Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μπαράζ τηλεδιασκέψεων κυβέρνησης - δανειστών με στόχο να υπάρξει συμφωνία στις 9 Μαίου στο Eurogroup

tags :
Μπαράζ τηλεδιασκέψεων κυβέρνησης - δανειστών με στόχο να υπάρξει συμφωνία στις 9 Μαίου στο Eurogroup
Οι 19 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν για τη μορφή και το περιεχόμενο των προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ που θα κληθεί να λάβει η Αθήνα
Ανάποδα γύρισε η κλεψύδρα για το Eurogroup της 9ης Μαΐου, όπου οι 19 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν για τη μορφή και το περιεχόμενο των προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ που θα κληθεί να λάβει η Αθήνα - τα οποία μαζί με τα τακτικά ανεβάζουν τον «λογαριασμό» στα 9 δισ. ευρώ.
Τα μέτρα αυτά, όπως και ο μηχανισμός εφαρμογής τους, που πριν από το Πάσχα αποτέλεσαν το μεγαλύτερο σημείο τριβής στις διαπραγματεύσεις που είχε η ελληνική πλευρά με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί με τους δανειστές.
Παρά τα δεκάδες ηλεκτρονικά μηνύματα που αντάλλαξαν τα ελληνικά νομικά κλιμάκια με τα αντίστοιχα των θεσμών, η απόσταση που χώριζε τις δύο πλευρές δεν κατάφερε να μηδενιστεί.
Ωστόσο η πρόοδος που σημειώθηκε ήταν σημαντική και έτσι τα δύο μέρη θα επιχειρήσουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους στο διάστημα που απομένει μέχρι το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.
Σε αυτό το πλαίσιο έχουν προγραμματιστεί από σήμερα Τετάρτη τηλεδιασκέψεις με τους επικεφαλής των πιστωτών.
Τη χώρα μας θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαριάκης.
Εφόσον κριθεί αναγκαίο δεν αποκλείεται να υπάρξουν και επαφές σε πολιτικό επίπεδο όπως το ραντεβού που φημολογείται από την προηγούμενη εβδομάδα και στο οποίο πρόκειται να συμμετάσχουν ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μισέλ Σαπέν και οι επικεφαλής των τριών θεσμών.
Η συνάντηση -που για την ώρα δεν επιβεβαιώνεται- θα πραγματοποιηθεί προκειμένου να διασφαλιστεί η επιτυχία του Eurogroup της 9ης Μάιου και να μη χρειαστεί κάποιο άλλο έκτακτο μέχρι το προγραμματισμένο της 24ης Μαΐου.
Οπως έχει δεσμευτεί απέναντι στους πιστωτές, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα προσέλθει στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Δευτέρας έχοντας ήδη ετοιμάσει μια λίστα ποσοστικοποιημένων εφεδρικών παρεμβάσεων ύψους 3,6 δισ. ευρώ που θα λειτουργούν στη βάση ενός αυτόματου μηχανισμού διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών και όχι ενός νομοσχεδίου που θα πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή.
Πρόκειται για παρεμβάσεις που προέρχονται κυρίως από το σκέλος των δαπανών και δευτερευόντως από το σκέλος των εσόδων.
Δηλαδή βασίζονται σε περικοπές μισθολογικών κονδυλίων στο Δημόσιο (μισθοί, συντάξεις, ειδικά μισθολόγια, απολύσεις υπαλλήλων, πάγωμα προσλήψεων) και σε ΔΕΚΟ που μεσοσταθμικά θα μπορούσαν να φτάσουν έως το 8% και λιγότερο σε πρόσθετους φόρους.
Τα μέτρα-κάβα θα εφαρμόζονται μέσω ενός αυτόματου μηχανισμού που θα σημάνει τον συναγερμό σε περίπτωση αποκλίσεων από τους στόχους του ελληνικού προγράμματος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ φέτος, 1,75% του ΑΕΠ το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ το 2018.
Δύο θέματα κομβικά που παραμένουν ανοιχτά είναι το πώς και με ποια συχνότητα θα πιστοποιούνται τα δημοσιονομικά στοιχεία.
Το ΔΝΤ έχει αμφισβητήσει ευθέως την αξιοπιστία της Eurostat και ζητάει να συμμετέχει στην πιστοποίηση των στοιχείων εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, από την οποία θα κρίνεται αν θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα.
Παράλληλα, το Ταμείο θέλει να σφίξει τα λουριά και να ελέγχεται η πορεία του προϋπολογισμού σε τριμηνιαία ή εξαμηνιαία βάση, αντί για ετήσια, όπως συμβαίνει σήμερα με την επικύρωση των δημοσιονομικών μεγεθών της περασμένης χρονιάς από τη Eurostat κάθε Απρίλιο.
Εκτός από τη δαμόκλειο σπάθη των εφεδρικών μέτρων υπό της οποίας θα πορευτεί η Αθήνα τα επόμενα χρόνια, υπάρχουν και τα τακτικά μέτρα των 5,4 δισ. ευρώ που έχουν «κλειδώσει» στο 99%.
Αυτά θα εφαρμοστούν αμέσως, θα ξεκινήσουν δηλαδή από τα φετινά εισοδήματα και θα εκτείνονται σε όλο το φάσμα του φορολογικού και του ασφαλιστικού πεδίου.
Απομένει 1% αυτού του πακέτου μέτρων που δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί, το οποίο αντιστοιχεί προφανώς στα 200 εκατ. ευρώ που εξακολουθούν να αναζητούνται από φόρους και στα 70 εκατ.-100 εκατ. ευρώ που αναζητούνται από περικοπές στις συντάξεις.
Σε εκκρεμότητα παραμένει και το ύψος του νέου αφορολόγητου για μισθούς και συντάξεις, παρότι η κυβέρνηση έκανε αλλεπάλληλες υποχωρήσεις στο θέμα αυτό και έφτασε να αποδεχτεί «κούρεμα» του αφορολογήτου από τα 9.545 ευρώ σήμερα στα 8.182 έως 9.090 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών μιας οικογένειας.
Το «στίγμα» του πακέτου των 5,4 δισ. ευρώ έδωσε χθες και η Κομισιόν, η οποία μέσα από τις εαρινές προβλέψεις περιέγραψε τις περιοχές που θα χτυπήσουν τα νέα μέτρα. Συγκεκριμένα:
* 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ θα προέλθουν από εξοικονομήσεις πόρων από το συνταξιοδοτικό.
* 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ από τη φορολογία εισοδήματος. Από τις νέες κλίμακες για μισθούς, συντάξεις, ελευθέρια επαγγέλματα, ενοίκια και εισφορά αλληλεγγύης.
* 0,25% του ΑΕΠ ή 450 εκατ. ευρώ από τον ΦΠΑ και δη από την αύξηση του ανώτατου συντελεστή στο 24% από 23% πιθανότατα και από την κατάργηση του υπερμειωμένου ΦΠΑ 6% (θα διατηρηθεί μόνο για τα φάρμακα)
* 0,75% του ΑΕΠ ή 1,35 δισ. ευρώ από προσαρμογές στο σύστημα αμοιβών στο Δημόσιο (περικοπές μισθών στο Δημόσιο, με έμφαση στα εισαγωγικά κλιμάκια, τους υπαλλήλους χαμηλών προσόντων αλλά και τα ειδικά μισθολόγια, όπου σύμφωνα με τους δανειστές παρατηρούνται στρεβλώσεις) στη φορολογία των Ι.Χ., τους φόρους κατανάλωσης καυσίμων, τα αλκοολούχα ποτά και τον καπνό.

M. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης