Τελευταία Νέα
Οικονομία

Δανειστές: Ασφαλιστικό - Εργασιακό εσείς, μικρότερα πλεονάσματα εμείς! - Όλα θα «παιχτούν» στις 5/12/2016 για την Ελλάδα

tags :
Δανειστές: Ασφαλιστικό - Εργασιακό εσείς, μικρότερα πλεονάσματα εμείς! - Όλα θα «παιχτούν» στις 5/12/2016 για την Ελλάδα


«Όλα για όλα» θα παιχτούν για την κυβέρνηση στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Στην τελευταία σύνοδο αυτής της χρονιάς αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τα εξής τέσσερα ανοικτά ζητήματα: την δεύτερη αξιολόγηση, τις αποφάσεις για το χρέος, τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και οι στόχοι στα πρωτογενή  πλεονάσματα που θα κληθεί να υπηρετήσει μετά το 2018 η Αθήνα.

Πάντως, για πρώτη φορά χθες, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ άνοιξε παράθυρο για μείωση του στόχου κάτω από το 3,5%. Όπως ο ίδιος είπε μετά το πέρας του χθεσινού Eurogroup: «Ο στόχος έχει τεθεί στο 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 και μεσοπρόθεσμα. Πρέπει να δούμε τι σημαίνει μεσοπρόθεσμα και πότε θα μειωθεί ο στόχος».

Νωρίτερα, όμως κάλεσε τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να λάβει τα μέτρα που απαιτεί το ΔΝΤ σε ασφαλιστικό και εργασιακό με αντάλλαγμα την επανεξέταση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι τα εργασιακά, το ασφαλιστικό και ο προϋπολογισμός της διετίας 2017-2018 αποτελούν το επίκεντρο της αξιολόγησης, ενώ για το χρέος αρκέστηκε να πει ότι στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου θα παρουσιαστούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους τα οποία επεξεργάζεται ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).

Σε πλήρη ευθυγράμμιση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε - ο οποίος με τις χθεσινές του δηλώσεις «πάγωσε» το αίμα της Αθήνας, πρόσθεσε ότι «τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα συζητηθούν -αν χρειαστεί- στο τέλος του προγράμματος, το 2018» και ότι «είναι αδύνατο να πούμε από τώρα τι χρειάζεται το 2018». Επισήμανε δε ότι ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν διαβεβαίωσε χθες ότι το Ταμείο θα συνεδριάσει για την Ελλάδα πριν από το τέλος του έτους.

«Απολύτως εφικτή» χαρακτήρισε την επίτευξη συμφωνίας τον Δεκέμβριο ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, που προανήγγειλε ότι θα επισκεφθεί την Αθήνα στο τέλος του τρέχοντος μηνός. Ως προς το χρέος, υπενθύμισε τη συμφωνία του Μαΐου 2016. Με άλλα λόγια, συζήτηση τον Δεκέμβριο για τα βραχυπρόθεσμα και από το 2018 βλέπουμε για τα μακροπρόθεσμα. Αλλωστε κατά τον ίδιο, υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες και συνεπώς θα χρειαστεί ανάληψη δεσμεύσεων.

Κατά τα άλλα στη χθεσινή σύνοδος της ευρωζώνης επιβεβαιώθηκαν οι δυσκολίες που έχει μπροστά της η ελληνική πλευρά μέχρι την επόμενη που θα γίνει και ο τελικός απολογισμός όπου θα καταδείξει για το αν τελικά η κυβέρνηση καταφέρει να πιει νερό ή θα φτάσει απλά στην πηγή, χωρίς όμως να πάρει κάτι καλύτερο σε επίπεδο αποφάσεων για το ελληνικό χρέος.

Μέχρι τότε, έχει μπροστά της τον κάβο της δεύτερης αξιολόγησης. Το μπρά ντε φερ του οικονομικού επιτελείου με το κουαρτέτο για τα ανοικτά μέτωπα αυτού του ελέγχου με τα οποία είναι συνδεδεμένα η δόση των 6,1 δις. ευρώ θα ξεκινήσει την επόμενη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου και θα γίνει προσπάθεια το μεγαλύτερο κομμάτι των προαπαιτουμένων να έχει κλείσει μέχρις τις 21 Νοεμβρίου ή μέχρι τη νέα επίσκεψη του Γάλλου Επιττρόπου Πιέρ Μοσκοβισί τέλος Νοεμβρίου στην Ελλάδα.

Μ. Χριστοδούλου

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης