Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η βραχυπρόθεσμη λύση για το χρέος - Μετάθεση για 3 χρόνια των 55,68 δισ. ευρώ που θα καταβληθούν το 2022 - 2024

Η βραχυπρόθεσμη λύση για το χρέος - Μετάθεση για 3 χρόνια των 55,68 δισ. ευρώ που θα καταβληθούν το 2022 - 2024
Σε πρώτο χρόνο και εντός του έτους ή βραχυπρόθεσμη λύση θα αφορά τη «μετάθεση» κατά μια τριετία του υπέρογκου βάρους των 55,68 δισ. 
Αισιόδοξες για το ζήτημα του χρέους εμφανίζονται καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές, μετά και την κατ ιδίαν συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον αμερικανό αντιπρόεδρο, Joe Biden.
Σε πρώτο χρόνο και εντός του έτους ή βραχυπρόθεσμη λύση θα αφορά τη «μετάθεση» κατά μια τριετία του υπέρογκου βάρους των 55,68 δισ. ευρώ που πρέπει να καταβάλλει η χώρα για τόκους την περίοδο 2022 - 2024.
Πρόκειται για την υλοποίηση του σχεδίου που φέρεται να προτάσσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) για τη βραχυπρόθεσμη διαχείριση του δημοσίου χρέους.
Το σχέδιο, περιλαμβάνει τέσσερα σκέλη και τέθηκε υπόψη του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου από τον επικεφαλής του ESM, Klaus Regling.
Αφορά στην περίοδο 2016 - 2018 και θα πρόκειται ουσιαστικά για διαχείριση του χρέους.
Η υλοποίησή του θα γίνεται σταδιακά και ανάλογα με την τήρηση από τη χώρα των όρων του μνημονίου και των προαπαιτούμενων στο διάστημα αυτό (συμπεριλαμβανομένης της δεύτερης αξιολόγησης και των εργασιακών).
Στο σχέδιο πρέπει να συμφωνήσουν όλα τα κράτη- μέλη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού, ήτοι τα υπόλοιπα 18 κράτη- μέλη της ευρωζώνης.
Αυτό θεωρείται βέβαιο και από κυβερνητικούς και από κοινοτικούς παράγοντες, δεδομένου ότι δεν προκαλείται οικονομικό και κατ’ επέκταση πολιτικό κόστος στους ευρωπαίους δανειστές.
Αλλά και τα μηνύματα από τους θεσμούς δείχνουν θετικά καθώς η τεχνική ομάδα του ESM που ασχολείται με τις προβολές του χρέους εισηγείται θετικά στο Λουξεμβούργο, τόσο προς τον επικεφαλής του Συμβουλίου των Διοικητών του ESM, Klaus Regling, όσο και προς τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του, Jeroen Dijsselbloem.
Από την πλευρά του ΔΝΤ, υπήρξε συμβιβασμός, καθώς το Ταμείο θα δώσει το βάρος του στο τέλος του έτους στη δική του μελέτη βιωσιμότητας του χρέους, προκειμένου να πετύχει είτε την ουσιαστική ελάφρυνση είτε τη μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 και να επιστρέψει στη χρηματοδότηση της Ελλάδας.
Η πρώτη κίνηση για το χρέος, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ESM, θα αφορά στην επιμήκυνση των ωριμάνσεων των οφειλών της χώρας, οι οποίες την περίοδο 2022- 2024 θα ανέλθουν σε δυσθεώρητα ύψη.
Τότε η χώρα πρέπει να πληρώσει συνολικά 55,68 δισ. ευρώ για τόκους και 30,9 δισ. ευρώ για χρεολύσια.
Θα υπάρξει ομαλοποίηση της ληκτότητας, με τη «μεταφορά» κόστους κατά μια τριετία, καθώς από το 2025 και μετά το κόστος για πληρωμή τόκων επανέρχεται σε κανονικά επίπεδα (π.χ. 9 δισ. ευρώ το 2025 και 7,8 δισ. ευρώ το 2028).
Γνώστες της διαχείρισης του δημοσίου χρέους, αναφέρουν ότι πρόκειται για συνήθη πρακτική για την ομαλοποίηση των χρηματοδοτικών αναγκών μιας χώρας.
Η δεύτερη κίνηση θα αφορά στην κατάργηση του «πέναλτι» που πρέπει να καταβάλει η χώρα για την επαναγορά ελληνικών ομολόγων τον Δεκέμβριο 2012. Τότε, με ποσό 10 δισ. ευρώ από τα δάνεια του δεύτερου μνημονίου (από τον EFSF), η χώρα αγόρασε χρέος ύψους 30 δισ. ευρώ.
Το κόστος δανεισμού ήταν 0,89%, όμως, με βάση το «πέναλτι» της σύμβασης, το επιτόκιο αυξάνεται μετά από μια πενταετία στο 2,89%. Θα πρόκειται, όπως αναφέρεται στο memo του ESM, για κατάργηση του step- up επιτοκιακού περιθωρίου, προκειμένου να φύγει ο «βραχνάς» αυτός από τη χώρα.
Στη συνέχεια, ο ESM θα προχωρήσει στην ανταλλαγή ομολόγων μέσω swaps.
Με αυτή τη λύση, θα υπάρξει αμέσως μία ελάφρυνση για την Ελλάδα ως προς τις δαπάνες για τόκους που θα πρέπει να καταβάλει, καθώς θα αντικαταστήσει τα υπάρχοντα ομόλογα με νέα χαμηλότερου επιτοκίου.
Παράλληλα, ο ESM θα προχωρήσει σε εσωτερικές κινήσεις αλλαγών στον μηχανισμό του που αφορά στη στρατηγική χρηματοδοτικών ροών.
Ο ESM έχει απαντήσει αρνητικά στην επαναγορά των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί να ενταχθεί στη λύση και το πρώτο πακέτο των 52,9 δισ. ευρώ των διακρατικών δανείων που έχει συνάψει η χώρα.
Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, το σχέδιο του ESM παρέχει μεγαλύτερη προστασία του ελληνικού χαρτοφυλακίου χρέους από εξωτερικούς κινδύνους.
Ειδικότερα, από τον κίνδυνο μιας αύξησης των επιτοκίων σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο λόγω μιας κρίσης, καθώς και από τον κίνδυνο της αναχρηματοδότησης του χρέους (μετά τη λήξη των μνημονίων, η χώρα θα πρέπει να αναχρηματοδοτεί το χρέος μόνη της). 
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης