Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κρισιμότατη συνάντηση Lagarde (ΔΝΤ) με Τσακαλώτο το Σάββατο 16/4 με «φόντο» τα μέτρα 7 δισ. που έχει προτείνει ο Thomsen

Κρισιμότατη συνάντηση Lagarde (ΔΝΤ) με Τσακαλώτο το Σάββατο 16/4 με «φόντο» τα μέτρα 7 δισ. που έχει προτείνει ο Thomsen
Κατά πάσα δυνατότητα η χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο Μνημόνιο θα είναι συμβολική και θα κυμαίνεται περί τα 6-8 δισ. ευρώ.
Μονόδρομος είναι η αύξηση του «φορολογαριασμού» για την κυβέρνηση, η οποία μη έχοντας άλλη επιλογή από τις εκλογές, έχει αρχίσει και διολισθαίνει προς την εφιαλτική πρόταση του Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πόλ Τόμσεν για μέτρα πάνω από 7 δισ. ευρώ προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% το 2018.
Τον δρόμο για μεγαλύτερο «πακέτο» μέτρων άνοιξε η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία  ένα 24ωρο πριν από την κατ' ιδίαν συνάντηση που θα έχει το Σάββατο 16/4 με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο , δήλωσε ότι θα χρειαστούν «ηρωικές προσπάθειες από τον ελληνικό λαό» για να επιτευχθεί  ο στόχος για «μαξιλάρι» 6,5 δισ. ευρώ στα έσοδα.
«Πρόκειται για μια επίδοση που είναι αδύνατη να συνεχιστεί επί σειρά ετών» πρόσθεσε η «σιδηρά κυρία» του Ταμείου κατεβάζοντας ευθύς αμέσως τις φτερούγες της ελληνικής αποστολής (μετέχει και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης) που από χθες βρίσκονται στην Ουάσιγκτον για την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα των 5,4 δισ. ευρώ (αντιστοιχούν στο 3% του ΑΕΠ) δεν επαρκούν και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει αναγκαστικά να προχωρήσει στην λήψη ενός ακόμη πιο επώδυνου «πακέτου» λιτότητας για την τριετία 2016 - 2018.
Ωστόσο, είναι άγνωστο εάν οι νέες παρεμβάσεις θα κάνουν πιο ανταγωνιστική την χώρα ή θα την σύρουν σε ακόμη πιο βαθιά ύφεση δημιουργώντας στρατιές ανέργων και εμπορικούς δρόμους «φαντάσματα» στους οποίους θα βασιλεύουν τα «λουκέτα».
Αναφερόμενη στην αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος η κα. Λαγκάρντ εστίασε στην ανάγκη για ταχεία ολοκλήρωση με «ρεαλιστικά νούμερα και υλοποιήσιμα μέτρα». Ωστόσο, στην πράξη το ΔΝΤ έρχεται να μπλοκάρει παρά να διευκολύνει  την ολοκλήρωση της, θέτοντας σε κίνδυνο ένα πρόγραμμα που συνολικά φθάνει έως τα 86 δισ. ευρώ, ενώ η συμμετοχή του ίδιου του Ταμείου στο πρόγραμμα δεν έχει ξεκαθαριστεί και, στην καλύτερη περίπτωση, θα είναι πολύ μικρή.
Κατά πάσα δυνατότητα η χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο Μνημόνιο θα είναι συμβολική και θα κυμαίνεται περί τα 6-8 δισ. ευρώ.
Έτσι οι προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί περί μεταφοράς στο νέο πρόγραμμα των 16 δισ. ευρώ που εκκρεμούσαν από το δεύτερο Μνημόνιο και χάθηκαν όταν η κυβέρνηση Σαμαρά απέτυχε να κλείσει την αξιολόγηση του φθινοπώρου του 2015, φαίνεται να μην ευσταθούν.
Βέβαια, αν επαληθευτούν οι έμμεσες χθεσινές «απειλές» της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ για πιθανή αποχώρηση του διεθνούς οργανισμού από τη χρηματοδοτική στήριξη της χώρας μας, τότε ακόμα και αυτά τα 6-8 δισ. ευρώ μπορεί να μη φθάσουν ποτέ στα κρατικά ταμεία.
Το τελειωτικό χτύπημα στην ψυχολογία της ελληνικής αποστολής ήρθε από τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, που απάντησε πως ναι μεν θα χρειαστούν ηρωικές προσπάθειες, «αλλά ο στόχος του 3,5% είναι επιτεύξιμος» για το 2018.
Δεν σταμάτησε όμως εδώ.
Έστειλε, όμως, παράλληλα μήνυμα και στην ελληνική κυβέρνηση, λέγοντας πως «οι θεσμοί θα κρίνουν αν τα νομοσχέδια που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση είναι επαρκή» και υπογραμμίζοντας πως «η εμπιστοσύνη μεταξύ Ελλάδας και θεσμών παραμένει αδύναμη».
Επιπλέον, κατέβασε τον πήχη των προσδοκιών για την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, λέγοντας πως η πορεία της αξιολόγησης θα κριθεί στο Eurogroup.
Ως προς το χρέος, επανέλαβε ότι θα υπάρξει ελάφρυνση, εφόσον η Ελλάδα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της.
Οι δηλώσεις του κ. Ντάισελμπλουμ μείωσαν στο ελάχιστο τις ελπίδες της ελληνικής κυβέρνησης για χειροπιαστά αποτελέσματα από τις συνομιλίες στη Σύνοδο του ΔΝΤ.
Το οικονομικό επιτελείο αντιλαμβάνεται πως όσο καθυστερεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τόσο χρονίζει το ζήτημα του χρέους, και τρέχει πλέον πίσω από τους Ευρωπαίους, σε μια προσπάθεια να λάβει την έγκρισή τους για το κλείσιμο της αξιολόγησης, με το ΔΝΤ σε ρόλο παρατηρητή μόνο, ώστε να ανοίξει μετά η διαπραγμάτευση για το χρέος.
Κατόπιν τούτων οι προβολείς στρέφονται στην αυριανή συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με την Κριστίν Λαγκάρντ η οποία θα γίνει υπό την σκιά των διαρροών των διαλόγων Τόμσεν – Βελκουλέσκου όπου τα  δύο κορυφαία στελέχη του ΔΝΤ είχαν φτάσει να εξυφαίνουν σενάρια χρεοκοπίας της χώρας μας με το ομόλογο των 2,3 δισ. ευρώ που πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα στην ΕΚΤ τον Ιούλιο του 2016

Οι δανειακές υποχρεώσεις και οι λήξεις ομολόγων της Ελλάδος έως τον Ιούλιο του 2018


Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης