Τελευταία Νέα
Οικονομία

Eurogroup: Στα 12,6 δισ. ευρώ εκτινάσσεται ο λογαριασμός των νέων μέτρων - 5,6 δισ βασικά, 3,6 δισ έκτακτα και 3,6 δισ ΣτΕ

Eurogroup: Στα 12,6 δισ. ευρώ εκτινάσσεται ο λογαριασμός των νέων μέτρων - 5,6 δισ βασικά, 3,6 δισ έκτακτα και 3,6 δισ ΣτΕ
Σε μια προσπάθεια να δοθεί τέλος στο θρίλερ της διαπραγμάτευσης  η κυβέρνηση εμφανίζεται μέσα από το τεχνικό κείμενο της συμφωνίας έτοιμη για ένα ακόμη «πακέτο» μέτρων 3,6 δισ. ευρώ.
Με ένα εξοντωτικό «πακέτο» μέτρων που για να ξεκλειδώσει τις αποφάσεις για το χρέος φθάνει τα 12,6 δις. ευρώ μαζί με τα «ισοδύναμα» για την κάλυψη των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) προσέρχεται στο σημερινό έκτακτο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.   
Σε μια συνεδρίαση που θα έχει μόνο Ελλάδα από το μικροσκόπιο της Ευρωομάδας θα περάσουν η μορφή και το μείγμα των παρεμβάσεων που θα διέπουν το νέο μηχανισμό «αυτόματης διόρθωσης» του δημοσιονομικού ελλείμματος. 
Ο μηχανισμός, αυτός, που θα ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο θα μπαίνει σε λειτουργία μόνο σε περίπτωση αποκλίσεων από τους στόχους του ελληνικού προγράμματος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ φέτος, 1,75% του ΑΕΠ το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ το 2018.
Μένει να δούμε αν θα είναι η Eurostat αυτή που θα καθορίζει το ακριβές δημοσιονομικό αποτέλεσμα για την χώρα μας.
Η ελληνική πλευρά θα καταθέσει σήμερα νέα πρόταση επί του θέματος αυτού.
Περίπου 40 μήνες μετά τη δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων (Νοέμβριος 2012) για μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (321,3 δισ. ευρώ), το ζήτημα μπαίνει για πρώτη φορά στο τραπέζι των συζητήσεων με την ελληνική πλευρά να επιδιώκει μία λύση «πακέτο» - όπως άλλωστε αναφερόταν και στην επίσημη ατζέντα του Eurogroup που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα.  
Στη «γραμμή» αυτή θα κινηθεί και ο αναπληρωτής  υπουργός Οικονομικών Γιώργος  Χουλιαράκης  στην τηλεδιάσκεψη του Eurο Working Group (EWG) που θα προηγηθεί του Συμβουλίου και στο οποίο εκτός από τους συνεργάτες των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα μετέχουν και στελέχη των τεσσάρων θεσμών. 
Σε μια προσπάθεια να δοθεί τέλος στο θρίλερ της διαπραγμάτευσης και να βγει η χώρα από το οικονομικό αδιέξοδο η κυβέρνηση εμφανίζεται μέσα από το τεχνικό κείμενο της συμφωνίας με τους δανειστές έτοιμη για ένα ακόμη «πακέτο» μέτρων 3,6 δισ. ευρώ.

Στόχος του οποίου είναι η κάλυψη των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).
Με δεδομένο ότι η ολομέλεια του Συμβουλίου έχει ήδη κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές που έγιναν στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις το 2012 με αποτέλεσμα να   απαιτούνται τώρα πρόσθετοι πόροι 1 με 1,5 δισ. ευρώ για να επανέλθουν στα κανονικά επίπεδα, η ελληνική πλευρά καλείται να βρει «ισοδύναμα» που θα καλύψουν αυτό το κονδύλι.
Από το επικαιροποιημένο Μνημόνιο προκύπτει ότι το κόστος για την υλοποίηση των αποφάσεων του ΣτΕ θα ανέλθει στο 2% του ΑΕΠ ( σελ. 4 του κειμένου στην παράγραφο για την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος ) και για το οποίο θα πρέπει να μεριμνήσει η ελληνική πλευρά.  
Επί της ουσίας πρόκειται για ένα ακόμη «πακέτο» μέτρων - «κάβα» στο οποίο αν προστεθούν τα «τακτικά» των 5,4 δισ. ευρώ ( σ.σ. ψηφίστηκαν χθες βράδυ 8-9/5) αλλά και αυτά που θα έρθουν με τον αυτόματο «κόφτη» ή το 3,6 δισ. ευρώ ο «λογαριασμός» για τα νοικοκυριά ανεβαίνει σε εφιαλτικά ύψη ( 12,6 δισ. ευρώ).
Μάλιστα μέσα στο καλοκαίρι η Εφορία ετοιμάζει νέο «χτύπημα» στο πορτοφόλι των φορολογουμένων με τις αυξήσεις στους έμμεσους φόρους που προωθεί και οι οποίοι θα πρέπει να ψηφιστούν τώρα για να μπορέσει να ανοίξει ο δρόμος της χρηματοδότησης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).           
Πρόκειται για τα περιμετρικά μέτρα του 1% του ΑΕΠ που μετέχουν στην συμπλήρωση του βασικού κορμού των παρεμβάσεων των 5,4 δισ. ευρώ, ο οποίος σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών κατατμείται  σε εξοικονόμηση πόρων ως εξής: 
1% του ΑΕΠ ή 1,8 δις. ευρώ από το συνταξιοδοτικό, 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ  από τις αλλαγές στην φορολογία εισοδήματος και 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δις. ευρώ από την έμμεση φορολογία και περικοπές στις κρατικές δαπάνες σε μισθολογικά και άλλα κονδύλια.   
Το «πακέτο» των έμμεσων φόρων θα είναι εμπροσθοβαρές με τα περισσότερα μέτρα να λαμβάνονται φέτος και στις αρχές του 2017.
Πληροφορίες αναφέρουν, ότι σχετικό νομοσχέδιο θα έρθει για ψήφιση στην βουλή τις επόμενες μέρες και σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Μημόνιο θα περιλαμβάνει:

* Αναπροσαρμογή του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24% από την 1η Ιουλίου του 2016. Στόχος η είσπραξη εσόδων 450 εκατ. ευρώ.

* Αύξηση ή επιβολή νέων φόρων σε καύσιμα, ποτά, τσιγάρα (και στα ηλεκτρονικά), τυχερά παιχνίδια, Ίντερνετ, συνδρομητική τηλεόραση, διανυκτέρευση σε ξενοδοχεία ακόμη και στον καφέ. Συγκεκριμένα:

-Αύξηση φόρου σε βενζίνη, ντίζελ για κίνηση-θέρμανση, LPG, κηροζίνη και αέριο (Ιούνιος 2016)

- Αύξηση φόρου στην μπύρα και κατάργηση της έκπτωσης 50% στα αλκοολούχα ποτά που ισχύει σήμερα στα Δωδεκάνησα (Ιούνιος 2016)

-Αύξηση φορολογίας σε τσιγάρα και καπνό (Ιούνιος 2016)

-Επιβολή φόρου στον καφέ και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα (1η Ιανουαρίου του 2017)

- Επιβολή φόρου διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία άνω των δυο αστέρων και ενοικιαζόμενων άνω των δυο κλειδιών (1η Ιανουαρίου του 2017)

- Επιβολή φόρου 5% στο Ίντερνετ (broadband) και 10% στη συνδρομητική τηλεόραση (Ιούλιος 2016)

- Αύξηση φόρου στα επενδυτικά οχήματα (UCITS funds, εταιρείες Real Estate και Portfolio Management Companies (Ιούλιος 2016).

*Κάλυψη των απωλειών του ΕΝΦΙΑ από τη μείωση των αντικειμενικών τιμών με προσαρμογή στους συντελεστές και αύξηση της φορολογικής βάσης έτσι ώστε να αυξηθεί σε πάνω από 2,65 δισ. ευρώ ο εισπρακτικός στόχος.   

* Αναμόρφωση της φορολογίας  των ΙΧ αυτοκινήτων.
Καταργείται ο φόρος πολυτελείας και   αλλάζει  το σύστημα υπολογισμού της αξίας όλων των οχημάτων.
Επίσης αναθεωρούνται τα τέλη κυκλοφορίας και αναμορφώνεται το σύστημα έκπτωσης του φόρου από το ατομικό εισόδημα για τα εταιρικά αυτοκίνητα.
Το μέτρο θα τεθεί από 1ης Ιουνίου του 2016 σε εφαρμογή.


* Εξοικονόμηση 350 εκατ. ευρώ από την δημόσια μισθολογική δαπάνη.
Συγκεκριμένα:   


- Επιβράδυνση των προσλήψεων μέσω του κανόνα: 1 πρόσληψη προς πέντε αποχωρήσεις το 2016, 1:4 το 2017 και 1:3 το 2018 (εξαιρούνται όσοι δικαιώθηκαν από δικαστήρια μετά το 2015 και όσοι εμπλέκονται στην κινητικότητα).

- «Πάγωμα» αυξήσεων στα ειδικά μισθολόγια την διετία  2016-2018

* Περικοπές αμυντικών και άλλων δαπανών από τον Ιούνιο του 2016 και έως το τέλος του έτους με στόχο την εξοικονόμηση 0,1% του ΑΕΠ το 2017 (180 εκατ. ευρώ) και 0,4% του ΑΕΠ (720 εκατ. ευρώ) το 2018.    

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης