Τελευταία Νέα
Οικονομία

Παπαδημητρίου (υπ. Οικονομίας): Η ελληνική οικονομία παρουσιάζει ήδη σημάδια ανάκαμψης

Παπαδημητρίου (υπ. Οικονομίας): Η ελληνική οικονομία παρουσιάζει ήδη σημάδια ανάκαμψης
Από την πλευρά του, ο κ. Χαρίτσης επισήμανε ότι οι μακροοικονομικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι πιο ευοίωνες από ποτέ την τελευταία εξαετία
Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο αναπληρωτής υπουργός, Αλέξης Χαρίτσης, συμμετείχαν σήμερα ως κεντρικοί ομιλητές στο 18ο Ετήσιο Συνέδριο «Capital Link Invest in Greece Forum» στη Νέα Υόρκη.
Ο κ. Παπαδημητρίου κατά την ομιλία του με θέμα: «Επενδύοντας για την Ανάπτυξη - Όραμα και Στρατηγική», επεσήμανε ότι η ελληνική οικονομία παρουσιάζει ήδη σημάδια ανάκαμψης και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο χρόνος θα κλείσει με θετικό πρόσημο.
Όπως ανέφερε, ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής δείχνει αύξηση της τάξεως του 3,2% για τα δύο τελευταία τρίμηνα του 2016, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 10,2%, οι αφίξεις από το εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 1,5 εκατ. επισκέπτες, ενώ τα δύο προηγούμενα χρόνια στις επενδύσεις σε τουριστικές υποδομές προστέθηκαν 140 έργα.
Επιπλέον, οι διεθνείς δανειστές συμφώνησαν σε μια βραχυπρόθεσμη αναδιάρθρωση του χρέους της τάξεως του 22% του ΑΕΠ ή κατά 45 δισ. ευρώ, σε σταθερό επιτόκιο 1,5%, ενώ από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, αναμένεται να ακολουθήσει η συμμετοχή της χώρας στον μηχανισμό ποσοτικής χαλάρωσης, γεγονός που θα δώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στην ανάπτυξη.
Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στις στρατηγικές προτεραιότητες της χώρας, οι οποίες συνοψίζονται στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων και στην ενίσχυση των εξαγωγών όπως και στην απλοποίηση του νομικού πλαισίου για τις επενδύσεις και στη διευκόλυνση της διαδικασίας αδειοδότησης των επιχειρήσεων.
Στη συνέχεια μίλησε για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας.
Η Ελλάδα, είπε χαρακτηριστικά, βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, συνιστά δηλαδή μια φυσική πύλη προς την Ευρώπη.
Παράλληλα είναι μια σύγχρονη δημοκρατία με κράτος δικαίου και οργανωμένες υποδομές αλλά και εξαιρετικά υψηλού επιπέδου εργατικό δυναμικό, σε ανταγωνιστικό κόστος σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Κλείνοντας, ο κ. Παπαδημητρίου, χαρακτήρισε ως τομείς που αποτελούν «επενδυτικές ευκαιρίες» για τους διεθνείς επενδυτές, τον τουρισμό, την αγορά ακινήτων, τον αγροδιατροφικό τομέα, την πληροφορική και τις νέες τεχνολογίες, τις επιστήμες υγείας και τη φαρμακευτική, καθώς και τον ιατρικό τουρισμό, τα logistics και τις μεταφορές.
Από την πλευρά του, ο κ. Χαρίτσης ήταν ο κεντρικός ομιλητής σε πάνελ με θέμα «Επιδιώκοντας την ανάπτυξη – Χρηματοδοτικοί μηχανισμοί για επενδύσεις στην Ελλάδα», όπου συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών.
Ο αναπληρωτής υπουργός επισήμανε ότι οι μακροοικονομικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι πιο ευοίωνες από ποτέ την τελευταία εξαετία, μετά και τη συμφωνία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους.
Πλέον, το στοίχημα για την ελληνική οικονομία είναι να μπορέσει να μπει σε ένα δρόμο βιώσιμης ανάπτυξης, αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα: προπάντων το ανθρώπινο δυναμικό και τη στρατηγική γεωγραφική θέση της χώρας.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Χαρίτσης εξέθεσε τις προσπάθειες της κυβέρνησης προκειμένου να διαμορφωθεί στην Ελλάδα εκείνο το οικονομικό περιβάλλον που θα μπορεί να υποστηρίξει επενδύσεις υψηλών αποδόσεων, καθώς και τη σύσταση δυναμικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Αφενός, ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε στα χρηματοοικονομικά εργαλεία που μπορούν να αξιοποιήσουν οι ιδιώτες επενδυτές: τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ, τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, αλλά και τα σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία που προωθεί το υπουργείο Οικονομίας σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς.
Ιδιαίτερα στάθηκε στο πρωτοποριακό Ταμείο Συμμετοχών (Fund of Funds) που συστήνεται τις επόμενες μέρες και θα συγκεντρώνει επενδυτικά κεφάλαια (με τη μόχλευση που θα επιτευχθεί, ο στόχος ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ) για τη χρηματοδότηση καινοτόμων ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Ο κ. Χαρίτσης αναφέρθηκε ακόμη στην αξιοποίηση του «πακέτου Juncker» και εν γένει στις επενδυτικές συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Πέρα από τους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς, ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε τις ενέργειες της κυβέρνησης για τη συνολική μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου του επιχειρείν, με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας, την απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών, τη διασφάλιση της διαφάνειας.
«Ο κύριος στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε ένα απλό και διάφανο επιχειρηματικό περιβάλλον, με σαφείς και σταθερούς κανόνες σε όλα τα πεδία: της φορολογίας, της αδειοδότησης, της χωροταξίας, της χρηματοδότησης», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός, απευθύνοντας στην επενδυτική κοινότητα πρόσκληση για διάλογο, ο οποίος μπορεί πια να διεξάγεται σε πιο ουσιαστική βάση από ποτέ τα τελευταία χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης