Τελευταία Νέα
Οικονομία

Το ΔΝΤ συμφωνεί με την πολιτική των αρνητικών επιτοκίων που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Το ΔΝΤ συμφωνεί με την πολιτική των αρνητικών επιτοκίων που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Σε ορισμένες περιπτώσεις θα μπορούσε να λειοτυργήσει υπέρ μιας επιπλέον νομισματικής τόνωσης και να δημιουργήσει συνθήκες εύκολου δανεισμού
Θετικά αντιμετωπίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την πολιτική των αρνητικών επιτοκίων της ΕΚΤ.
Όπως αναφέρει το Reuters, εκπρόσωπος του Ταμείου δήλωσε σήμερα (10/4) ότι σε ορισμένες περιπτώσεις κεντρικών τραπεζών θα μπορούσε να λειτουργήσει υπέρ μιας επιπλέον νομισματικής τόνωσης και να δημιουργήσει συνθήκες κατάλληλες για εύκολο δανεισμό.
Έξι από τις παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες έχουν εφαρμόσει αυτή την πολιτική ανάμεσά τους η Τράπεζα της Ιαπωνίας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ανάλογη πολιτική έχει εφαρμόσει και η Τράπεζα της Σουηδίας και Ουγγαρίας.
Στην Ουγγαρία έπεσαν στο -5% και στη Σουηδία στις 125 μονάδες βάσης.
«Αν και η εμπειρία με αρνητικά ονομαστικά επιτόκια είναι περιορισμένη, μπορούμε διστακτικά να συμπεράνουμε ότι, συνολικά, θα βοηθήσει στην παροχή πρόσθετων νομισματικών μέτρων για την τόνωση της οικονομίας και τη διευκόλυνση των συνθηκών που στηρίζουν τη ζήτηση και τη σταθερότητα των τιμών», τόνισε ο οικονομικός σύμβουλος του ΔΝΤ και διευθυντής της νομισματικής πολιτικής και κεφαλαιαγορών, Jose Viñals.
Η έκθεση του αυτή δόθηκε στη δημοσιότητα λίγες ημέρες πριν από την εαρινή συνεδρίαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον.
Η πολιτική των αρνητικών επιτοκίων υιοθετήθηκε για πρώτη φορά στη Σουηδία, τη Δανία και την Ελβετία σε μια προσπάθεια των Κεντρικών τραπεζών τους να σταματήσουν την ανατίμηση του νομίσματος έναντι του ευρώ.
Αργότερα, η πολιτική αυτή εφαρμόστηκε και στην Ουγγαρία.
Οι σκληροί επικριτές της, μεταξύ των οποίων και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών W. Schaeuble, υποστηρίζουν ότι η κίνηση αυτή δείχνει απελπισία.
Στηρίζουν δε αυτή την άποψη στο γεγονός ότι η εφαρμογή της στην Ιαπωνία δεν συνέβαλε στην ώθηση της ανάπτυξης ή τη βελτίωση του πληθωρισμού.
Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι η πολιτική αυτή μπορεί να βλάψει ακόμη περισσότερο την οικονομία δημιουργώντας τις περίφημες «φούσκες» στις χρηματοπιστωτικές αγορές και συμπιέζοντας τα περιθώρια κέρδους των τραπεζών.
Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ, τα αρνητικά επιτόκια έχουν λειτουργήσει ενθαρρυντικά προς τους επενδυτές ώστε να στραφούν και πέρα από τα χαμηλού κινδύνου κρατικά ομόλογα.
Το Ταμείο υποστηρίζει ακόμη, ότι δεν υπάρχουν όρια στην αποτελεσματικότητα των αρνητικών επιτοκίων.
Ωστόσο πιστεύετε ότι εάν παραμείνουν αρνητικά για μεγάλο διάστημα θα αυξηθούν οι συναλλαγές σε μετρητά γεγονός που θα υπονόμευε την ίδια την πολιτική και τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών οργανισμών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης