Τελευταία Νέα
Οικονομία

To Εurogroup (24/05) θα αποφασίσει δόση 11 δισ. προς την Ελλάδα - Dijsselbloem: Θα συζητηθεί σοβαρά η ελάφρυνση χρέους

tags :
To Εurogroup (24/05) θα αποφασίσει δόση 11 δισ. προς την Ελλάδα - Dijsselbloem: Θα συζητηθεί σοβαρά η ελάφρυνση χρέους
Από τα 11 δισ. ευρώ, ποσό 3,8 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμών οφειλών, ενώ τα 7,2 δισ. ευρώ αφορούν την εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων
Το Eurogroup θα αποφασίσει την εκταμίευση δόσης ύψους 11 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα στην αυριανή συνεδρίαση (24/05), όπως μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο το προσχέδιο της Κομισιόν.
Από τα 11 δισ. ευρώ, ποσό 3,8 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμών οφειλών, ενώ τα 7,2 δισ. ευρώ αφορούν την εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων.
Σημειώνεται ότι διαρροές ευρωπαίων αξιωματούχων το προηγούμενο διάστημα, τοποθετούσαν το ύψος της δόσης στα 11 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, σύμφωνα με έγγραφο-προσχέδιο της Κομισιόν, οι Ευρωπαίοι θα προτείνουν ένα μείγμα μέτρων για το ελληνικό χρέος, το οποίο θα περιλαμβάνει «κλείδωμα» σε χαμηλά επίπεδα των επιτοκίων, επέκταση των ωριμάνσεων και μεγαλύτερες περιόδους χάριτος.
Για το θέμα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους, Ευρωζώνη και ΔΝΤ συνεχίζουν να βρίσκονται σε αντίθετες πλευρές.
Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup δεν αναμένεται να λάβει κάποια απόφαση που θα κλείνει το ζήτημα.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι σημαντικότερες και μακροπρόθεσμες αποφάσεις για την επιμήκυνση της λήξης των ομολόγων, την παράταση της περιόδου χάριτος και για το επιτόκιο αναμένεται να οριστικοποιηθούν μετά το 2018.
Οι αποφάσεις αυτές προϋποθέτουν εγκρίσεις από τα εθνικά Κοινοβούλια.
Έτσι στην καλύτερη περίπτωση θα υπάρξει μια πολιτική δέσμευση για το μέλλον και μάλιστα υπό προϋποθέσεις, που θα αφορούν τις δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας.
Η ελληνική κυβέρνηση ποντάρει σε αυτή την εξέλιξη μετά την ψήφιση των δύσκολο μέτρων για φορολογικό, ασφαλιστικό και ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, προκειμένου να δοθεί μια ανάσα στην αγοράσ, κυρίως με την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών σε δήμους και ιδιώτες. 
Στο μεταξύ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Χουλιαράκης, προσέρχεται σήμερα στο Euroworking Group (EWG), με στόχο την προετοιμασία του αυριανού Eurogroup.
Η σημερινή συνεδρίαση είναι ουσιαστικά αυτή που θα καθορίσει τις αποφάσεις τις οποίες θα κληθεί να λάβει αύριο το Eurogroup.

Dijsselbloem (Eurogroup): Θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα – Θα συζητηθεί σοβαρά η ελάφρυνση του χρέους

Την εκτίμηση ότι κατά την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα διατύπωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, J.Dijsselbloem.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Eurogroup υποστήριξε ότι αναμένει να «συζητηθεί σοβαρά το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους».
Παράλληλα ο Dijsselbloem εξέφρασε την πεποίθηση του ότι η συμφωνία θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ελλάδα.

Γερμανία: Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι απαραίτητη

Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αποτελεί προϋπόθεση για τη Γερμανία, ενώ η συζήτηση για το χρέος μπορεί να γίνει μόνο μετά την υποβολή της έκθεσης αξιολόγησης, οπότε και θα κριθεί αν χρειάζεται να ληφθούν νέα μέτρα, σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.
Το ΔΝΤ γνωρίζει πόσο σημαντική είναι για τη Γερμανία η οικονομική συμμετοχή του στο 3ο ελληνικό πρόγραμμα και η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει αμφιβολίες ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει και πάλι.
Αυτό άλλωστε, τόνισε, με το βλέμμα στην έγκριση που έδωσε το περασμένο καλοκαίρι το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, αποτελεί το θεμέλιο για το γ' πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.

Η αντίδραση της Κομισιόν

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της τη χθεσινοβραδινή ψήφιση των προαπαιτούμενων δράσεων στην ελληνική Βουλή», δήλωσε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, προσθέτοντας ότι στελέχη της Επιτροπής θα μελετήσουν το πολυνομοσχέδιο και θα καταθέσουν σχετική έκθεση αύριο στο Eurogroup.
Επιπλέον, ο Μ. Σχοινάς παρέπεμψε και σε σημερινή δήλωση του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, P. Moscovici ότι «η Ελλάδα έκανε ένα βήμα-κλειδί».
Όπως ανέφερε ο Μ. Σχοινάς, «μετά την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων, το Eurogroup έχει δηλώσει έτοιμο να υποστηρίξει μια νέα εκταμίευση».
Εξάλλου, ο ίδιος εκπρόσωπος σημείωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι «έτοιμη» να συνδράμει στη συζήτηση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, την οποία και υποστηρίζει, όπως έχει δηλώσει άλλωστε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Z. C. Juncker σε συνέντευξή του το προηγούμενο Σάββατο.
«Ωστόσο το χρέος είναι ζήτημα που αφορά κυρίως τα κράτη-μέλη», κατέληξε ο Μ. Σχοινάς.

Moscovici: «Βήμα - κλειδί» η ψήφιση των νέων μέτρων από την Ελλάδα - Ελπίζω για συμφωνία στο Eurogroup

Η Ελλάδα έκανε ένα «βήμα κλειδί» προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης του ελληνικού προγράμματος», τόνισε ο Επίτροπος Οικονομίας της Κομισιόν, Pierre Moscovici, στον απόηχο της ψήφισης του νέου πακέτου λιτότητα από την ελληνική Βουλή.
«Ελπίζω και επιθυμώ μία συμφωνία κατά τη διάρκεια του αυριανού Eurogroup» στις Βρυξέλλες, δήλωσε ο ευρωπαίος αξιωματούχος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης