Τελευταία Νέα
Οικονομία

Διαστάσεις παίρνει η κόντρα ΕΕ - ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα - Τσίπρας: Ανόητοι οι τεχνοκράτες του Ταμείου

Διαστάσεις παίρνει η κόντρα ΕΕ - ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα - Τσίπρας: Ανόητοι οι τεχνοκράτες του Ταμείου
Το άρθρο - παρέμβαση του Thomsen προκάλεσε την άμεση απάντηση τόσο της ελληνικής κυβέρνησης όσο και της Κομισιόν στο χθεσινό άρθρο - παρέμβαση του ΔΝΤ για τη διαπραγμάτευση
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κόντρα των Ευρωπαίων δανειστών με το ΔΝΤ, με τις εξελίξεις να συνηγορούν στο συμπέρασμα ότι το Ταμείο θα μείνει εκτός ελληνικού προγράμματος.....
Το άρθρο - παρέμβαση του Thomsen προκάλεσε την άμεση απάντηση τόσο της ελληνικής κυβέρνησης όσο και της Κομισιόν, αναδεικνύοντας το τεράστιο χάσμα για το ελληνικό πρόγραμμα, το οποίο αποτυπώνεται κυρίως στην κόντρα Βερολίνου - Ταμείου για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. 
Η ελληνική κυβέρνηση επιλέγει την κατά μέτωπο επίθεση κατά του ΔΝΤ, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να χαρακτηρίζει ανόητους τους τεχνοκράτες του Ταμείου, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο αλλά και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, να κατηγορούν το ΔΝΤ ότι δεν λέει την αλήθεια, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί νέα μέτρα για μετά το 2018 και ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία για πλεονάσματα 3,5% μετά το 2018. 
«Η ανάλυση του ΔΝΤ βασίζεται σε μια ιδιότυπη αντίληψη του όρου "συμφωνία" και είναι μια ανάλυση φειδωλή με την αλήθεια», σχολιάζει ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στον Guardian, σε απάντηση του άρθρου των Obstfeld και Thomsen.
Ειδικότερα, όπως τονίζει ο Ευ. Τσακαλώτος, «οι κ.κ. Obstfeld και Thomsen, σε κείμενό τους που δημοσιεύτηκε χθες το βράδυ, υποστηρίζουν ότι το ΔΝΤ δεν ζητά περισσότερα μέτρα λιτότητας, αλλά μάλλον είναι το θύμα μιας «παράξενης» προδιάθεσης της Ελλάδας να "συμφωνήσει" σε υψηλότερους πρωτογενείς δημοσιονομικούς στόχους του 3,5% του ΑΕΠ στην περίοδο μετά το πρόγραμμα, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Κυβ. πηγές: Από το 2015 το ΔΝΤ κάνει δυσμενέστερες προβλέψεις λόγω της… απουσίας του

Από το 2015 και μετά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) κάνει διαρκώς δυσμενέστερες προβλέψεις, «προφανώς για να δικαιολογήσει την απουσία του στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης», σχολίαζαν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.
Όπως διαπιστώνουν οι ίδιες πηγές, το Ταμείο την περίοδο 2010 - 2014 έκανε ευνοϊκότερες εκτιμήσεις ακριβώς επειδή ήθελε να δικαιολογήσει τη βιωσιμότητα του προγράμματος, στο οποίο συμμετείχε.
Σύμφωνα με νεώτερα στοιχεία που δόθηκαν για τις προβλέψεις του ΔΝΤ, το 2010, το Ταμείο προέβλεπε για εκείνη τη χρονιά ύφεση 4,0% και η ύφεση ανήλθε στο 5,5%. Το 2011 προέβλεπε ύφεση 2,6% και η ύφεση ανήλθε στο 9,1%.
Το 2012 προέβλεπε ανάπτυξη 1,1% και η ελληνική οικονομία παρουσίασε ύφεση 7,3%.
Αντίστοιχα, το 2013, προέβλεπε ανάπτυξη 2,1% και υπήρξε ύφεση 3,2%, για το 2014, προέβλεπε ανάπτυξη 2,1% και υπήρξε ανάπτυξη 0,4%.
Τον Ιούνιο του 2015, το ΔΝΤ προέβλεπε για την Ελλάδα για το 2015 ανάπτυξη 0,0% και τον Οκτώβριο του ιδίου έτους, η πρόβλεψη έγινε ύφεση 2,3%.
Όπως όλοι γνωρίζουμε το 2015 έκλεισε με ύφεση μόλις 0,2%, σημειώνουν οι ίδιες πηγές…

Ενόχληση της κυβέρνησης για το άρθρο του Thomsen – Πλήρης κάλυψη από Velculescu

Την έντονη δυσαρέσκειά της για το άρθρο του Paul Thomsen και τις σκληρές επισημάνσεις που έκανε ζητώντας μείωση του νέου αφορολόγητου και περικοπές στις συντάξεις εξέφρασε η κυβέρνηση, στην πρώτη συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής των δανειστών.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η εκπρόσωπος του Δ.Ν.Τ., Delia Velculescu, «κάλυψε» πλήρως τον κ. Thomsen λέγοντας ότι «οι απόψεις που αναφέρονται στο blog δεν δυσκολεύουν τη διαπραγμάτευση, αντίθετα, αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του Ταμείου».
Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, η κουβέντα κατέληξε με την επισήμανση της ελληνικής πλευράς ότι «δεν είναι σωστό η διαπραγμάτευση να γίνεται μέσα από blog».
Στην ίδια συνάντηση συζητήθηκαν και οι εξαγγελίες Τσίπρα (έκτακτο βοήθημα, αναστολή αύξησης ΦΠΑ στα νησιά), τις οποίες ως γνωστόν οι Θεσμοί δεν είδαν από την αρχή «με καλό μάτι».
Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και αύριο 14 Δεκεμβρίου με πρώτο θέμα στην ατζέντα το δημοσιονομικό κενό του 2018.

Η απάντηση της Κομισιόν στο ΔΝΤ: Απόλυτα αξιόπιστο το ελληνικό πρόγραμμα

Τη θέση ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι απόλυτα αξιόπιστο διατύπωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Annika Breidhardt, η οποία κληθείσα να σχολιάσει τις απόψεις των αξιωματούχων του ΔΝΤ, υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις.
«Διαβάσαμε προσεκτικά την ανάρτηση των αξιωματούχων του ΔΝΤ.
Οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί πιστεύουν ότι οι πολιτικές στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕSM είναι συμπαγείς και μπορούν να επιτρέψουν στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη και στις αγορές.
Η Ελλάδα έχει ήδη εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις και είναι εντός τροχιάς για να εκπληρώσει τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους.
Είναι αναγκαίο όλοι οι θεσμοί να αναγνωρίσουν αυτά τα επιτεύγματα» υποστήριξε η Annika Breidhardt.
Αναφερομένη στην αποστολή στην Αθήνα, σημείωσε πως «προσωπικό από όλα τα θεσμικά όργανα βρίσκονται στην Αθήνα προκειμένου να επιτύχουν μια συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση».
«Δεδομένης της προόδου που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής, μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί σύντομα εάν όλες οι πλευρές εμπλακούν στις συζητήσεις εποικοδομητικά», τόνισε η εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Ερωτηθείσα εάν θα μπορούσε το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο να αποφανθεί εάν το πρόγραμμα είναι αξιόπιστο, σε συνέχεια των αμφιβολιών του ΔΝΤ, η Annika Breidhardt ανέφερε πως το ελληνικό πρόγραμμα έχει περάσει από «λεπτομερείς ελέγχους από το Eurogroup και από άλλους θεσμούς, καθώς και από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο».
«Το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο είναι ανεξάρτητο και έγκειται σε αυτούς να αποφασίσουν τι θέλουν να ελέγξουν, καθώς σε γενικές γραμμές η εντολή τους σχετίζεται με την τοποθέτηση έναντι των δημοσιονομικών πολιτικών που αφορούν συνολικά την ευρωζώνη» τόνισε η Annika Breidhardt.

«Έκπληξη» προκάλεσε το άρθρο Obstfeld και Thomsen στον ESM - Καυστική η απάντηση

"Ελπίζουμε ότι μπορούμε να επιστρέψουμε στην πρακτική της διεξαγωγής ιδιωτικών διαπραγματεύσεων για το πρόγραμμα με την ελληνική κυβέρνηση" δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), αναφερόμενος στην πρωτοβουλία Obstfeld και Thomsen να αναρτήσουν άρθρα τους σε blog του ΔΝΤ.
Όπως αναφέρει το Reuters, εκπρόσωπος του ESM δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εξεπλάγησαν όταν ανακάλυψαν τις αναρτήσεις οι οποίες αναφέρονται στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, τη στιγμή που ξεκινά νέος γύρος συνομιλιών στην Αθήνα.

Τζανακόπουλος: Λέει ψέματα το ΔΝΤ – Δεν θα αποδεχθούμε νέα μέτρα για μετά το 2018

Δριμεία επίθεση στο ΔΝΤ εξαπολύει η κυβέρνηση, η οποία διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Τζανακόπουλου, υποστηρίζει πως τα δεδομένα που ανέφεραν σε άρθρο τους οι P. Thomsen – M. Obstefeld για την ελληνική οικονομία είναι ψευδή.
«Δεν ισχύει ότι το 50% των νοικοκυριών εξαιρείται από την φορολογία, ούτε ότι οι καταβαλλόμενες συντάξεις έχουν ύψος αντίστοιχο με αυτές που καταβάλλονται από ισχυρές ευρωπαϊκές οικονομίες.
Αντίθετα, οι δαπάνες της Ελλάδας για συντάξεις και άλλα επιδόματα βρίσκονται στο 70% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο 52% της Γερμανίας.
Την ίδια στιγμή το 45% των συνταξιούχων λαμβάνει σύνταξη κάτω από 665 € που αποτελεί το όριο της φτώχειας, ενώ πάνω από 4 εκατ. Έλληνες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Μάλλον λοιπόν το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας δεν είναι οι φοροαπαλλαγές και οι υψηλές συντάξεις» υπογράμμισε ο κ.Τζανακόπουλος.
«Θα περιμέναμε λοιπόν ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού προς τον ελληνικό λαό το ΔΝΤ να μην διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και να μην βασίζεται σε ανακριβή ή ακόμη και αναληθή στοιχεία.
Οφείλει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του όχι μόνο απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και απέναντι στη διεθνή κοινότητα επιμένοντας στην ανάγκη για μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων στο 1,5% για μετά τη λήξη του προγράμματος και βελτιώνοντας την τεχνοκρατική του επάρκεια σε ότι αφορά τις προβλέψεις του» υποστήριξε ο κ.Τζανακόπουλος, επισημαίνοντας ότι θέση της κυβέρνησης είναι σαφής και δεν πρόκειται να αποδεχθεί τη νομοθέτηση μέτρων για μετά το 2018.
«Το ΔΝΤ αυτοαναιρείται όταν λέει ότι δεν επιθυμεί περαιτέρω λιτότητα και ότι είναι υπέρ πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 1,5% μετά το 2018, αλλά είναι έτοιμο να δεχθεί τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα» είπε ο κ.Τζανακόπουλος, υποστηρίζοντας πως στο άρθρο των στελεχών του ΔΝΤ θα απαντήσει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Τσίπρας: Ανόητοι οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ

Ξεκάθαρο μήνυμα στους δανειστές ότι η Ελλάδα θα τηρήσει κατά γράμμα το πρόγραμμα, αλλά δεν πρόκειται να ρωτήσει κανέναν για το αν θα στηρίξει τους αδύναμους, έστειλε από τη Νίσυρο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στις αντιδράσεις για τις παροχές που εξήγγειλε.
Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στο ΔΝΤ, χαρακτηρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς τον Thomsen «ανόητο τεχνοκράτη». 
Δεν φανταζόμουν ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν πολιτικές δυνάμεις στον τόπο που θα διαμαρτύρονταν ότι θα εκνευρίσουμε τους εταίρους, ανέφερε με νόημα.
Πήραμε μια απόφαση, μέσα από την υπεραπόδοση των στόχων, να διαθέσουμε τα έσοδα τώρα, για τη στήριξη των πιο αδύναμων.
Έχουμε καταφέρει να κρατήσουμε ψηλά το κεφάλι. 
Εχουμε αποδείξει ότι προσπαθούμε, παρά τις δυσκολίες και τα βαριά μέτρα, ανέφερε ο πρωθυπουργός, απαντώντας επί της ουσίας στις επικρίσεις για τη διανομή μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος. 
«Οφείλουμε να έχουμε υπ’ όψιν μας ότι το χαρακτηριστικό γνώρισμα της χώρας μας που είναι η μεγάλη έκταση των ακτογραμμών έχει και τα χαρακτηριστικά της απομόνωσης ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες. 
Ανόητοι τεχνοκράτες έχουν παραδεχθεί ότι έχουν κάνει λάθος τους αριθμούς, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του ΔΝΤ και του P. Thomsen. 
Τώρα κάνουν προβλέψεις για ύφεση ενώ θα έχουμε ανάπτυξη. 
Και έρχονται και θέλουν την πολιτική της εξίσωσης του ΦΠΑ στα νησιά. 
Ίσως να έχουν κάνει διακοπές στην Μύκονο και την Σαντορίνη. 
Δεν έχουν πάει χειμώνα σε ακριτικό νησί. 
Πολλές φορές πολλά νησιά δεν είχαν και γιατρό και δάσκαλο. 
Θέλω να απαντήσω σε αυτούς ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της αλλά δεν θα υποστείλει την σημαία της υποστήριξης της κοινωνικής συνοχής. 
Και οι νησιώτες αποτελούν μέρος της κοινωνικής συνοχής, τόνισε ο πρωθυπουργός.Αναφορικά με το προσφυγικό, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι "είχαμε ηθική υποχρέωση να δώσουμε μια ελάχιστη ανταπόδοση στους πολίτες που σηκώνουν τα βάρη όλης της Ευρώπης στο προσφυγικό.
Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα σηκώνουν αυτό το βάρος και έχουμε χρέος να τα στηρίξουμε", ανέφερε.
Τα σημερινά μέτρα έχουν στόχο να κρατήσουν τους ανθρώπους στα νησιά, πρόσθεσε. 
Τα νησιά διαθέτουν εξαιρετικούς ανθρώπινους και φυσικούς πόρους.
Στόχος να μετρατρέψουμε τη νησιωτικότητα σε ευκαιρία ανάπτυξης.

Οι ακραίες απαιτήσεις του Ταμείου διά χειρός Τόμσεν έχουν εξής:

- Ομαδικές απολύσεις: «Αντί να παρέχει υποστήριξη σε απολυμένους εργαζόμενους, η κυβέρνηση περιορίζει τη δυνατότητα των εταιρειών να τους απολύσει. Με απλά λόγια, η Ελλάδα δεν μπορεί να εκσυγχρονίσει την οικονομία της ενισχύοντας την χρηματοδότηση για υποδομές και για καλά στοχευμένα κοινωνικά προγράμματα»
- Μειώσεις συντάξεων: H Ελλάδα έχει «ένα εξαιρετικά γενναιόδωρο συνταξιοδοτικό σύστημα που κοστίζει στον προϋπολογισμό σχεδόν 11% του ΑΕΠ ετησίως (σε αντίθεση με τον μέσο όρο στην υπόλοιπη Ευρωζώνη που είναι 2¼ του ΑΕΠ)».
- Μείωση αφορολογήτου ορίου: Η Ελλάδα έχει «ένα καθεστώς φορολογίας εισοδήματος που εξαιρεί πάνω από τα μισά νοικοκυριά από οποιαδήποτε υποχρέωση (ο μέσος όρος στην υπόλοιπη Ευρωζώνη είναι 8%)».
- Προκαταβολική νομοθέτηση μέτρων 4,5 δισ. ευρώ (ή 2% του ΑΕΠ): «Επιπλέον, για λόγους αξιοπιστίας, είναι επίσης απαραίτητο να νομοθετηθούν εκ των προτέρων τα μέτρα που απαιτούνται για να σπρώξουν το πλεόνασμα πάνω από το 1,5% του ΑΕΠ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης