Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τσακαλώτος: Αν δεν υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους, δεν θα τελειώσει η ελληνική κρίση

Τσακαλώτος: Αν δεν υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους, δεν θα τελειώσει η ελληνική κρίση
Θα ήταν πολύ κοντόφθαλμο να σταματήσουμε τη διαδικασία που θα μας φέρει εκτός Μνημονίου
Προειδοποίηση προς όλους τους επίσημους πιστωτές απηύθυνε ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ζητώντας να υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους, διαφορετικά η Ελλάδα κινδυνεύει να μην τελειώσει η ελληνική κρίση.
Μιλώντας στη Wall Street Journal, ο Τσακαλώτος δήλωσε ότι εάν καθυστερήσει μια λύση να καταστεί το ελληνικό χρέος, για παράδειγμα δύο χρόνια, οι επενδυτές θα καθυστερήσουν τις αποφάσεις για επενδύσεις στην Ελλάδα.
Μάλιστα, ανέφερε ότι εάν υπάρξει κάποια συμφωνία για το χρέος ακόμη και έως τον Ιανουάριο, θα μπορούσαν τα ελληνικά ομόλογα να ενταχθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
«Θα ήταν πολύ κοντόφθαλμο να σταματήσουμε τη διαδικασία που θα μας φέρει εκτός Μνημονίου, κάτι που είναι πλέον κοντά», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε, επίσης, ότι εάν δεν συμφωνηθεί η αναδιάρθρωση του χρέους στις επόμενες εβδομάδες, θα χαθεί η καλύτερη ευκαιρία να τεθεί ένα τέλος στην επταετή κρίση της χώρας του.
Τα σχόλια του Τσακαλώτου, έγιναν μόλις μια ημέρα μετά την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου, Barack Obama στην Αθήνα, ο οποίο υποστήριξε το ελληνικό αίτημα για ελάφρυνση του χρέους.
Οι Γερμανοί πολιτικοί, και ιδίως ο υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schäuble έχουν πολλάκις αναφέρει ότι το το ζήτημα του ελληνικού χρέους μπορεί να αντιμετωπιστεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία.
Ο Τσακαλώτος, ωστόσο, προειδοποίησε ότι η αναβλητικότητα μπορεί να υπονομεύσει τις ελπίδες της χώρας για ανάκαμψη το 2017, και ότι οι επόμενες εβδομάδες προσφέρουν μια σημαντική ευκαιρία για την ευρωζώνη να δείξει ότι μπορεί να καθορίσει, αντί να αποφεύγει, τα προβλήματά της.
Εν μέσω αυξανόμενου πολιτικού λαϊκισμού στην Ευρώπη, η ευρωζώνη θα επιβιώσει μόνο αν πείσει τους ψηφοφόρους ότι μπορεί να λύσει τις μεγάλες ανοιχτές προκλήσεις, είπε ο Τσακαλώτος.
"Αν αναβάλλει απλώς πολιτικές αποφάσεις ... τότε οι άνθρωποι θα λένε ότι δεν λειτουργεί."
Η Αθήνα προσπαθεί να δείξει στους δανειστές ότι πραγματοποιεί το σύνολο των συμφωνηθέντων, συμπεριλαμβανομένων και των μεταρρυθμίσεων της αγοράς εργασίας και τις ιδιωτικοποιήσεις, και τώρα αξίζει μια αναδιάρθρωση του χρέους της, η οποία θα επιτρέψει να καταγράψει μικρότερα πλεονάσματα του προϋπολογισμού στο μέλλον.
Καθιστώντας το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο θα διευκόλυνε επίσης την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, βήμα που ο Τσακαλώτος πιστεύει ότι θα μπορούσε να συμβεί μέχρι το Μάρτιο του 2017 και να βοηθήσει να ξεκλειδώσει την πολυαναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη.
Η επείγουσα δράση είναι ζωτικής σημασίας, υποστήριξε.
Μια συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους, τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο θα σήμαινε την ένταξη στο πρόγραμμα της ΕΚΤ μέχρι το Μάρτιο, δήλωσε ο Τσακαλώτος.
Και αυτό θα επιτρέψει τη χώρα να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων αργότερα το 2017 ή στις αρχές του 2018.
«Θα ήταν πολύ κοντόφθαλμο να σταματήσει η διαδικασία που θα μας βγάλει από το πρόγραμμα προσαρμογής, το οποίο είναι εφικτό», είπε.
Η Γερμανία και το ΔΝΤ έχουν αντιπαραθέσεις όλο το χρόνο για το πότε και πώς θα γίνει η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Το ΔΝΤ θέλει η Ευρώπη να επεκτείνει ριζικά την ωρίμανση των δανείων διάσωσης και να κλειδώσουν τα επιτόκια στα σημερινά χαμηλά τους επίπεδα, προκειμένου να αρθεί η αβεβαιότητα για το μέλλον.
Ο Schäuble έχει δηλώσει ότι το ζήτημα μπορεί να περιμένει.
Ο κ Τσακαλώτος απέρριψε τη θεωρία ότι το Βερολίνο αποφεύγει την επίλυση του ζητήματος του ελληνικού χρέους, λόγω των γερμανικών εκλογών του επόμενου έτους.
Η ελάφρυνση του χρέους δεν θα μεταφραστεί σε μια αισθητή αύξηση του κόστους για τον μέσο ψηφοφόρο στη Γερμανία, ανέφερε ο Τσακαλώτος.
Αντίθετα, είπε, η Γερμανία εμφανίζει μια έλλειψη εμπιστοσύνης στην αποφασιστικότητά της για την.
"Σε κάποιο στάδιο της σχέσης θα πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη.
Η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταφράζεται σε τεράστιες δαπάνες", είπε.
Ο κ.Τσακαλώτος σημείωσε ότι ο συνδυασμός της ελάφρυνσης χρέους, της αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ και της ανάκαμψης, θα έδιναν τη δυνατότητα στην Ελλάδα να αρχίσει και πάλι να εκδίδει ομόλογα στα τέλη του 2017 ή τις αρχές του 2018, προτού λήξει το πρόγραμμα επώδυνο διάσωσης το καλοκαίρι του 2018.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικων επέκρινε το ΔΝΤ για τις πιέσεις που ασκεί στην Ελλάδα να σφίξει κι άλλο το δημοσιονομικό ζωνάρι, αντί να βοηθά τη χώρα να πάρει κάποια ανάσα με τη βοήθεια της ελάφρυνσης χρέους - κάτι που και το ΔΝΤ επιθυμεί.
Είπε πως οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας χρειάζονται μια διαφορετική σειρά, με την ελάφρυνση χρέους και τους στόχους για τη λιτότητα να γίνονται αντικείμενο επεξεργασίας από κοινού.
Ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να ακούει τον απερχόμενο αμερικανό πρόεδρο, σχολιάζοντας πως η άνοδος του λαϊκισμού στις χώρες της Δύσης - επιτομή του οποίου υπήρξε η εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ- αποτελεί προειδοποίηση για τα κεντροαριστερά κόμματα της Ευρώπης.
Η αριστερά πρέπει να προσδιορίσει «μια ατζέντα ώστε ο κόσμος να μπορέσει να δει τη θέση του σε μια πιο παγκοσμιοποιημένη οικονομία».
Κατά τον ίδιο, τα κεντροαριστερά κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν αντέδρασαν πολύ καλά στην ευρεία οικονομική ανασφάλεια πολλών ψηφοφόρων της εργατικής και της μεσαίας τάξης, εν μέσω των ταχύτατων οικονομικών αλλαγών.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης