Τελευταία Νέα
Οικονομία

Το αδιέξοδο με το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αποκωδικοποιεί η κυβέρνηση - Eurogroup σήμερα, 18/10 η β΄ αξιολόγηση

Το αδιέξοδο με το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αποκωδικοποιεί η κυβέρνηση - Eurogroup σήμερα, 18/10 η β΄ αξιολόγηση
Τι θα συμβεί με το ΔΝΤ; - Θα συμμετάσχει και με ποιο ρόλο στο ελληνικό πρόγραμμα;
Στο Εurogroup που θα πραγματοποιηθεί σήμερα 10 Οκτωβρίου του 2016 στο Λουξεμβούργο και στην δεύτερη αξιολόγηση που θα ξεκινήσει στις 18 Οκτωβρίου, στρέφεται τώρα το ενδιαφέρον της κυβέρνησης, μετά την ολοκλήρωση των επαφών της στην Ουάσινγκτον.
Στο μεσοδιάστημα θα έχει την ευκαιρία να αποκωδικοποιήσει τα μηνύματα ελάφρυνσης του χρέους σε μακροπρόθεσμο επίπεδο που συγκέντρωσε από τις επαφές που είχε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού μετά και τα ήξεις-αφήξεις του ΔΝΤ σχετικά με τη συμμετοχή του στο τρίτο πρόγραμμα.
Στην ετήσια Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης διαπίστωσαν από «πρώτο χέρι» τις διαφορετικές απόψεις που συνεχίζουν να υφίστανται μεταξύ Ευρωπαίων δανειστών και ΔΝΤ τόσο στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους όσο και στα πρωτογενή πλεονάσματα.
Ο κύκλος των επαφών του κ. Τσακαλώτου ολοκληρώθηκε με τη συνάντηση που είχε με την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, με το μείζον ζήτημα του ελληνικού χρέους να είναι πρώτο σε αυτή την ατζέντα.    
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ επανέλαβε στον Ευκλείδη Τσακαλώτο τις δύο προϋποθέσεις για την επιστροφή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, τονίζοντας ότι χρειάζεται «ένα σταθερό πρόγραμμα και το ελληνικό χρέος να είναι βιώσιμο.
Οι κανόνες του ΔΝΤ δεν αλλάζουν» είπε η γενική διευθύντρια του Ταμείου.
Η συνάντηση Λαγκάρντ - Τσακαλώτου έγινε παρουσία και του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, ο οποίος την πρώτη μέρα της συνόδου έστρωσε το «χαλί» για νέες παρεμβάσεις σε φορολογικό-ασφαλιστικό.
Γνωστός για τις ακραίες θέσεις του ο Δανός οικονομολόγος εστίασε στα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων αφήνοντας έτσι να εννοηθούν νέες περικοπές στις ήδη υπερμειωμένες συντάξεις.
Από την άλλη με την τοποθέτησή του ότι το 60% των Ελλήνων πολιτών προστατεύεται από ένα ισχυρό ακόμη «πλέγμα» φοροαπαλλαγών, γεγονός που τους απαλλάσσει από τις φορολογικές υποχρεώσεις τους, «φωτογράφισε» το τι ακριβώς θα περιλαμβάνει το νέο Μνημόνιο μεταξύ Ελλάδας και ΔΝΤ - εφόσον το Ταμείο μετάσχει τελικώς στο ελληνικό πρόγραμμα.
Αυτό μετά τα νέα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας. Αξιωματούχοι που μίλησαν χθες στο Reuters επισήμαναν ότι το ΔΝΤ δεν θα μετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, αλλά πιθανότατα θα αποδεχτεί ένα ρόλο «ειδικού συμβούλου» με περιορισμένες αρμοδιότητες. Το σενάριο αυτό διαψεύστηκε από τον εκπρόσωπο του Ταμείου, Τζέρι Ράις, ο οποίος σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι «το Ταμείο παραμένει πλήρως προσηλωμένο στις συνομιλίες για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Στο πλαίσιο αυτό μια αποστολή του ΔΝΤ θα επισκεφτεί σύντομα την Αθήνα».

Το αδιέξοδο

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ δεν έχει εδώ και ένα χρόνο αποφασίσει τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα, υποστηρίζοντας ότι οι οικονομικοί στόχοι που τέθηκαν δεν πιάνονται χωρίς μεγάλη ανακούφιση χρέους.
Αντιμετωπίζει ωστόσο την άρνηση των Ευρωπαίων για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για το χρέος.
Οι συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας, Ευρωπαίων πιστωτών και ΔΝΤ βρίσκονται σε αδιέξοδο από τότε που ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επέμεινε το Ταμείο να είναι μέρος του προγράμματος, αρνούμενος ωστόσο τις εκκλήσεις της Κριστίν Λαγκάρντ για μεγάλη αναδιάρθρωση χρέους.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έχει κάθε λόγο να επιδιώκει την άμεση εμπλοκή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα, διότι αν δεν συμβεί αυτό θα υπάρξει πρόβλημα με τα κεφάλαια των 25 δισ. ευρώ που αυτή τη στιγμή λείπουν από τη δανειακή σύμβαση των 86 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι από το ποσό αυτό 54 δισ. ευρώ έχουν εγκριθεί για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (σ.σ. περίσσεψαν 20 δισ. ευρώ) και 7 δισ. ευρώ για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του ελληνικού κράτους.
Συνεπώς αν το ΔΝΤ δεν μετάσχει με 20 δισ. ευρώ στο ελληνικό πρόγραμμα, τότε αυτό το ποσό θα πρέπει να καλυφθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), κάτι που προϋποθέτει έγκριση από τα κοινοβούλια των κρατών- μελών της ευρωζώνης.
Και αυτό ενώ Ολλανδία και Γερμανία βρίσκονται λίγο πριν από την ευθεία των εκλογών που καθορίζουν την τύχη του ελληνικού χρέους, αφού ο λαϊκισμός στις δύο αυτές χώρες ακμάζει, σε αντίθεση με το αίσθημα αλληλεγγύης.
Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, η γενική αίσθηση που αποκόμισε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης από τις επαφές του στην Ουάσινγκτον είναι «ότι πλέον υπάρχουν πιο πολλοί παίκτες που θέλουν τη γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και λύση στο ελληνικό χρέος απ’ αυτούς που την αποφεύγουν».

Τι θα συμβεί με το ΔΝΤ;

Κατά τον ίδιο αξιωματούχο, θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα από το να μη ληφθεί απόφαση για το τι θα γίνει με το ΔΝΤ ώς το τέλος του έτους.
«Αν δεν ληφθούν τώρα οι αποφάσεις ή καθυστερήσουν, μια τέτοια εξέλιξη θα έπληττε τις επενδύσεις και δεν θα συμπεριλάμβανε την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» τόνισε χαρακτηριστικά.
Η ίδια πηγή επιβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση εμμένει στο χαμήλωμα των στόχων (κάτω από 3,5% του ΑΕΠ) για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 -στο 2,5% για το 2019 και στο 2% για το 2020-, γι’ αυτό και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2017-2021 θα κατατεθεί τελικώς τον επόμενο χρόνο στη Βουλή.
Υποστήριξε ακόμη ότι με τα μέτρα των 5,4 δισ. ευρώ που ψηφίστηκαν το καλοκαίρι και αντιστοιχούν στο 3% του ΑΕΠ (ασφαλιστικό, εισόδημα, έμμεσοι φόροι) αλλά και τον «κόφτη» στις δαπάνες (προβλέπει περικοπές μέχρι του ύψους του 2% του ΑΕΠ ή 3,6 δισ. ευρώ) καλύπτεται ότι ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% το 2018.
Αρα, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, «η διαφορά ΔΝΤ και Γερμανίας στα πλεονάσματα (1,5% με 3,5%) έχει ήδη γεφυρωθεί με τον δημοσιονομικό κόφτη».
Οσον αφορά την υλοποίηση των προαπαιτούμενων για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ και την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης, η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι έχουν υλοποιηθεί στο σύνολό τους με μικρή καθυστέρηση και πλέον δεν υπάρχουν δικαιολογίες από τη μεριά των Ευρωπαίων για τη λήψη των αποφάσεων.
Στο πλαίσιο αυτό διαψεύδονται και τα σενάρια περί τμηματικής εκταμίευσης των 2,8 δισ. ευρώ, όπως άφηναν να εννοηθεί τα προηγούμενα 24ωρα πηγές της ευρωζώνης.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης