Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αποκλειστικό: Μονομερές haircut 2,5% για το 2019 και 2% για το 2020 από την ελληνική κυβέρνηση στο πρωτογενές πλεόνασμα

Αποκλειστικό: Μονομερές haircut 2,5% για το 2019 και 2% για το 2020 από την ελληνική κυβέρνηση στο πρωτογενές πλεόνασμα
H κυβέρνηση αποφάσισε μονομερώς να μειώσει τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα...
Τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα του Μεσοπρόθεσμου, «κούρεψε» στο 2,5% για το 2019 και στο 2% για το 2020,η κυβέρνηση υπό την απειλή του μισθολογικού «κόφτη» και ενημέρωσε γι’ αυτή την ενέργεια τους θεσμούς, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη «ανάψει» το «πράσινο φως» στην Αθήνα.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, το θέμα συζητήθηκε σε τηλεδιάσκεψη που είχε χθες 14/7 ο Γιώργος Χουλαριάκης με τους εκπροσώπους των δανειστών. Απέναντι από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών ήταν οι Ντέκλαν Κοστέλο από την Ε.Ε., Ράσμους Ρέφερ από την ΕΚΤ και Νικόλα Τζαμαριόλι από τον ESΜ.  
Παρούσα στην τηλεδιάσκεψη ήταν και η Ντέλια Βελκουλέσκου από το ΔΝΤ, η οποία όπως στο συνέδριο του Economist τον Ιούνιο τάχθηκε υπέρ της καθιέρωσης πιο ρεαλιστικών στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα ακόμη και στο 1,5% του ΑΕΠ, όπως άλλωστε προβλέπει και η έκθεση βιωσιμότητας του Ταμείου για το ελληνικό χρέος.
Η πρόταση της εκπροσώπου του ΔΝΤ δεν «άρεσε» στους ευρωπαίους οι οποίοι  στην τηλεδιάσκεψη επιβεβαίωσαν το «χάσμα» που χωρίζει τις δύο πλευρές που εξακολουθούν να έχουν διαφορετικές εκτιμήσεις ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα.          
Κοινοτικοί αξιωματούχοι, όπως ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Νταϊσελμπλούμ  υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ τουλάχιστον για μία δεκαετία ως το 2028 όπως ορίζει το τεχνικό κείμενο της συμφωνίας που υπέγραψε η κυβέρνηση με τους δανειστές.
Επίσης, όπως ο ίδιος έχει να εννοηθεί μέσα από τις δημόσιες τοποθετήσεις και δη στο προηγούμενο Eurogroup, αν υπάρχει μία περίπτωση στο να επανεξεταστεί ο στόχος του 3,5%, αυτό θα γίνει λίγο πριν το 2018.
Στην χθεσινή 14/7 διαπραγμάτευση με τους θεσμούς η ελληνική πλευρά κατέδειξε ότι δεν μπορεί να περιμένει μέχρι τότε καθώς ο χρόνος πιέζει πλέον ασφυκτικά την Ελλάδα, η οποία θα πρέπει να συντάξει το γρηγορότερο δυνατό το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμά της για την περίοδο 2017-2020.
Έτσι πήρε από μόνη της την πρωτοβουλία να «ψαλιδίσει»  τους στόχους του Μεσοπρόθεσμου οι οποίοι από το 3,5% του ΑΕΠ το 2018 μειώνονται στο 2,5% και στο 2% για το 2019 και το 2020 αντίστοιχα.
Ο κ. Χουλιαράκης υπεραμύνθηκε της μονομερής αυτής ενέργειας λέγοντας χθες στους δανειστές ότι η διατήρηση του 3,5% του ΑΕΠ για μεγάλη περίοδο θα λειτουργήσει αντιαναπτυξιακά για την χώρα και θα φέρει σε δεινή οικονομική θέση τους Έλληνες που εδώ και επτά χρόνια αγκομαχούν με τα βάρη του μνημονίου.  
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι οι απλήρωτοι φόροι νοικοκυριών και επιχειρήσεων έχουν φτάσει τα 90 δισ. ευρώ «κρούοντας» τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση η οποία δείχνει ότι έχει βρεθεί σε αδιέξοδο.                  
Έτσι σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό ο στόχος του 3,5% είναι κοινωνικά δυσβάστακτος, ο οποίος αν δεν αναθεωρηθεί θα διαλύσει έτι περαιτέρω τον παραγωγικό ιστό της χώρας.
Αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι «τέτοιες υψηλές ταχύτητες στα πρωτογενή πλεονάσματα προϋποθέτουν ισχυρή ανάπτυξη που δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα παρουσιάσει το ελληνικό ΑΕΠ  μέσα στα επόμενα δύο χρόνια ( για το 2016 προβλέπεται ύφεση 0,6%)  ή μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που θα έχει αντίθετα αποτελέσματα».
Για την Ιστορία και μόνο 3,5% πλεόνασμα αντιστοιχεί σε ένα «μαξιλάρι» εσόδων της Γενικής κυβέρνησης ύψους 6,3 δις. ευρώ, ενώ 2,5% και 2% που επιδιώκει η κυβέρνηση σε 4,5 δισ. ευρώ και 3,6 δις. ευρώ αντίστοιχα.    
«Θέση» για μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα έχει κατ΄ επανάληψη πάρει και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, επιμένοντας στην άποψη ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα πρέπει να συνδυαστούν με χαμηλότερο στόχο πλεονάσματος στο 2% μετά το 2018.
«Η εμπειρία έχει δείξει ότι μόνο μία χώρα, η Ιρλανδία, μπόρεσε να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ για ένα σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως απαιτείται στην περίπτωση της Ελλάδας από το 2018 και μετά» υποστηρίζει ο κ. Στουρνάρας.
Βάσει μνημονίου η Αθήνα θα πρέπει φέτος να πετύχει πρωτογενές  πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ διαφορετικά καραδοκεί ο «κόφτης» ο οποίος θα μπει σε λειτουργία από το 2017 «κουρεύοντας» εκ νέου μισθούς και συντάξεις προκειμένου η δημοσιονομική εικόνα του προϋπολογισμού να ευθυγραμμιστεί με το πρόγραμμα προσαρμογής.
Για το 2017 ο στόχος ανεβαίνει στο 1,75% του ΑΕΠ και αυξάνει στο 3,5% το 2018. Στο Μεσοπρόθεσμο θα περιγράφονται αναλυτικά τα πρόσθετα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ τα επόμενα χρόνια για να μπορέσουν να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι.
Για το 2017 το μέγεθος της προσαρμογής μόνο από τις αλλαγές στους έμμεσους φόρους ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ ή στο 0,61% του ΑΕΠ ενώ άλλα 405 εκατ. ευρώ θα έρθουν από το 2018.
Το μέγεθος της προσαρμογής για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις φθάνει για την τριετία τα 9 δισ. ευρώ.
Από αυτά τα 5,4 δισ. ευρώ είναι μέτρα που αντιστοιχούν στο 3% του ΑΕΠ (ασφαλιστικό, εισόδημα, έμμεσοι φόροι) και 3,6 δις. ευρώ ή 2% του ΑΕΠ είναι το μέγιστο ύψος των δαπανών που μπορούν να εξοικονομηθούν μέσω του «κόφτη».
Σε αυτό τον «λογαριασμό» δεν περιλαμβάνονται οι παρεμβάσεις για τα έτη 2019 και 2020 που θα προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. 
Πρέπει να τονισθεί ότι η σύνταξη του και η προώθηση του στη Βουλή είναι μέσα στο «κάδρο» με τις εκκρεμότητες για την δόση των 2,8 δισ. ευρώ του Σεπτεμβρίου.             

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης