Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η Ελλάδα θα προτείνει πλαφόν 15% του ΑΕΠ για την εξυπηρέτηση του χρέους - Το 8% για αποπληρωμή ομολόγων και δανείων

Η Ελλάδα θα προτείνει πλαφόν 15% του ΑΕΠ για την εξυπηρέτηση του χρέους - Το 8% για αποπληρωμή ομολόγων και δανείων
Μία τέτοια συμφωνία θα λειτουργήσει σαν εγγύηση ότι η Ελλάδα θα μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της χωρίς προβλήματα
Η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει εντός της εβδομάδας από τους διεθνείς πιστωτές της να τεθεί πλαφόν στην εξυπηρέτηση του επίσημου χρέους της χώρας, ώστε να καταστεί αυτό πιο διαχειρίσιμο.
Ειδικότερα, στην Εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που θα διεξαχθεί στην Ουάσινγκτον στις 15-17 Απριλίου, η Αθήνα θα προτείνει πλαφόν έως 15% επί του ΑΕΠ ετησίως για την εξυπηρέτηση του χρέους, με το 8% να πηγαίνει στην αποπληρωμή ομολόγων, δανείων και επιτοκίων και το 7% να πηγαίνει για την αποπληρωμή των εντόκων γραμματίων.
Την είδηση αυτή μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγή από το περιβάλλον της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ επισημαίνει πως η Ελλάδα επιχειρεί, ουσιαστικά, να εξασφαλίσει ένα «μαξιλάρι», σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ξεκινήσει εκ νέου να αυξάνει τα επιτόκιά της.
«Με αυτό τον τρόπο θα κλειδώσουν το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης χρέους για τα επόμενα χρόνια και θα δώσουν στους επενδυτές μια καθαρή εικόνα για το ποσό που θα πρέπει να δαπανεί κάθε χρόνο η Ελλάδα», ανέφεραν συγκεκριμένα οι πηγές του Reuters, ενώ προσέθεσαν πως «μία τέτοια συμφωνία θα λειτουργήσει σαν εγγύηση ότι η Ελλάδα θα μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της χωρίς προβλήματα».
Το Reuters υπενθυμίζει πως το ζήτημα του χρέους και της αναδιάρθρωσης αυτού αποτελεί την κύρια ρητορική της αριστερής κυβέρνησης της Ελλάδας, με το ύψος του χρέους να αναμένεται να αγγίξει το 174,4% επί του ΑΕΠ, ή 337,6 δισ. ευρώ, το 2016.
Σημειώνει, ακόμα, ότι η Ελλάδα έχει λάβει τρία πακέτα διάσωσης από το 2010 έως σήμερα, ενώ οι εκτιμήσεις για την αποπληρωμή του χρέους δεν προσμετρούν τα 86 δισ. ευρώ του τρίτου πακέτου.
Από το 2021, οπότε και η Ελλάδα θα αρχίσει να αποπληρώνει το πρόγραμμα του 2010, η εξυπηρέτηση των δανείων και των ομολόγων θα αγγίξει το 15% επί του ΑΕΠ (2022 και 2023), ωστόσο δεν περιλαμβάνεται σε αυτό το ποσοστό το κόστος εξυπηρέτησης των έντοκων γραμματίων. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης