Τελευταία Νέα
Οικονομία

Eurogroup: Σε δύο δόσεις σπάει η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ - Στις 24/10 η τελική απόφαση(;) - «Αγκάθι» οι ληξιπρόθεσμες

tags :
Eurogroup: Σε δύο δόσεις σπάει η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ - Στις 24/10 η τελική απόφαση(;) - «Αγκάθι» οι ληξιπρόθεσμες
Τσακαλώτος: Για τεχνικούς λόγους «έσπασε» στα δύο η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ
(upd8) «Πράσινο φως» μόνο για το 1,1 δισ. ευρώ, που σχετίζεται με την εκπλήρωση των 15 προαπαιτούμενων, και όχι για το σύνολο της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ άναψε σήμερα, Δευτέρα 10 Οκτωβρίου, το Eurogroup.
Σημειώνεται πως το 1,7 δισ. ευρώ από το συνολικό ποσό είναι συνδεδεμένο με την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες.
Η Αθήνα θα μπορέσει να λάβει το ποσό, εφόσον πρώτα απορροφήσει ποσό ύψους 1,8 δισ. ευρώ που είχε δοθεί για αυτόν τον σκοπό τον Ιούνιο.
Ο Klaus Regling υποστήριξε πως η επίσημη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για την εκταμίευση του 1,1 δισ. ευρώ θα ληφθεί σε προγραμματισμένη συνεδρίαση σε περίπου δύο εβδομάδες (24/10).
Το ΔΣ του ESM μπορεί να αποφασίσει και για το ποσό του 1,7 δισ. ευρώ για τις καθυστερούμενες οφειλές, εφόσον δοθούν στοιχεία εγκαίρως από τις ελληνικές αρχές, δήλωσε ο επικεφαλής του ESM.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup, «το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης χαιρετίζει την εφαρμογή από τις ελληνικές αρχές των 15 προαπαιτουμένων, που προκύπτουν από την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Το Eurogroup επαινεί τις ελληνικές αρχές για τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στο συνταξιοδοτικό σύστημα, στον τομέα της ενέργειας, στις τράπεζες, στις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και στη νέα ανεξάρτητη υπηρεσία δημοσίων εσόδων.
Επισημαίνει, δε, ότι ο διορισμός των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του νέου Υπερταμείου, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων που θα βρεθούν στην κεφαλή αυτού (πρόεδρος - διευθύνων σύμβουλος) πρέπει να επιδιωχθεί ως θέμα προτεραιότητας , έτσι ώστε το ταμείο να είναι έτοιμο και να λειτουργεί πριν από το τέλος του 2016.
Η εφαρμογή των προαπαιτουμένων ανοίγει τον δρόμο για το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), ώστε να εγκρίνει το ποσό του 1,1 δισ. ευρώ, που συνδέεται με αυτά τα προαπαιτούμενα, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους.
Το Eurogroup αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ωστόσο η καθυστέρηση που παρατηρήθηκε τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο μεταθέτει για αργότερα, μέσα στον Οκτώβριο, την εκταμίευση της δόσης του 1,7 δισ. ευρώ.
Η δόση αυτή θα πιστωθεί σε ειδικό λογαριασμό, που χρησιμοποιείται για την εκκαθάριση αυτών των οφειλών».

Dijsselbloem: Ολοκληρώθηκαν τα 15 προαπαιτούμενα - Απαιτείται χρόνος για το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων

Την ολοκλήρωση των 15 προαπαιτούμενων που είχαν τεθεί στην ελληνική πλευρά επιβεβαίωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη της σημερινής (10/10) συνεδρίασης.
Ως αποτέλεσμα, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι δίνεται το «πράσινο φως» από το Eurogroup για τη χορήγηση του ποσού των 1,1 δισ. ευρώ, το οποίο αποτελεί όμως μέρος της υπο-δόσης των 2,8 δισ.
«Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει απόφαση για (τα υπόλοιπα) 1,7 δισ. στα τέλη Οκτωβρίου (2016).
Ελπίζουμε ότι η β' αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα ολοκληρωθεί γρήγορα», συμπλήρωσε.
Σε ό,τι αφορά το επίμαχο θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ο κ.Dijsselbloem σημείωσε πως απαιτείται χρόνος για να βρεθεί μία κοινή λύση μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.
Αξίζει να αναφερθεί πως ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επισήμανε το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει καταγράψει 3 συνεχόμενα τρίμηνα οικονομικής ανάπτυξης.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, υπογράμμισε πως η Ε.Ε. μπορεί να συζητήσει με το ΔΝΤ για το επίμαχο θέμα του ελληνικού χρέους σε τεχνικό επίπεδο, ωστόσο «δεν γινεται να ανοίγεται η ίδια συζήτηση σε κάθε Eurogroup».
Σε κάθε περίπτωση, ο επικεφαλής του Eurogroup εμφανίστηκε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα, καλώντας τους δημοσιογράφους στην αίθουσα της συνέντευξης Τύπου να μην απογοητεύονται, καθώς τα νέα είναι θετικά.
Όπως σημείωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος γνώριζε πως ένα μέρος των 2,8 δισ. ευρώ συνδεόταν με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου και γι' αυτο δεν εξεπλάγη από την απόφαση.
Άλλωστε, σύμφωνα με τον ίδιο, το ζήτημα είναι απλώς τεχνικό.

Τσακαλώτος: Για τεχνικούς λόγους «έσπασε» στα δύο η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ - Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ

Ικανοποιημένος για την απόφαση του σημερινού (10/10) Eurogroup εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.
Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό ο λόγος για τον οποίο η εκταμίευση του ποσού των 2,8 δισ. ευρώ «έσπασε» στα δύο είναι τεχνικός.
Συγκεκριμένα σημείωσε πως, αν και το Eurogroup ενέκρινε την ολοκλήρωση των 15 προαπαιτούμενων, τα 2,8 δισ. θα εκταμιευθούν σε δύο δόσεις καθώς για τεχνικούς λόγους η Ελλάδα δεν έχει ακόμα προσκομίσει τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
«Η εκταμίευση του 1,7 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στην αποπληρωμή των ληξιπροθεσμών οφειλών, θα γίνει στις 24 Οκτωβρίου», ανέφερε ο Ευ. Τσακαλώτος.
Παράλληλα, ο υπουργός διευκρίνισε πως επειδή η Ελλάδα δεν έχει κάποιες σημαντικές πληρωμές στο αμέσως επόμενο διάστημα, το 1,1 δισ. που αντιστοιχεί στην εκπλήρωση των προαπαιτούμενων θα εκταμιευθεί επίσης στις 24 Οκτωβρίου.

Η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών

«Το σημερινό Eurogroup ενέκρινε την άμεση εκταμίευση του 1,1 δισ. ευρώ που πάει στο χρέος, αναγνωρίζοντας ότι υλοποιήθηκαν όλα τα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης.
Το 1,7 δισ. ευρώ αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές με τα επίσημα στοιχεία του Ιουλίου - Αυγούστου να δείχνουν ότι έχουμε υπερκαλύψει το στόχο μας. Τα επίσημα στοιχεία του Σεπτεμβρίου δεν ήταν δυνατόν να βγουν πριν από το τέλος Οκτωβρίου.
Το 1,7 δισ. ευρώ, λοιπόν, θα εκταμιευθεί στις 24 Οκτωβρίου, στην επόμενη, δηλαδή, συνάντηση του ESM, όπου και τα επίσημα στοιχεία του Σεπτεμβρίου θα επιβεβαιώσουν ότι κινούμαστε πολύ πάνω από το στόχο μας».

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Σε «υπο-υποδόσεις» φέρεται, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ότι σπάει η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ για την Ελλάδα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει ανταποκρίτρια της εφημερίδας Irish Times, αλλά και Έλληνες δημοσιογράφοι που βρίσκονται στο Λουξεμβούργο, το πιθανότερο σενάριο είναι να δοθεί σήμερα, Δευτέρα 10 Οκτωβρίου, έγκριση για εκταμίευση 1,1 δισ. ευρώ, ήτοι ενός μόνο μέρους του συνολικού ποσού που απομένει από την πρώτη αξιολόγηση.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Wolfgang Schaeuble, υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, εμφανίζεται να διαφωνεί ακόμα και με την εκταμίευση αυτού του ποσού.
Μάλιστα, αρχικά είχε φανεί πως, παρά τις θετικές δηλώσεις υπουργών και Ευρωπαίων αξιωματούχων, δε θα υπήρχε απόφαση σήμερα, ωστόσο οι συζητήσεις συνεχίζονται και το πιθανότερο είναι ότι θα δοθεί το «πράσινο φως» για μερική εκταμίευση.
Η εμπλοκή φαίνεται πως αφορά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές και όχι στα 15 προαπαιτούμενα, τα οποία οι θεσμοί αναμένεται να επιβεβαιώσουν ότι εκπληρώθηκαν.
Το Eurogroup εμφανίζεται να έχει ζητήσει ορισμένα στοιχεία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές από την ελληνική κυβέρνηση, τα οποία, εντούτοις, δεν έχουν παρουσιαστεί από την ελληνική πλευρά.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Στον απόηχο του αδιεξόδου για το ελληνικό χρέος στη Σύνοδο του ΔΝΤ, συνεδριάζει σήμερα το Eurogroup, προκειμένου να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης, ύψους 2,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα αλλά και να αποφασίσει την επιστροφή των δανειστών στις 18 Οκτωβρίου, προκειμένου να ξεκινήσει η β΄αξιολόγηση. 
Την εκτίμηση ότι η απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα θα είναι θετική, εξέλιξη που αναμένεται να ανοίξει το δρόμο και για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δις ευρώ διατύπωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Pierre Moscovici κατά την άφιξη του για τις εργασίες του Eurogroup.
Σε δηλώσεις του ο Moscovici υποστήριξε ότι το Eurogroup δεν θα είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στην Ελλάδα. 
«Ελπίζω να εγκριθεί σήμερα η αποδέσμευση της δόσης των 2,8 δις ευρώ προς την Ελλάδα.
Αναμένουμε ένα θετικό σημάδι από την Ελλάδα» είπε ο Moscovici, αναφέροντας πως εάν όλα αυτά εξελιχθούν καλά , «μπορούμε να προχωρήσουμε στη δεύτερη αξιολόγηση.
«Η Ελλάδα υλοποιεί μεταρρυθμίσεις από τον Ιούλιο του 2015.
Έχει χαθεί κάποιος χρόνος αλλά έχουν δρομολογηθεί τα πράγματα.
Ως το τέλος του 2016 θα έχουμε μία ολοκληρωμένη συμφωνία και από τη στιγμή που οι Έλληνες έχουν αναλάβει τις ευθύνες τους, πρέπει να το κάνουμε κι εμείς και αυτό σημαίνει μία συμφωνία για το χρέος.
Ευελπιστώ να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα» είπε ο Επίτροπος, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα.
Η εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ θα εγκριθεί από το Eurogroup, εφόσον επιβεβαιωθεί από τους θεσμούς η ολοκλήρωση της εφαρμογής των 15 προαπαιτούμενων, δήλωσε από την πλευρά του ο Jeroen Dijsselbloem, προσερχόμενος στη συνεδρίαση.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι έχει λάβει αισιόδοξα μηνύματα, ωστόσο υπογράμμισε πως προτιμά να ενημερωθεί απευθείας από τους θεσμούς.
Σε κάθε περίπτωση, υποστήριξε πως η Ελλάδα τα πάει πολύ καλύτερα, η ανάπτυξη επιστρέφει, όπως και η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία.
Ερωτηθείς σχετικά με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, ο επικεφαλής του Eurogroup παρέπεμψε στην απόφαση του Eurogroup τον Μάιο, στην οποία το Ταμείο εκδηλώνει την πρόθεσή του να συμμετάσχει και στο χρηματοδοτικό σκέλος.
Τέλος, επισήμανε ότι σήμερα δεν θα διεξαχθεί καμία συζήτηση για το χρέος και δεν θα «ανοίγει» αυτό το θέμα κάθε μήνα.
Την πεποίθηση ότι «η Ελλάδα έχει κάνει πολύ καλές κινήσεις και η κατάσταση είναι καλή» εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Valdis Dombrovskis προσερχόμενος στο Eurogroup.
O ίδιος εκτίμησε αναφερόμενος στην ελληνική κυβέρνηση ότι θα υλοποιήσει τις υποσχέσεις της παρά τις πολιτικές πιέσεις που δέχεται.
«Η Ελλάδα έχει καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια, αλλά το πρόγραμμα πρέπει να τηρηθεί» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Michel Sapin.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Hans Jorg Schelling, χαρακτήρισε ως «σημαντική» τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.
«Εργάζομαι με την υπόθεση ότι το ΔΝΤ θα λάβει μέρος.
Δεν είναι γνωστή ποια μορφή θα έχει η συμμετοχή αυτή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αυστριακός αξιωματούχος, προσερχόμενος στο σημερινό Eurogroup.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το www.bankingnews.gr:
O Επίτροπος Οικονομίας της Κομισιόν, Pierre Moscovici, έχει δηλώσει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα και πως εάν εγκριθεί η χορήγηση της υπο-δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, τότε ανοίγει ο δρόμος για την 2η αξιολόγηση.
Σημειώνεται ότι της συνεδρίασης του Eurogroup θα προηγηθεί η έκτακτη συνεδρίαση του EuroWorking Group για την Ελλάδα, ενώ παραμένει στο τραπέζι το ενδεχόμενο να «σπάσει» σε δύο μέρη η υποδόση των 2,8 δισ.
Όσον αφορά το ζήτημα του ελληνικού χρέους, ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, δήλωσε χθες ότι το Eurogroup θα είναι έτοιμο να συζητήσει το θέμα προς το τέλος του τρίτου προγράμματος, δηλαδή στα μέσα του 2018, κόβοντας τα φτερά της κυβέρνησης που επιθυμεί λύση εντός του 2017.
Ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι «εκείνοι θέλουν να έχουν νούμερα για την ανακούφιση του χρέους ήδη από τώρα, κάτι που το καταλαβαίνω, διότι πρέπει να κάνουν υπολογισμούς για την βιωσιμότητα του χρέους. Το Eurogroup είναι της γνώμης ότι είναι πολύ νωρίς,μπορούμε να είμαστε πιο πλήρεις προς το τέλος του προγράμματος, στα μέσα του 2018. Αυτό αφορούν οι μεταξύ μας συνομιλίες».
Ερωτηθείς αν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) επεξεργάζεται σενάρια για την ανακούφιση του ελληνικού χρέους, ο επικεφαλής του Eurogroup είπε ότι «όλοι προετοιμαζόμαστε».
Αξιωματούχος του της Ευρωζώνης δήλωνε την Παρασκευή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι Βρυξέλλες εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μπορεί να αποφασιστεί η εκταμίευση στο Eurogroup της Δευτέρας.
Σύμφωνα με την εν λόγω πηγή, οι θεσμοί εξετάζουν το νομοσχέδιο που πέρασε από την ελληνική Βουλή και αφορούσε τα ζητήματα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και πως το EuroWorking Group ανέμενε το πόρισμα των θεσμών για να συγκαλέσει τη συνεδρίαση της Δευτέρας πριν από το Eurogroup.
Όπως έχει μεταδώσει το bankingnews.gr, στην ετήσια Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης διαπίστωσαν από «πρώτο χέρι» τις διαφορετικές απόψεις που συνεχίζουν να υφίστανται μεταξύ Ευρωπαίων δανειστών και ΔΝΤ τόσο στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους όσο και στα πρωτογενή πλεονάσματα.
Ο κύκλος των επαφών του κ. Τσακαλώτου ολοκληρώθηκε με τη συνάντηση που είχε με την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, με το μείζον ζήτημα του ελληνικού χρέους να είναι πρώτο σε αυτή την ατζέντα.
Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται το θρίλερ για τη συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης, με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, G. Rice να διαψεύδει το δημοσίευμα του Reuters περί ειλημμένης απόφασης να μην συμμετάσχει στο πρόγραμμα. 
Το Reuters ανέφερε ότι το ΔΝΤ έχει αποφασίσει να παραμένει στο ελληνικό πρόγραμμα μόνο με συμβουλευτικό ρόλο και συμμετοχή στις αξιολογήσεις.

Το αδιέξοδο με το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αποκωδικοποιεί η κυβέρνηση - Eurogroup σήμερα, 18/10 η β΄ αξιολόγηση

Στο Εurogroup που θα πραγματοποιηθεί σήμερα 10 Οκτωβρίου του 2016 στο Λουξεμβούργο και στην δεύτερη αξιολόγηση που θα ξεκινήσει στις 18 Οκτωβρίου, στρέφεται τώρα το ενδιαφέρον της κυβέρνησης, μετά την ολοκλήρωση των επαφών της στην Ουάσινγκτον.
Στο μεσοδιάστημα θα έχει την ευκαιρία να αποκωδικοποιήσει τα μηνύματα ελάφρυνσης του χρέους σε μακροπρόθεσμο επίπεδο που συγκέντρωσε από τις επαφές που είχε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού μετά και τα ήξεις-αφήξεις του ΔΝΤ σχετικά με τη συμμετοχή του στο τρίτο πρόγραμμα.
Στην ετήσια Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης διαπίστωσαν από «πρώτο χέρι» τις διαφορετικές απόψεις που συνεχίζουν να υφίστανται μεταξύ Ευρωπαίων δανειστών και ΔΝΤ τόσο στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους όσο και στα πρωτογενή πλεονάσματα.
Ο κύκλος των επαφών του κ. Τσακαλώτου ολοκληρώθηκε με τη συνάντηση που είχε με την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, με το μείζον ζήτημα του ελληνικού χρέους να είναι πρώτο σε αυτή την ατζέντα.
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ επανέλαβε στον Ευκλείδη Τσακαλώτο τις δύο προϋποθέσεις για την επιστροφή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, τονίζοντας ότι χρειάζεται «ένα σταθερό πρόγραμμα και το ελληνικό χρέος να είναι βιώσιμο.
Οι κανόνες του ΔΝΤ δεν αλλάζουν» είπε η γενική διευθύντρια του Ταμείου.
Η συνάντηση Λαγκάρντ - Τσακαλώτου έγινε παρουσία και του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, ο οποίος την πρώτη μέρα της συνόδου έστρωσε το «χαλί» για νέες παρεμβάσεις σε φορολογικό-ασφαλιστικό.
Γνωστός για τις ακραίες θέσεις του ο Δανός οικονομολόγος εστίασε στα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων αφήνοντας έτσι να εννοηθούν νέες περικοπές στις ήδη υπερμειωμένες συντάξεις.
Από την άλλη με την τοποθέτησή του ότι το 60% των Ελλήνων πολιτών προστατεύεται από ένα ισχυρό ακόμη «πλέγμα» φοροαπαλλαγών, γεγονός που τους απαλλάσσει από τις φορολογικές υποχρεώσεις τους, «φωτογράφισε» το τι ακριβώς θα περιλαμβάνει το νέο Μνημόνιο μεταξύ Ελλάδας και ΔΝΤ - εφόσον το Ταμείο μετάσχει τελικώς στο ελληνικό πρόγραμμα.
Αυτό μετά τα νέα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας. Αξιωματούχοι που μίλησαν χθες στο Reuters επισήμαναν ότι το ΔΝΤ δεν θα μετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, αλλά πιθανότατα θα αποδεχτεί ένα ρόλο «ειδικού συμβούλου» με περιορισμένες αρμοδιότητες. Το σενάριο αυτό διαψεύστηκε από τον εκπρόσωπο του Ταμείου, Τζέρι Ράις, ο οποίος σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι «το Ταμείο παραμένει πλήρως προσηλωμένο στις συνομιλίες για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Στο πλαίσιο αυτό μια αποστολή του ΔΝΤ θα επισκεφτεί σύντομα την Αθήνα».

Το αδιέξοδο

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ δεν έχει εδώ και ένα χρόνο αποφασίσει τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα, υποστηρίζοντας ότι οι οικονομικοί στόχοι που τέθηκαν δεν πιάνονται χωρίς μεγάλη ανακούφιση χρέους.
Αντιμετωπίζει ωστόσο την άρνηση των Ευρωπαίων για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για το χρέος.
Οι συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας, Ευρωπαίων πιστωτών και ΔΝΤ βρίσκονται σε αδιέξοδο από τότε που ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επέμεινε το Ταμείο να είναι μέρος του προγράμματος, αρνούμενος ωστόσο τις εκκλήσεις της Κριστίν Λαγκάρντ για μεγάλη αναδιάρθρωση χρέους.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έχει κάθε λόγο να επιδιώκει την άμεση εμπλοκή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα, διότι αν δεν συμβεί αυτό θα υπάρξει πρόβλημα με τα κεφάλαια των 25 δισ. ευρώ που αυτή τη στιγμή λείπουν από τη δανειακή σύμβαση των 86 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι από το ποσό αυτό 54 δισ. ευρώ έχουν εγκριθεί για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (σ.σ. περίσσεψαν 20 δισ. ευρώ) και 7 δισ. ευρώ για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του ελληνικού κράτους.
Συνεπώς αν το ΔΝΤ δεν μετάσχει με 20 δισ. ευρώ στο ελληνικό πρόγραμμα, τότε αυτό το ποσό θα πρέπει να καλυφθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), κάτι που προϋποθέτει έγκριση από τα κοινοβούλια των κρατών- μελών της ευρωζώνης.
Και αυτό ενώ Ολλανδία και Γερμανία βρίσκονται λίγο πριν από την ευθεία των εκλογών που καθορίζουν την τύχη του ελληνικού χρέους, αφού ο λαϊκισμός στις δύο αυτές χώρες ακμάζει, σε αντίθεση με το αίσθημα αλληλεγγύης.
Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, η γενική αίσθηση που αποκόμισε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης από τις επαφές του στην Ουάσινγκτον είναι «ότι πλέον υπάρχουν πιο πολλοί παίκτες που θέλουν τη γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και λύση στο ελληνικό χρέος απ’ αυτούς που την αποφεύγουν».

Τι θα συμβεί με το ΔΝΤ;

Κατά τον ίδιο αξιωματούχο, θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα από το να μη ληφθεί απόφαση για το τι θα γίνει με το ΔΝΤ ώς το τέλος του έτους.
«Αν δεν ληφθούν τώρα οι αποφάσεις ή καθυστερήσουν, μια τέτοια εξέλιξη θα έπληττε τις επενδύσεις και δεν θα συμπεριλάμβανε την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» τόνισε χαρακτηριστικά.
Η ίδια πηγή επιβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση εμμένει στο χαμήλωμα των στόχων (κάτω από 3,5% του ΑΕΠ) για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 -στο 2,5% για το 2019 και στο 2% για το 2020-, γι’ αυτό και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2017-2021 θα κατατεθεί τελικώς τον επόμενο χρόνο στη Βουλή.
Υποστήριξε ακόμη ότι με τα μέτρα των 5,4 δισ. ευρώ που ψηφίστηκαν το καλοκαίρι και αντιστοιχούν στο 3% του ΑΕΠ (ασφαλιστικό, εισόδημα, έμμεσοι φόροι) αλλά και τον «κόφτη» στις δαπάνες (προβλέπει περικοπές μέχρι του ύψους του 2% του ΑΕΠ ή 3,6 δισ. ευρώ) καλύπτεται ότι ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% το 2018.
Αρα, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, «η διαφορά ΔΝΤ και Γερμανίας στα πλεονάσματα (1,5% με 3,5%) έχει ήδη γεφυρωθεί με τον δημοσιονομικό κόφτη».
Οσον αφορά την υλοποίηση των προαπαιτούμενων για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ και την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης, η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι έχουν υλοποιηθεί στο σύνολό τους με μικρή καθυστέρηση και πλέον δεν υπάρχουν δικαιολογίες από τη μεριά των Ευρωπαίων για τη λήψη των αποφάσεων.
Στο πλαίσιο αυτό διαψεύδονται και τα σενάρια περί τμηματικής εκταμίευσης των 2,8 δισ. ευρώ, όπως άφηναν να εννοηθεί τα προηγούμενα 24ωρα πηγές της ευρωζώνης.

Μ. Χριστοδούλου
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης