Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στο Eurogroup με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού ο Τσακαλώτος - Διπλή η αξιολόγηση που ξεκινάει 12/9

Στο Eurogroup με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού ο Τσακαλώτος - Διπλή η αξιολόγηση που ξεκινάει 12/9
Από τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου ξεκινά ο έλεγχος από τους θεσμούς, ο οποίος θα είναι ασφυκτικός
Οριακή ύφεση (-0,3% του ΑΕΠ) και μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα από τον μνημονιακό στόχο του 0,5% προβλέπει για το 2016 το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που θα κατατεθεί τον επόμενο μήνα (Δευτέρα 3 Οκτωβρίου του 2016) στη Βουλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου έχουν ήδη καταρτίσει ένα πρώτο κείμενο με τους στόχους πάνω στα βασικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας το 2017 (ΑΕΠ, ιδιωτική κατανάλωση, ανεργία, απασχόληση, κ ά.).
Παράλληλα, περιμένουν τις προτάσεις των Υπουργείων με βάση τα όρια δαπανών που τους έχουν τεθεί και πολλά ακόμη δεν έχουν αποστείλει έτσι ώστε να οριστικοποιηθούν οι εκτιμήσεις για τα έσοδα και τις δαπάνες του επόμενου έτους.
Ο προϋπολογισμός του 2017 ενσωματώνει μέτρα 1,072 δις. ευρώ που έχουν ήδη ψηφιστεί με το τρίτο μνημόνιο από τα οποία τα 258 εκατ. ευρώ αποτελούν επιβαρύνσεις που έρχονται από το 2016.
Το προσχέδιο θα βρεθεί στην «ατζέντα» των διαβουλεύσεων κυβέρνησης - θεσμών που ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα ενώ ένα πρώτο «στίγμα» για το περιεχόμενο του θα δώσει στο σημερινό Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ο κ. Τσακαλώτος θα ενημερώσει τους συναδέλφους τους για την πρόοδο που σημειώνει το ελληνικό πρόγραμμα. Ο Έλληνας υπουργός στοχεύει σε ένα ήσυχο πρωινό σήμερα στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας όπου διεξάγεται το Eurogroup, πλην όμως το κλίμα μπορεί να αλλάξει αφού η Αθήνα βρίσκεται πίσω με την υλοποίηση των 15 προααπαιτουμένων που θα «ξεκλειδώσουν» την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ.
Η κυβέρνηση έχει ήδη προτείνει νέο «ορόσημο» στους δανειστές για τα εκκρεμή προαπαιτούμενα διαβεβαιώνοντας ότι αυτά θα έχουν διευθετηθεί μέχρι την επόμενη συνεδρίαση των τεχνοκρατών της ευρωζώνης (Euro Working Group) στις 29 Σεπτεμβρίου ή το αργότερο, μέχρι το επόμενο Eurogroup στις 10 Οκτωβρίου.
Από τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου πάντως ξεκινά ο έλεγχος από τους θεσμούς και ο οποίος θα είναι ασφυκτικός μετά την αλλαγή του «μοντέλου» στο οποίο προχώρησαν δανειστές προκειμένου να μειωθεί το διάστημα αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, ο πρώτος κύκλος της οποίας είχε φτάσει ακόμη και τους 9 μήνες!
Έτσι η «πρέσα» θα είναι διπλή από την επόμενη εβδομάδα αφού το Euro Working Group θα αναλάβει να «χτενίσει» τα 15 προαπαιτούμενα που είναι συνδεδεμένα με την υπο -δόση των 2,8 δις ευρώ εκ των οποίων τα 1,7 δις. ευρώ είναι η δεύτερη δόση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Και την οποία μετά τις υψηλές ταχύτητες που καταγράφονται στο μέτωπο της «απορρόφησης» αυτών των χρεών δείχνει να είναι εξασφαλισμένη.
Από την άλλη το κουαρτέτο θα ασχοληθεί με τιε 43 δράσεις της δεύτερης αξιολόγησης που θα ξεκινήσει από τώρα και περιλαμβάνει πολλές και δύσκολες στροφές όπως οι νέες μεγάλες ανατροπές στο ασφαλιστικό, η κατάργηση των εκπτώσεων που ίσχυαν για τις ασφαλιστικές εισφορές αγροτών και νέων επιστημόνων. Από τις ανατροπές αυτές εξαρτάται, μεταξύ άλλων, η εκταμίευση της επόμενης δανειακής δόσης, η οποία φθάνει τα 6,1 δισ. ευρώ και προβλεπόταν να εκταμιευθεί κανονικά τον Νοέμβριο, άλλα όλα δείχνουν πως πάει πολύ πιο πίσω.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης