Τελευταία Νέα
Οικονομία

Επανέρχεται ο κίνδυνος Grexit - Ο ρόλος Schaeuble, ΔΝΤ και το δίλημμα Τσίπρα

tags :
Επανέρχεται ο κίνδυνος Grexit - Ο ρόλος Schaeuble, ΔΝΤ και το δίλημμα Τσίπρα
Με αφορμή το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών, τα σενάρια του Grexit έχουν αναζωπυρωθεί
Επανέρχεται στο προσκήνιο η συζήτηση για τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, καθώς παραμένει το αδιέξοδο ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές για την ολοκλήρωση της β΄αξιολόγησης.
Με αφορμή το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών, τα σενάρια του Grexit έχουν αναζωπυρωθεί, ενώ για ακόμα μία φορά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις.
Μάλιστα, ενόψει και των γερμανικών εκλογών τον Σεπτέμβριο του 2017, ο γερμανικός Τύπος έχει αρχίσει να ασχολείται ξανά με το ελληνικό πρόγραμμα κάνοντας ξεκάθαρες αναφορές στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Για προθεσμία τριών εβδομάδων στην κυβέρνηση Τσίπρα, κάνει λόγο ο βρετανικός Guardian.

Bild: Υπέρ του Grexit o Schaeuble

«Επειδή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αρνείται όπως φαίνεται να συνεχίσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, ο υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble τάσσεται υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ», γράφει ο αρθρογράφος της Bild επισημαίνοντας ότι την πληροφορία αυτή έχει η εφημερίδα από κύκλους του κόμματος που υπενθυμίζουν ότι ο Schaeuble παραμένει στην υπόσχεση πριν από δύο χρόνια ότι βοήθεια προς την Ελλάδα θα δοθεί μόνο υπό την προϋπόθεση συμμετοχής του Ταμείου.
Μάλιστα η Bild φιλοξενεί δήλωση του χριστιανοδημοκράτη Carsten Linnemann, εμπειρογνώμονα σε θέματα οικονομίας, που υπογραμμίζει την ανάγκη εξεύρεσης ενός διαφορετικού δρόμου, που να προβλέπει διαδικασία χρεοκοπίας εντός του ευρώ μαζί με τη δυνατότητα εξόδου του χρεοκοπημένου κράτους.

Rheinische Post: Το κλίμα παραπέμπει στις κρίσιμες ημέρες του 2015

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, στη διαδικτυακή της έκδοση η Rheinische Post μεταφέρει από την Αθήνα κλίμα που παραπέμπει στις κρίσιμες ημέρες του 2015 και το φάντασμα εξόδου από το ευρώ.
«Οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές έχουν κολλήσει, η κυβέρνηση Τσίπρα καθυστερεί τις μεταρρυθμίσεις (…) επιπλέον υπάρχει διαφωνία και στους κόλπους των δανειστών για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, που θέλει ο Schaeuble να κρατήσει στο ελληνικό πρόγραμμα δίκην ελεγκτή».

Η Süddeutsche Zeitung για διαφωνία ΔΝΤ-Ευρώπης

Στη διάσταση απόψεων ΔΝΤ και Ευρώπης αναφέρεται άρθρο της Süddeutsche Zeitung.
Ο σχολιαστής υποστηρίζει ότι η διαφωνία έχει οξυνθεί περισσότερο και παραπέμπει στην έκθεση του Ταμείου που περιγράφει την κατάσταση ως ανυπόφορη και μακροπρόθεσμα εκρηκτική.
«Στον πυρήνα της διαμάχης μεταξύ ευρωζώνης και ΔΝΤ βρίσκεται το ερώτημα, ποιο είναι το πρωτογενές πλεόνασμα που θα πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα μετά το 2018», υπενθυμίζει η εφημερίδα.
«Στην τελευταία έκθεσή του το Ταμείο θεωρεί το 1,5% έως το 2060 ως πιο ρεαλιστικό, γιατί μόνο έτσι μπορεί να είναι βιώσιμο το χρέος.
Αντίθετα η Γερμανία πιέζει για παράταση του 3,5% για άλλα δέκα χρόνια (…) ενώ o Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας από την πλευρά του επισημαίνει ότι μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος η Ευρώπη έχει υποσχεθεί επιπλέον ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους».

Fratzscher (DIW): Θέμα χρόνου η διαγραφή του ελληνικού χρέους που θα ονομαστεί αναδιάρθρωση

Την θέση πως δεν υπάρχει εναλλακτική για το ελληνικό ζήτημα πέρα από την εφαρμογή του ισχύοντος προγράμματος διατυπώνει ο Marcel Fratzscher, διευθυντής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW), ο οποίος υπογραμμίζει πως η έξοδος από το ευρώ είναι για όλες τις χώρες, και ιδιαίτερα για την Ελλάδα, η χειρότερη επιλογή.
Σε συνέντευξη του στη Deutsche Welle, ο Fratzscher καλείται να τοποθετηθεί επί των αποφάσεων του περασμένου Eurogroup όπου οι δανειστές επί της ουσίας ζήτησαν από την ελληνική κυβέρνηση να νομοθετήσει μια σειρά μέτρων για την περίοδο μετά το πρόγραμμα σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι αλλά και των ενστάσεων της ελληνικής κυβέρνησης για το τι συνέπειες θα επιφέρει μέρος αυτών των μέτρων για ένα τμήμα του ελληνικού πληθυσμού.
Στο ερώτημα αν μπορεί να ξεπεραστεί το δίλημμα αυτό η απάντηση του Fratzscher είναι αρνητική.
«Μακροπρόθεσμα οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες, βραχυπρόθεσμα όμως έχουν οικονομικό κόστος για τους κοινωνικά αδύναμους.
Και αυτό είναι το δίλημμα.
Οι μεταρρυθμίσεις είναι σωστές αλλά για τα επόμενα ένα, δύο χρόνια οι άνθρωποι, και προπαντός αυτοί που είναι κοινωνικά αδύναμοι, θα υποστούν στερήσεις.
Δεν βλέπω καμία εναλλακτική παρά να συνεχιστεί το πρόγραμμα.
Συνεπώς, η διένεξη μεταξύ τρόικας και ελληνικής κυβέρνησης θα συνεχιστεί.
Επίσης, βλέπω την αναγκαιότητα να συνεχιστεί η βοήθεια προς την Ελλάδα και πέραν του 2018» επισημαίνει ο Fratzscher, ο οποίος υποστηρίζει πως η έξοδος από το ευρώ είναι για όλες τις χώρες, και ιδιαίτερα για την Ελλάδα, η χειρότερη επιλογή.
«Μια έξοδος δεν θα έλυνε κανένα από τα προβλήματά της.
Ούτε η οικονομία της θα γινόταν πιο ανταγωνιστική, ούτε οι κρατικοί θεσμοί αποτελεσματικότεροι.
Τουναντίον, η χώρα θα βυθιζόταν σε μια βαθιά κρίση που θα ήταν πολύ χειρότερη από αυτή που έζησε τα τελευταία χρόνια» επεσήμανε ο Fratzscher, υπογραμμίζοντας ότι «o γόρδιος δεσμός στην Ελλάδα δεν πρόκειται να λυθεί σύντομα».
«Πρόκειται για μια διαδικασία ούτε δύο, ούτε πέντε, αλλά τουλάχιστον δέκα ακόμη ετών.
Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η κυβέρνηση και οι κρατικοί θεσμοί οι οποίοι δεν υπηρετούν τους πολίτες τους.
Και σε τελική ανάλυση - αυτός είναι ο λόγος που αποτυγχάνουν» τόνισε ο Fratzscher.
Ερωτηθείς για το εάν θα ήταν πιο λογικό να φύγει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα ο Fratzscher διαφωνεί.
«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πρέπει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Όταν δύο αδέρφια τσακώνονται τότε έχουν ανάγκη από κάποιον διαιτητή - γιατί δύσκολα μπορούν να επιβάλουν ο ένας στον άλλον πειθαρχία.
Για αυτό είναι σημαντικός ο ρόλος του ΔΝΤ ο οποίος είναι ένας ανεξάρτητος, σχετικά αυτόνομος θεσμός που διαθέτει τεχνογνωσία.
Το Ταμείο έχει δίκιο, το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.
Με αυτή την άποψη συμφωνεί και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών με την προϋπόθεση ότι πριν από τη συζήτηση αυτού του θέματος η Ελλάδα θα πρέπει να έχει εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα.
Το βρίσκω σωστό.
Δεν μπορεί να ζητά χρήματα και να αρνείται μεταρρυθμίσεις.
Πρόκειται για έναν συμψηφισμό.
Είμαι πεπεισμένος ότι η διαγραφή χρέους, η οποία θα ονομαστεί αναδιάρθρωση, είναι θέμα χρόνου» ανέφερε ο Fratzscher, ο οποίος χαρακτήρισε πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα να μετεξελιχθεί ο ESM σε ένα ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο που δεν θα παρέχει μόνο δάνεια αλλά και που θα έχει την ικανότητα να αναπτύσσει προγράμματα.
«Όμως για να διαδραματίσει αυτό το ρόλο επιβάλλεται να διευρυνθεί σε μεγάλο βαθμό.
Θα πρέπει να αποκτήσει τεχνογνωσία για θέματα που αφορούν τη δημοσιονομική πολιτική και για διαρθρωτικές αλλαγές σε κράτη.
Τέτοιου είδους τεχνογνωσία του λείπει προς το παρόν πλήρως.
Η δημιουργία ενός ανεξάρτητου, αυτόνομου θεσμού που σε αντίθεση με την Κομισιόν και την ΕΚΤ θα εξετάζει από μια άλλη σκοπιά και ολότελα ανεξάρτητα τα προγράμματα θα ήταν θεμιτή» τόνισε ο Fratzscher, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να θεσπιστεί το αξίωμα ενός ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών ο οποίος θα προΐσταται αυτού του θεσμού.

Guardian: Το δίλλημα του Τσίπρα - Η Ελλάδα έχει προθεσμία 3 εβδομάδων για συμφωνία

Μόλις τρεις εβδομάδες προθεσμία έχει η Ελλάδα προκειμένου να ξεπεράσει το αδιέξοδο στις όλο και πιο δύσκολες διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της.
Διαφορετικά -όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian- υπάρχει ο κίνδυνος επαναφοράς της ελληνικής κρίσης χρέους με νέα ορμή.
«Αντιμέτωπος με το δίλημμα να συμφωνήσει για πρόσθετη λιτότητα ή να προκαλέσει εκλογές, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζύγιζε τις επιλογές του το Σαββατοκύριακο.
Οι φόβοι για περισσότερη αβεβαιότητα στην πιο αδύναμη χώρα της Ευρώπης ενισχύθηκαν καθώς το ΔΝΤ προέβλεψε ότι το ελληνικό χρέος θα μπορούσε να γίνει ''εκρηκτικό'' έως το 2030» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Ο Guardian φιλοξενεί δηλώσεις του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Αριστείδη Χατζή, ο οποίος τονίζει ότι είναι κρίσιμο να υπάρξει συμβιβασμός έως τις 20 Φεβρουαρίου του 2017 (οπότε κι αναμένεται να πραγματοποιηθεί το επόμενο Eurogroup), καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν αποκλείεται πολιτική αναταραχή που θα επαναφέρει στο προσκήνιο το σενάριο Grexit.
Επίσης, η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται στη «διαφωνία» μεταξύ των δανειστών σχετικά με τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018, με το ΔΝΤ να τονίζει ότι ο στόχος του 3,5% δεν εφικτός, εάν δεν ληφθούν μέτρα μείωσης των συντάξεων και αύξησης των φόρων.
Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στο Eurogroup της 20ης Ιανουαρίου του 2017, όπου «η Αθήνα έμεινε μόνη της έξω στο κρύο«, καθώς ακόμα και η συνήθως υποστηρικτική Κομισιόν απέτυχε να υπερασπιστεί τις ελληνικές θέσεις.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει το καλοκαίρι του 2017 10,5 δισ. ευρώ, διαφορετικά είναι ορατό το ενδεχόμενο να επαναληφθεί η ελληνική κρίσης χρέους σε περίπτωση που δεν γίνουν εκταμιεύσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης