Τελευταία Νέα
Οικονομία

Telegraph: Αντιμέτωπη με μόνιμη κρίση η Ελλάδα - Η προειδοποίηση από το ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα

Telegraph: Αντιμέτωπη με μόνιμη κρίση η Ελλάδα - Η προειδοποίηση από το ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα
Η βρετανική εφημερίδα σχολιάζει το χθεσινό (12/12/2016) άρθρο των Obstfeld και Thomsen σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης
Ως απάντηση στις κατηγορίες που έχει δεχθεί περί επιβολής λιτότητας στην Ελλάδα εκλαμβάνει η Telegraph το χθεσινό (12/12/2016) άρθρο των Maurice Obstfeld (οικονομικός σύμβουλος του ΔΝΤ) και Poul Thomsen (επικεφαλής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ), όπου επισημαίνεται ότι οι φιλόδοξοι στόχοι του προϋπολογισμού της χώρας «απλά δεν είναι αξιόπιστοι».
Μάλιστα, το δημοσίευμα εστιάζει και στην αναφορά από τα στελέχη του ΔΝΤ ότι οι περικοπές στις επενδύσεις και τις κρατικές δαπάνες έχουν παρατραβήξει και αυτό παρεμποδίζει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
«Μόλις 48 ώρες αφού ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, κατηγόρησε ότι το ΔΝΤ ''προδίδει'' τη χώρα πιέζοντας για περισσότερο σφίξιμο της ζώνης, οι ανώτεροι αξιωματούχοι του ΔΝΤ επέμειναν ότι ''δεν απαιτούν περισσότερη λιτότητα''» αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.
«Δεν έχουμε αλλάξει την άποψη μας ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται περισσότερη λιτότητα αυτή τη στιγμή.
Ο ισχυρισμός ότι το ΔΝΤ ζητάει περισσότερη λιτότητα, είναι το στοιχείο που γυρίζει ανάποδα την αλήθεια» έγραψαν οι δυο αξιωματούχοι του ΔΝΤ.
Παράλληλα, οι ίδιοι, όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα, προειδοποίησαν ότι οι απαιτήσεις των πιστωτών από την Ελλάδα για ένα παρατεταμένο πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% είναι μη ρεαλιστικό και περιττό.
Στον αντίποδα, το ΔΝΤ επιμένει ότι ο στόχος του 1,5% είναι περισσότερο ρεαλιστικός, ενώ έχει ζητήσει σημαντική ελάφρυνση του χρέους που πηγαίνει πέρα από τα μέτρα που ελήφθησαν στο τελευταίο Eurogroup.
Την ίδια στιγμή, όμως, το ΔΝΤ επεσήμανε ότι μόνο με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης -σε μια χώρα στην οποία περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά δεν τους επιβάλλεται φόρος εισοδήματος- και λιγότερες δαπάνες για τις συντάξεις θα μπορούσαν να στηριχθεί η ανάκαμψη.
«Η απογοήτευση του ΔΝΤ προσθέτει περισσότερες αμφιβολίες σχετικά με τη συμμετοχή του στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας, που αποτελεί βασικό στόχο για τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης στη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Φινλανδία» αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Εξάλλου, κι ο επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, παραδέχθηκε αυτόν τον μήνα ότι το ΔΝΤ είναι απίθανο να ενταχθεί φέτος στο ελληνικό πρόγραμμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης