Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι 4 αρχές για το συνταξιοδοτικό της Ε.Ε. - Έκλεισε η ελληνική αξιολόγηση, ο ESM ενέκρινε τα 7,5 δισ. στις 20/6 η εκταμίευση

tags :
Οι 4 αρχές για το συνταξιοδοτικό της Ε.Ε. - Έκλεισε η ελληνική αξιολόγηση, ο ESM ενέκρινε τα 7,5 δισ. στις 20/6 η εκταμίευση
Το επόμενο κρίσιμο ραντεβού Ελλάδας - δανειστών είναι τον Σεπτέμβριο
(upd8) Την τυπική έγκριση του Δ.Σ. του ESM αύριο, Παρασκευή 17 Ιουνίου, αναμένει η ελληνική κυβέρνηση για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ, καθώς όπως ανακοίνωσε ο Dijsselbloem, το συμβούλιο των Διοικητών του ESM έδωσε το πράσινο φως και ενέκρινε το συμπληρωματικό μνημόνιο.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Michel Sapin ανακοίνωσε νωρίτερα,  ότι το συμβούλιο των διοικητών του ESM (υπό τον Dijsselbloem και τους υπ. Οικονομικών της Ευρωζώνης), ενέκρινε την εκταμίευση της υποδόσης των 7,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. 
Σημειώνεται ότι στις 16:00 ξεκίνησε η τακτική συνεδρίαση του Eurogroup, στη διάρκεια της οποίας τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για την Jo Cox, βρετανίδα βουλευτή των Εργατικών που έπεσε θύμα δολοφονίας από φερόμενο ως υποστηρικτή του Brexit.
Αύριο, το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM θα δώσει με τη σειρά του και τυπικά το «πράσινο φως».
Η εκταμίευση της υποδόσης αναμένεται τη Δευτέρα 20 Ιουνίου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. 

Eurogroup: Οι 4 αρχές για την ενίσχυση της βιωσιμότητας των συνταξιοδοτικών συστημάτων πανευρωπαϊκά
Τις 4 κοινές αρχές για την ενίσχυση της βιωσιμότητας των συνταξιοδοτικών συστημάτων στην ευρωζώνη υιοθέτησε το Eurogroup στο κείμενο συμπερασμάτων μετά τη λήξη της συνεδρίασής του σήμερα, Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016.
Μάλιστα, όπως σημειώνεται, το Eurogroup υποστηρίζει αυτές τις αρχές, οι οποίες θα πρέπει να καθοδηγούν τα κράτη-μέλη κατά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στον τομέα αυτό.

1. Διασφάλιση κατά των δημογραφικών και μακροοικονομικών κινδύνων.
Οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν στη συστηματική αύξηση της ανθεκτικότητας των δημόσιων συνταξιοδοτικών συστημάτων έναντι των κινδύνων από τις δημογραφικές αλλαγές ή τις μακροοικονομικές κρίσεις.
Ειδικότερα, η εισαγωγή αυτόματων μηχανισμών κατάλληλα σχεδιασμένων σε επίπεδο κρατών-μελών έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των δημογραφικών αλλαγών, και συγκεκριμένα για τις αργές, αλλά σημαντικές αυξήσεις του προσδόκιμου ζωής.

2. Συνοδευτικές πολιτικές.
Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος θα πρέπει να συμπληρώνεται από συνοδευτικές πολιτικές, έτσι ώστε να βελτιωθεί η βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος, με παράλληλη διασφάλιση της επάρκειας των συντάξεων.
Αυτές οι πολιτικές θα πρέπει να επιδιώκουν την παράταση του επαγγελματικού βίου και ως εκ τούτου την ενίσχυση των εισοδημάτων συνταξιοδότησης, μέσω μέτρων για την αύξηση της απασχολησιμότητας των ηλικιωμένων, καθώς και τον περιορισμό των δυνατοτήτων για πρόωρη έξοδο του εργατικού δυναμικού.
Θα πρέπει ακόμη να διερευνηθεί η παροχή συμπληρωματικών μέσων για αποταμίευση πριν από τη συνταξιοδότηση.

3. Ευρύτερες μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.
Παράταση του επαγγελματικού βίου πρέπει να επιδιωχθεί χωρίς υψηλότερες δαπάνες για τις μη συνταξιοδοτικές παροχές.
Αποτελεσματικές πολιτικές πρέπει να θεσπιστούν για να διασφαλιστεί ότι το σύνολο του εργατικού δυναμικού τίθεται στην πληρέστερη δυνατή χρήση.
Οι χώροι εργασίας πρέπει να προσαρμοστούν για να μεγιστοποιήσουν την παραγωγικότητα ενός ετερογενούς εργατικού δυναμικού, ενώ οι πολιτικές για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και του αναπτυξιακού δυναμικού θα πρέπει να στηρίξουν τον αντίκτυπο των συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων για την αειφορία γενικότερα.

4. Επίτευξη πολιτικής και κοινωνικής υποστήριξης.
Η εφαρμογή των συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων έχει εκτεταμένες συνέπειες για τους ιδιώτες, καθώς και τη μακροοικονομία και έχει επιπτώσεις για την ισότητα των γενεών.
Η κοινωνική και πολιτική υποστήριξη είναι απαραίτητη για την διαρκή επιτυχία των μεταρρυθμίσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δημιουργηθεί μια κοινή αντίληψη των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα συνταξιοδοτικά συστήματα, καθώς και ένας εποικοδομητικός διάλογος με τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων φορέων, καθώς και η κατάλληλη σταδιακή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Lagarde: Για ποιά ελάφρυνση χρέους μιλάτε για την Ελλάδα; - Δεν συμμετέχουμε στο πρόγραμμα αυτή τη στιγμή
Αυτή τη στιγμή δε συμμετέχουμε στο πρόγραμμα για την Ελλάδα, δήλωσε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Christine Lagarde, στη συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup σήμερα Πέμπτη 16 Ιουνίου.
Παράλληλα, όταν ερωτήθηκε «τι πιστεύετε για την συμφωνία ελάφρυνσης χρέους;», η ίδια απάντησε με νόημα: «Ποιά ελάφρυνση χρέους εννοείτε; Αυτή είναι η απάντησή μου».
Στις δηλώσεις της, μεταξύ άλλων, η κα Lagarde στάθηκε στις βελτιωμένες προοπτικές ανάπτυξης στην ευρωζώνη, ενώ επεσήμανε ότι βλέπει πιο ισχυρή πολιτική βούληση για τις απαραίτητες κινήσεις που θα δώσουν ώθηση στην οικονομία.
Ακόμη, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ επεσήμανε ότι το Ταμείο υποστηρίζει σθεναρά το μηχανισμό για την πανευρωπαϊκή ασφάλεια των καταθέσεων (EDIS).
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κα Lagarde εξέφρασε τη λύπη της και το σοκ της για τη δολοφονία της βρετανίδας βουλευτού Jo Cox, ενώ αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση για το Brexit, σεβόμενη τη μνήμη της νεκρής.

Dijsselbloem (Eurogroup): Ο ESM εργάζεται σε ένα σχέδιο για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους
Την εκτίμηση ότι τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν θετικά αποτελέσματα διατύπωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, στη συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση της σημερινής (16/6) συνεδρίασης του Eurogroup.
Μεταξύ άλλων ανέφερε, επίσης, ότι η εκτίμηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την Ευρώπη συμπίπτει με την εκτίμηση του Eurogroup.
Ειδικότερα, ανέφερε πως η κυκλική ανάκαμψη της Ευρωζώνης βρίσκεται σε σωστή πορεία, παρά τις αναταραχές σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο Dijsselbloem υπογράμμισε την ανάγκη να καταστούν τα δημόσια συνταξιοδοτικά συστήματα των κρατών-μελών της Ευρωζώνης πιο ανθεκτικά, ώστε να διασφαλιστεί η δημοσιονομική βιωσιμότητά τους.
Σημειώνεται ότι ερωτηθείς σχετικά με το Brexit, ο επικεφαλής του Eurogroup δεν προέβη σε κάποιο σχόλιο, σεβόμενος τις εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τη δολοφονία της Jo Cox.
Πάντως, o Dijsselbloem έκανε λόγο για το «επείγον» ενός Eurogroup, ενόψει του Brexit, υποδηλώνοντας ότι ίσως συγκληθεί έκτακτο Eurogroup για το βρετανικό δημοψήφισμα.
Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με την Ελλάδα, ο Dijsselbloem ανέφερε ότι οι θεσμοί συνεχίζουν να εργάζονται στο ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα συνεχίσουν να το κάνουν με τη συνεργασία του ΔΝΤ.
Πάντως, επανέλαβε ότι ορισμένα πιο συμπαγή μέτρα θα παρθούν το 2018, όταν ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα, καθιστώντας σαφές πως ο ESM εργάζεται σε ένα σχέδιο για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Moscovici: Η Κομισιόν συμφωνεί με τις απόψεις του ΔΝΤ περί Ευρωζώνης
Η Κομισιόν συμφωνεί με τις απόψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) περί Ευρωζώνης, σημείωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Pierre Moscovici, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, μετά την ολοκλήρωση του σημερινού (16/6) Eurogroup.
Παράλληλα, έκανε λόγο για σύγκλιση απόψεων στο εσωτερικό της Ευρωζώνης.
Ο P. Moscovici εξέφρασε από την πλευρά του τα συλλυπητήριά του για τη δολοφονία της Jo Cox, η οποία, όπως είπε, αφιέρωσε τη σύντομη ζωή της στο να βοηθήσει τους φτωχούς και δυστυχισμένους αυτού του κόσμου.

Τσακαλώτος: Η 1η αξιολόγηση τελείωσε – Το 2017 πρέπει να συνοδευτεί με οικονομική ανάπτυξη
Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αμέσως μετά τη σημερινή (16/6) συνάντηση των διοικητών του ESM, στο Λουξεμβούργο, επισημαίνοντας πως ουσιαστικά η 1η αξιολόγηση του 3ου προγράμματος διάσωσης για την Ελλάδα, μόλις τελείωσε.
«Μόλις τελείωσε η συνάντηση των διοικητών του ESM και έχει ουσιαστικά τελειώσει η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.
Αύριο οι διευθυντές του ESM, απλώς θα επικυρώσουν αυτή την απόφαση.
Δεν υπάρχει κανένα θέμα που παραμένει», ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, ενώ συμπλήρωσε:
«Στην προηγούμενη συνάντησή μου με τον Pierre Moscovici εξηγήσαμε ότι έχουν αλλάξει πολλά από πέρυσι:
Έχει ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, έχει ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και έχουμε μια συμφωνία για το χρέος».
Ο κ. Τσακαλώτος δεν παρέλειψε να εκφράσει και την κατανόηση του για όσα δύσκολα περνούν (και περνάνε) οι Έλληνες πολίτες, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης:
«Κατανοώ ότι για πολλούς Έλληνες και Ελληνίδες τα πράγματα είναι ακόμη πάρα πολύ δύσκολα.
Περάσαμε πολλά δύσκολα μέτρα και αισθάνομαι την ανάγκη να πω ότι ο επόμενος χρόνος πρέπει να είναι όχι μόνο ο χρόνος που βγαίνουμε από την κρίση με ανάπτυξη, αλλά που δίνουμε έμφαση στα ποιοτικά στοιχεία αυτής της ανάπτυξης.
Στα θέματα της Δικαιοσύνης, στα θέματα των εργασιακών σχέσεων, σε θέματα οικολογικά.
Η ανάπτυξη πρέπει να είναι τελείως διαφορετική από αυτή που είχαμε πριν από το 2008, που μας έφερε στην κρίση».
Καταλήγοντας:
«Πρέπει να είναι μια ανάπτυξη που να βασίζεται σε ένα τελείως διαφορετικό μοντέλο, κι αυτό το μοντέλο, για μια κυβέρνηση της Αριστεράς, δεν μπορεί να είναι παρά ένα:
Αυτό που σέβεται τους εργαζόμενους, που εξασφαλίζει το ότι όταν θα έρθει η ανάπτυξη τα καλά θα μοιραστούν στους πολλούς, μια ανάπτυξη που θα σέβεται και το περιβάλλον.
Σ' αυτό, είπαμε και με τον Pierre Moscovici, ότι προσβλέπουμε σε μια συνεργασία, όπως είχαμε, αλλά με μια διαφορετική ατζέντα για το μέλλον».

Moscovici: Η Ελλάδα έχει κάνει τεράστια πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις - Ακόμα και στο +3% το ελληνικό ΑΕΠ το 2017
Την επιτυχή κατάληξη της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής επιβεβαίωσε και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Pierre Moscovici.
Όπως είπε, η απόφαση του ESM για την εκταμίευση 7,5 δισ. ευρώ και το κλείσμο της αξιολόγησης είναι ανάσα οξυγόνου για την ελληνική οικονομία.
Κάνοντας λόγο για μια «καλή στιγμή» για την Ελλάδα, ο επίτροπος υπογράμμισε την τεράστια πρόοδο που η χώρα έχει διαγράψει στο ζήτημα των μεταρρυθμίσεων.
«Aς μην ξεχνάμε που βρισκόμασταν πέρισυ. Δεν έχουμε Grexit αλλά επιτυχία προγράμματος. Οι μεταρρυθμίσεις στην σωστή κατεύθυνση», προσέθεσε.
Μάλιστα, εμφανίστηκε αισιόδοξος, ίσως και υπέρ του δέοντος, ότι το ελληνικό ΑΕΠ μπορεί να αυξηθεί ως και +3% το 2017.
Ο Moscovici γνωστοποίησε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, υπέγραψαν το συμπληρωμένο ελληνικό Μνημόνιο.
Στις δηλώσεις αυτές προχώρησε ο επίτροπος εισερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, ενώ αναφέρθηκε και στο ζήτημα του δημοψηφίσματος του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ειδικότερα, τόνισε πως το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιο δυνατό εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ κατέστησε σαφές πως δεν υπάρχει σχέδιο B, σε περίπτωση Brexit.

Schelling (Αυστρία): Η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο - Απομένουν κάποια τεχνικά θέματα για τον Σεπτέμβριο
H Ελλάδα έχει σημειώσει «πρόοδο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Hans Joerg Schelling.
Κάποια «τεχνικά θέματα» έχουν απομείνει, στα οποία θα επανέλθει το Eurogroup, τον Σεπτέμβριο, συμπλήρωσε.

Dijsselbloem: Εγκρίθηκε το συμπληρωματικό μνημόνιο
Εγκρίθηκε το συμπληρωματικό μνημόνιο για την Ελλάδα, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση της υποδόσης των 7,5 δισ. ευρώ. 
Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, μετά το πέρας του συμβουλίου των Διοικητών, έχουν συμπληρωθεί όλα τα προαπαιτούμενα από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ απομένουν τέσσερις λεπτομέρειες. 

Regling (ESM): Στις αρχές της άλλης εβδομάδας η εκταμίευση της δόσης εάν συμφωνήσει το Eurogroup
Στις αρχές της άλλης εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί η εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα εάν συμφωνήσει το Eurogroup, δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου των Διοικητών. 
«Η πρώτη εκταμίευση από τα 10,3 δισ. ευρώ για την Ελλάδα μπορεί να πραγματοποιηθεί στις αρχές επόμενης εβδομάδας», τόνισε ο Regling. 
Η Ελλάδα εξοικονόμησε 8,1 δισ. ευρώ το 2015 χάρη στους ευνοϊκούς όρους δανεισμού από τον ESM, σημείωσε ο Regling. 


Εκτός ατζέντας Eurogroup η Ελλάδα, ανησυχία για το Brexit
Εκτός ατζέντας είναι η Ελλάδα από τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό,  γεγονός που προκαλεί μεγάλη ανακούφιση στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Ωστόσο τα προβλήματα δεν τελειώνουν για τους Ευρωπαίους, καθώς το επικείμενο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου στη Βρετανία, το οποίο θα κρίνει το μέλλον της χώρας στην Ε.Ε. αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο, αν και επισήμως δεν είναι στην ατζέντα, όπως δήλωσε ο Jeroen Dijsselbloem.
Το επόμενο κρίσιμο ραντεβού Ελλάδας - δανειστών είναι τον Σεπτέμβριο.
Το νέο πακέτο των προαπαιτούμενων που πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Την Δευτέρα θα εκταμιευθεί η δόση των 7,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, καθώς η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο έχει καθαρά τυπικό χαρακτήρα μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όπως δήλωσαν στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων κυβερνητικές πηγές.
Η συνεδρίαση του Eurogroup θα ξεκινήσει στις 16:00 ώρα Ελλάδας με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Ενδεικτικό του θετικού κλίματος που υπάρχει στο Λουξεμβούργο, είναι ότι πριν από την συνεδρίαση του Εurogroup θα συναντηθούν οι διοικητές του ESM, για να επικυρώσουν χωρίς κανένα πρόβλημα την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και να δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης.
Πηγές της ΕΕ στο Λουξεμβούργο τονίζουν, ότι η εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα γίνεται πριν από το δημοψήφισμα στη Βρετανία στις 23 Ιουνίου, για την παραμονή ή όχι της χώρας στην ΕΕ, καθώς οι Ευρωπαίοι εταίροι θέλουν να στείλουν και ένα μήνυμα στο Λονδίνο, για το τι σημαίνει η έννοια της αλληλεγγύης προς τους εταίρους.

Ειδικότερα, όπως έχει γράψει το bankingnews.gr η δέσμη με τα νέα προαπαιτούμενα έχει ως εξής:

1. Ολοκλήρωσης της αξιολόγησης όλων των συμβουλίων των τραπεζών από το ΤΧΣ σε συνεργασία με ανεξάρτητο διεθνή σύμβουλο.
2. Εξάλειψης της κατώτατης εισφοράς για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων.
3. Κατάργηση όλων των εξαιρέσεων των χαμηλών εισφορών υγείας.
4. Στελέχωση του εποπτικού συμβουλίου του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων.
5. Επικύρωση από την Βουλή την συμφωνία πώλησης του Ελληνικού.
6. Εκκίνηση των διαδικασιών για το δεύτερο χαρτοφυλάκιο των ΔΕΚΟ που θα μπουν σε τροχιά πώλησης μέχρι τον Σεπτέμβριο.
7. Το ΤΑΙΠΕΔ θα απευθύνει πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος όσον αφορά στις μακροχρόνιες συμβάσεις (35 ετών) για την Εγνατία Οδό.
8. Ενίσχυση του πλαισίου λειτουργίας της ΥΠΑ.
9. Η κυβέρνηση θα πρέπει να ορίσει τα μέλη του συμβουλίου διοίκησης της νέας Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
10. Δέσμη μέτρων για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου.
11. Νέο πλαίσιο για την κατανoμή του ΕΤΜΕΑΡ και την αναμόρφωση της αγοράς των ΑΠΕ, που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα και τον μηδενισμό του ελλείμματος το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2017.
 12. Προκήρυξη για την πώληση του 20% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή.
13. Εφαρμογή σχεδίου για τη μετάβαση της αγοράς ηλεκτρισμού στο ευρωπαϊκό μοντέλο απελευθέρωσης.
14. Μεταβίβαση του 5% των μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ
15. Νομική κάλυψη των εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ.
16.  Κατάθεση του νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής 2017-2020 στη Βουλή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης