Τελευταία Νέα
Οικονομία

Απίστευτο και όμως ελληνικό - Ο «κόφτης» μπορεί να ψηφίζεται τώρα όμως αποτελεί ήδη «εργαλείο» της κυβέρνησης από το 2015!

Απίστευτο και όμως ελληνικό - Ο «κόφτης» μπορεί να ψηφίζεται τώρα όμως αποτελεί ήδη «εργαλείο» της κυβέρνησης από το 2015!
«Γκρίζα ζώνη» στην τροπολογία είναι εάν αυτός ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται και στην περίπτωση που οι προβλέψεις για τον ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ βρεθούν εκτός στόχων.
Μπορεί η κυβέρνηση να δίνει υποσχέσεις ότι δεν θα χρησιμοποιήσει ποτέ τον δημοσιονομικό «κόφτη» το έχει όμως ήδη κάνει…
 Ο «αυτόματος μηχανισμός δημοσιονομικής προσαρμογής» αποτελεί ήδη εργαλείο του οικονομικού επιτελείου, που εμφάνισε πλεόνασμα 2,37 δισ.  στο τέλος Απριλίου, χάρη στο γνωστό «δεν πληρώνω».
Ουσιαστικά, η κυβέρνηση εμφανίζεται να έχει ατύπως επιβάλει εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα τον «κόφτη» στις δαπάνες του κράτους, πριν καν ακόμη το ζητήσουν ως προαπαιτούμενο για τη δόση οι δανειστές.
Μετά τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης εκτίμησε από το βήμα της Βουλής πως δεν θα χρησιμοποιηθεί  ποτέ ο «κόφτης». Τόνισε μάλιστα ότι, στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι ο μηχανισμός προβλέπει κανόνα διαφυγής.
Προσαρμογή δηλαδή των στόχων «ώστε να μην παγιδευτούμε όπως η προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία προσπαθούσε να πετύχει δημοσιονομικούς στόχους σε συνθήκες ύφεσης».
Στην τροπολογία βέβαια για την λειτουργία του «κόφτη» δεν προκύπτει κάποιο τέτοιο παράθυρο πλην του «σκόντου» που θα κάνουν οι δανειστές  στην περίπτωση που η απόκλιση από τον στόχο είναι μικρότερη ή ίση με το 0,25% του ΑΕΠ.  
Τότε δεν θα λαμβάνονται μέτρα προσαρμογής.
Αν είναι  0,26% η απόκλιση τότε ο κόφτης θα μπαίνει σε λειτουργία…
Οι περικοπές στα κονδύλια της Γενικής Κυβέρνησης θα είναι σε συνάρτηση με το μέγεθος της απόκλισης και σε κάθε περίπτωση δεν θα ξεπερνούν το 2% του ΑΕΠ, που με τα σημερινά δεδομένα αντιστοιχεί σε εξοικονομήσεις πόρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα, οι περικοπές ανά ύψος απόκλισης έχουν ως εξής:
* Αν η απόκλιση είναι μικρότερη ή ίση με το 0,25% του ΑΕΠ, δεν θα λαμβάνονται μέτρα προσαρμογής.
* Αν είναι μεταξύ 0,26% και 0,75% του ΑΕΠ, θα λαμβάνονται μέτρα ίσα με το 0,5% του ΑΕΠ.
* Αν είναι μεταξύ 0,76% και 1,25%, η προσαρμογή θα είναι στο 1% του ΑΕΠ.
* Αν είναι 1,26%-1,75%, τα μέτρα προσαρμογής θα είναι ίσα με το 1,5% του ΑΕΠ.
* Αν είναι από 1,76 έως 2,25% του ΑΕΠ, τα μέτρα θα φτάνουν στο 2% του ΑΕΠ.
Ουσιαστικά, ο «κόφτης» δεν θα... χαρίζεται σε κανένα κονδύλι μετά το «σκόντο» του 0,25% του ΑΕΠ από τους δανειστές.
 «Γκρίζα ζώνη» στην τροπολογία είναι εάν αυτός ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται και στην περίπτωση που οι προβλέψεις για τον ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ βρεθούν εκτός στόχων.
Αν δηλαδή η ελληνική οικονομία δεν επιταχυνθεί με τον προβλεπόμενο ρυθμό και οι δανειστές απαιτήσουν πρόσθετες περικοπές για να καλυφθούν οι δημοσιονομικές απώλειες της ύφεσης.
Μέχρι του χρόνου τον Απρίλιο που η Eurostat θα αποφασίσει αν θα υπάρξουν νέες περικοπές, το οικονομικό επιτελείο έχει «καρφωμένα» τα μάτια του στον προϋπολογισμό μετά το «καμπανάκι» που χτύπησαν τα έσοδα.
Οι εισπράξεις του κρατικού προϋπολογισμού στο πρώτο τετράμηνο ανήλθαν σε 15,674 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση κατά 488 εκατ. ευρώ ή 3% σε σχέση με τον στόχο.
Στον αντίποδα, τα συνολικά έξοδα του κράτους συγκρατήθηκαν στα 16,167 δισ. ευρώ, με τον προϋπολογισμό να εξοικονομεί κονδύλια ύψους 2,279 δισ. ευρώ, τα οποία κατάφεραν να «τροφοδοτήσουν» το πλεόνασμα.

Μ.Χ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης