνη και φόρο ακινήτων! - Στα 9.100 ευρώ κουρεύεται το αφορολόγητο

tags :
Σε οριακό σημείο οι σχέσεις με το ΔΝΤ - Νέες αυξήσεις σε βενζίνη και φόρο ακινήτων! - Στα 9.100 ευρώ κουρεύεται το αφορολόγητο
Έπεσε στο κενό η προσπάθεια της κυβέρνησης να γεφυρωθεί το χάσμα που τη χωρίζει με το Ταμείο και να διασώσει τις συντάξεις, το οποίο τώρα απειλεί με άμεση αποχώρηση από τη διαπραγμάτευση.
Σε οριακό σημείο βρίσκονται πλέον οι σχέσεις της κυβέρνησης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παρά τις νέες αυξήσεις φόρων σε καύσιμα, ακίνητα και εισοδήματα που πρότεινε το οικονομικό επιτελείο, σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας.
Έπεσε στο κενό η προσπάθεια της κυβέρνησης να γεφυρωθεί το χάσμα που τη χωρίζει με το Ταμείο και να διασώσει τις συντάξεις, το οποίο τώρα απειλεί με άμεση αποχώρηση από τη διαπραγμάτευση.
Το ενδεχόμενο να μην υπάρξει σήμερα νέος κύκλος συζητήσεων είναι ορατός, που θα σημαίνει ότι και το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, που αποτελεί ένα ακόμα μεγάλο σημείο τριβής με το κουαρτέτο, παραμένει ανοιχτό.
Χθες η ελληνική πλευρά έβαλε πάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στη αμόλυβδη βενζίνη και το φυσικό αέριο, ενώ την ανιούσα παίρνει και ο ΕΝΦΙΑ με τις εισπράξεις από τα ακίνητα να ανεβαίνουν πολύ πάνω από τα 2,65 δισ. ευρώ τον χρόνο.
Αρνητικές είναι οι ειδήσεις και από την κλίμακα μισθωτών - συνταξιούχων, με την κυβέρνηση να κάνει βήματα πίσω στο αφορολόγητο ποσό, το οποίο οδηγείται σε νέο «κούρεμα», πιθανότατα στην περιοχή των 9.100 ευρώ από 9.545 ευρώ σήμερα.
Ως εκ τούτου και η μέγιστη έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ υποχωρεί στα 2.000 ευρώ.
Με τα νέα μέτρα ο φορολογικός «λογαριασμός» αυξάνει δραματικά για τα νοικοκυριά, που τα τελευταία χρόνια δέχονται συνεχείς επιθέσεις στα εισοδήματά τους για να μπορέσουν να βγουν τα νούμερα στα πλεονάσματα του Μνημονίου.
Ενα μόλις μήνα μετά το νέο «mea culpa» (σ.σ. ομολογία λάθους) του ΔΝΤ, το Ταμείο παραμένει εμμονικό σε σκληρά και υφεσιακά μέτρα που θα κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την όποια προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας.
Η νέα συνταγή–φαρμάκι που προτείνουν προβλέπει προσαρμογή 3% του ΑΕΠ που ισοδυναμεί σε παρεμβάσεις, δηλαδή λιτότητα 5,5 δισ. ευρώ, που στην παρούσα φάση είναι αδύνατο να ανταποκριθεί η ελληνική κοινωνία, η οποία διανύει ήδη τον έβδομο χρόνο σκληρής προσαρμογής.
Σχολιάζοντας τις εξωφρενικές απαιτήσεις του ΔΝΤ, που απειλεί ακόμα και με αποχώρηση από τη διαπραγμάτευση, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών εξέφρασαν για μια ακόμη φορά την έκπληξή τους και σε πολύ υψηλούς τόνους σημείωναν:
«Αυτή τη φορά, οι ισχυρισμοί των στελεχών του (σ.σ. του ΔΝΤ) αποτελούν παγκόσμια πρωτοτυπία στην οικονομική πολιτική.
Υποστηρίζουν ότι αν το αφορολόγητο μειωθεί πολύ και παράλληλα δοθεί σε όλους, ακόμη και σε όσους έχουν εισόδημα πάνω από 40.000 ευρώ, τότε βοηθάμε τους φτωχούς, όχι τους πλούσιους!.
»Με αυτή την πρωτότυπη (;) άποψη -για την οποία Ανταμ Σμιθ, Τζον Μέιναρντ Κέινς, Μίλτον Φρίντμαν και άλλοι αντίστοιχοι οικονομολόγοι θα είχαν υπαρξιακό πρόβλημα...- είναι φανερό ότι ο... παραδοσιακός υποστηριχτής των φτωχών του πλανήτη, το Ταμείο δηλαδή, μάλλον δεν διαπραγματεύεται με την ανάλογη σοβαρότητα!».
Αλλωστε και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχτηκε χθες ότι τα μέτρα αυτά είναι «πολλά και δύσκολα», αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για το περιεχόμενό τους. Σύμφωνα με πηγές από την πλευρά των δανειστών στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται σίγουρα παρεμβάσεις, οι οποίες έχουν συμφωνηθεί αλλά δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί, καθώς και μέτρα που έχουν εφαρμοστεί αλλά δεν έχουν αποδώσει ακόμη τα προβλεπόμενα έσοδα. Αναφέρουν χαρακτηριστικά το θέμα της περικοπής των αμυντικών δαπανών ύψους 500 εκατ. ευρώ που δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί, καθώς και μέτρα όπως η επιβολή τέλους στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί που επίσης δεν έχουν ακόμη αποδώσει ζεστό χρήμα στα κρατικά ταμεία.
Ειδικότερα, η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα έριξε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης τις εξής προτάσεις:

1. Αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στη αμόλυβδη βενζίνη, η τιμή της οποίας είναι μεταξύ των υψηλότερων στην Ευρώπη λόγω υπερφορολόγησης. Αντίστοιχη αύξηση μελετάται και για το φυσικό αέριο.

2. Αναπροσαρμογή, πιθανότατα μέσω διεύρυνσης της φορολογικής βάσης του ΕΝΦΙΑ, που θα οδηγήσει σε αύξηση των εισπράξεων πάνω από τα 2,65 δισ. ευρώ. που είναι το κατώφλι των εσόδων που ορίζει το μνημόνιο.

3. Αλλαγές επί τα χείρω στην κλίμακα φορολόγησης μισθωτών και συνταξιούχων ,καθώς η ελληνική κυβέρνηση «ψαλίδισε» κι άλλο το αφορολόγητο στα 9.100 ευρώ (από 9.350 ευρώ που προέβλεπε η τελευταία της πρόταση). Σήμερα το αφορολόγητο είναι στα 9.545 ευρώ. Μετά τη μείωση του αφορολογήτου η έκπτωση φόρου των 2.100 περιορίζεται στις 2.000 ευρώ.

 M. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης