Τελευταία Νέα
Οικονομία

Alpha Bank: Μεγάλο πρόβλημα η ανεργία - Τουρισμός και μεταποίηση δημιουργούν προϋποθέσεις για μείωση

tags :
Alpha Bank: Μεγάλο πρόβλημα η ανεργία - Τουρισμός και μεταποίηση δημιουργούν προϋποθέσεις για μείωση
Τα στοιχεία του ΣΕΤΕ για την τουριστική κίνηση αλλά και η ανοδική πορεία της μεταποιητικής παραγωγής αποτελούν λόγους αισιοδοξίας, σύμφωνα με τους αναλυτές της Alpha Bank
Στο μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας αναφέρεται η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο.
Τα στοιχεία του ΣΕΤΕ για την τουριστική κίνηση αλλά και η ανοδική πορεία της μεταποιητικής παραγωγής αποτελούν λόγους αισιοδοξίας, σύμφωνα με τους αναλυτές της Alpha Bank.
Ειδικότερα, η αύξηση των τουριστικών αφίξεων στα βασικότερα αεροδρόμια της χώρας (ΣΕΤΕ), λόγω της μεγάλης συμβολής των κρατήσεων της "τελευταίας στιγμής" που ευνοήθηκαν σε σημαντικό βαθμό από την πρόσφατη πολιτική αναταραχή στην Τουρκία, σε συνδυασμό με την σημαντική αύξηση της μεταποιητικής παραγωγής στο πρώτο εξάμηνο 2016 (4,3%), διαμορφώνουν συνθήκες περαιτέρω τονώσεως της απασχολήσεως σε ετήσια βάση στους επόμενους μήνες.
Ωστόσο, αν και οι τελευταίες εξελίξεις στην απασχόληση, σε συνδυασμό με την πτωτική τάση του αριθμού των ανέργων προσδιόρισαν την αποκλιμάκωση του ποσοστού ανεργίας στο πρώτο πεντάμηνο του έτους, από 24,2% τον Δεκέμβριο 2015 σε 23,5% τον Μάιο 2015, η διατήρηση του ποσοστού ανεργίας σε υψηλό επίπεδο επί μακρό χρονικό διάστημα αποτελεί το μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα της χώρας.
"Η Ελλάδα, παρά τις θεσμικές αλλαγές που έλαβαν χώρα στην αγορά εργασίας,
εξακολουθεί να έχει τις χαμηλότερες επιδόσεις στην αγοράς εργασίας έναντι των χωρών του ΟΟΣΑ", τονίζεται, μεταξύ άλλων.
Την ώρα, μάλιστα, που σύμφωνα και με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα εξακολουθεί να διατηρεί το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας, το οποίο εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 22,6% στο τέταρτο τρίμηνο του 2017, έναντι 27,6% στο τέταρτο τρίμηνο του 2013 και 7,9% στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2007, η χώρα γνωρίζει και μείωση των μισθών.
Σημειωτέον πως η ασθενική αύξηση των πραγματικών μισθών θεωρείται κάτι που αναμενόμενο κατά τη διάρκεια της κρίσεως, αλλά στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ιαπωνία, την Ισπανία και την Πορτογαλία παρατηρήθηκε μείωση μισθών.
Συγκεκριμένα, συγκρίνοντας τις μισθολογικές αυξήσεις σε πραγματικούς όρους στην περίοδο 2000-2007 και 2008-2015, προκύπτει σημαντική επιδείνωση σε ορισμένες χώρες. Ανάμεσα σε αυτές είναι η Ελλάδα, όπου στα τέλη του 2015, οι ωριαίες αποδοχές σε πραγματικούς όρους ήταν χαμηλότερες κατά 22,5% συγκριτικά με αυτές που θα είχαν επικρατήσει εάν οι ωριαίες αποδοχές είχαν διατηρήσει τον ρυθμό αυξήσεως της περιόδου 2000-2007.
"Η μείωση των μισθών, σε συνδυασμό με το υψηλό ποσοστό ανεργίας και την αυξημένη φορολογία, περιορίζουν σημαντικά το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, αποτρέποντας την ενίσχυση της ιδιωτικής καταναλώσεως άμεσα", επισημαίνεται στο δελτίο που συνεχίζει στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν:
"Ο ΟΟΣΑ προτείνει μία σειρά μεταρρυθμίσεων με σκοπό να καταστεί ανταγωνιστική και περισσότερο ευέλικτη η αγορά εργασίας. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται η υιοθέτηση ακόμα πιο ευέλικτων μορφών απασχολήσεως, οι οποίες ναι μεν σε βραχύ διάστημα ενισχύουν την ημι-απασχόληση και περιορίζουν την αύξηση μισθών, ωστόσο, σε μακροχρόνιο ορίζοντα επιταχύνουν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καθώς η οικονομία επανέρχεται σε αναπτυξιακή τροχιά. Παράλληλα, αναγκαίες είναι και οι ενεργητικές πολιτικές απασχολήσεως και καταρτίσεως προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης