Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι ξένες τράπεζες εγκαταλείπουν τις δραστηριότητες του asset management στην Ελλάδα

Οι ξένες τράπεζες εγκαταλείπουν τις δραστηριότητες του asset management στην Ελλάδα
Η κατάρρευση της αγοράς και η ελπίδα από την ιδιωτική ασφάλιση - Πότε αναμένεται ανάκαμψη της αγοράς
Ο ένας μετά τον άλλο μειώνουν τις εργασίες τους στην Ελλάδα οι διεθνείς οίκοι που δραστηριοποιούνται στην αγορά του asset management χωρίς ακόμα να έχουν αποχωρήσει περιμένοντας τη συμμετοχή της ιδιωτικής ασφάλισης στα επαγγελματικά ταμεία ο αριθμός των οποίων έχει αυξηθεί.
Οι ασφαλιστικές εταιρίες ασκούν πιέσεις ώστε να θεσμοθετηθεί η συμμετοχή τους στα επαγγελματικά ταμεία χωρίς ωστόσο να έχουν ακόμα αποτέλεσμα ενώ πιέσεις υπάρχουν και από τους θεσμούς προς την κατεύθυνση αυτή και συγκεκριμένα στη δραστηριοποίηση των ασφαλιστικών στην Επικουρική Ασφάλιση. Ήδη έγινε μια απόπειρα στο τέλος Μάιου από τους θεσμούς να επιβάλλουν υποχρεωτικά την ιδιωτική ασφάλιση στην κάλυψη εργατικών ατυχημάτων χωρίς αποτέλεσμα
Στην περίπτωση που το lobbying των ασφαλιστικών έχει αποτέλεσμα έστω και σε περιορισμένο βαθμό τότε τα υπό διαχείριση επενδυτικά κεφάλαια θα αυξηθούν. Τότε εκτιμούν οι διεθνείς οίκοι με παρουσία στην Ελλάδα ότι θα έχουν λόγο παραμονής. Σε αντίθετη περίπτωση η πλειοψηφία τους αναμένεται είτε να διατηρήσει τυπική παρουσία στην Ελλάδα είτε να αποχωρήσει πλήρως. Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον στο γραφείο της JP Morgan το προσωπικό είναι ελάχιστο. Η εταιρία είχε δραστηριότητα την παροχή υπηρεσιών αποκλειστικά σε θεσμικούς επενδυτές οι οποίοι πλέον δεν έχουν κεφάλαια προς επένδυση.
Η JP Morgan έριξε βάρος στην Ιταλία όπως και άλλες εταιρίες καθώς οι κάτοικοι της γειτονικής χώρας λόγω της κρίσης επέλεξαν να τοποθετήσουν τις οικονομίες τους σε Αμοιβαία Κεφάλαια διεθνών οίκων προκειμένου να αποφύγουν τυχόν κούρεμα καταθέσεων από χρεοκοπία τραπεζών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως εκτιμούν στελέχη της αγοράς θα χρειαστεί τουλάχιστον μια τριετία για να αναζωπυρωθεί η αγορά asset management στην Ελλάδα καθώς δεν υπάρχει διαθέσιμο εισόδημα για επενδύσεις στους Έλληνες. Για να δημιουργηθεί ένα τέτοιο εισόδημα πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη η οποία μπορεί να προκύψει σε συντριπτικό ποσοστό από επενδύσεις διεθνών κεφαλαίων.

Νίκος Καρούτζος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης