Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σχέδιο συμφωνίας Ελλάδας - δανειστών - Εφαρμογή των μέτρων από το 2019 αν δεν επιτευχθεί ο στόχος για το πλεόνασμα 2018

Σχέδιο συμφωνίας Ελλάδας - δανειστών - Εφαρμογή των μέτρων από το 2019 αν δεν επιτευχθεί ο στόχος για το πλεόνασμα 2018
Μετά τη συνάντηση στις Βρυξέλλες στις 4/4, κυβέρνηση και δανειστές θα έχουν σήμερα τηλεδιάσκεψη, προκειμένου να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες του σχεδίου συμφωνίας
(upd) Ρήτρα η οποία προβλέπει ότι σε περίπτωση αποκλίσεων από τον στόχο του πλεονάσματος του 2018, όλα τα μέτρα (φορολογικό, ασφαλιστικό) θα μπουν σε εφαρμογή από το 2019, προβλέπει το σχέδιο συμφωνίας κυβέρνησης - θεσμών.
Τα μέτρα προβλέπουν εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ από τις συντάξεις το 2019 και επιπλέον 1% του ΑΕΠ από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου το 2020.
Ωστόσο, εφόσον η Ελλάδα δεν επιτύχει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018, τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί για το 2020 θα εφαρμοστούν το 2019. 
Σημειώνεται ότι εν τέλει η σημερινή τηλεδιάσκεψη μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών, δε θα πραγματοποιηθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, γύρισαν το απόγευμα από τις Βρυξέλλες, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η διεξαγωγή της τηλεδιάσκεψης.
Βέβαια, πηγές ανέφεραν ότι η αναβολή της τηλεδιάσκεψη οφείλεται και σε διαφωνίες μεταξύ των δανειστών…
Όλα δείχνουν ότι η ακυρωθείσα τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί αύριο, και κατά πάσα πιθανότατα μετά τη συνάντηση των Wolfgang Schaeuble και Jeroen Dijsselbloem.

Κυβερνητικός αξιωματούχος: Δεν θα ισχύσουν όλα τα μέτρα το 2019


Επικρατέστερο είναι το σενάριο για μέτρα 1% του ΑΕΠ το 2019 από συντάξεις και 1% από τη μείωση του αφορολόγητου σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια δοσολογία στα νέα μέτρα.  
Δηλαδή να μην υπάρξει  το 100% των περικοπών στις συντάξεις το 2019 και όχι το 100% στη μείωση του αφορολογήτου στο 2020.

Μηχανισμό ενοποίησης προβλέψεων των θεσμών ζητά τώρα η Ελλάδα

Τη διαπίστωση ότι η διαφωνία για την οποία δεν είναι εφικτή η ολοκλήρωση της Αξιολόγησης σχετίζεται με τις διαφορετικές προβλέψεις των θεσμών σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 έκανε υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος.
Μάλιστα η ίδια καλά ενημερωμένη πηγή αποκάλυψε ότι αυτό που επιδιώκει η Αθήνας είναι να συσταθεί ένας μηχανισμός ο οποίος θα ενοποιεί τις προβλέψεις των θεσμών, την ίδια στιγμή που θα τηρεί τα συμφωνηθέντα της 20ης Φεβρουαρίου.

Κομισιόν: Σύγκλιση Ελλάδας - θεσμών για τα ζητήματα «κλειδιά» - Εφικτή η σημαντική πρόοδος στο Eurogroup


Την επίτευξη σύγκλισης μεταξύ των διαφορετικών πλευρών κατά τη χθεσινή συνάντηση υψηλού επιπέδου στις Βρυξέλλες, ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο και τους θεσμούς, επιβεβαίωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ερωτηθείσα, η εκπρόσωπος της Επιτροπής αρμόδια για ζητήματα Οικονομίας, A. Breithardt απάντησε πως ήταν μία «πολύ καλή συνάντηση, κατά την οποία ακούστηκαν οι απόψεις των θεσμών και των Ελλήνων».
 «Η Επιτροπή θεωρεί πως επιτεύχθηκε σύγκλιση στα ζητήματα κλειδιά που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική πρόοδο στη Μάλτα», πρόσθεσε.
Έτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος εξηγούσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση υπήρξε ενός είδους «προκαταρκτική συμφωνία» στη βάση ενός συμβιβασμού μεταξύ ΔΝΤ και ελληνικής πλευράς.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το βράδυ μεταξύ των ίδιων παικτών, θα φανεί κατά πόσο αυτός ο συμβιβασμός έχει την πολιτική έγκριση όλων των πλευρών για να πάει στο Eurogroup της Παρασκευής.
Στόχος του προέδρου του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, δεν είναι άλλος από το να μπορέσει να παρουσιάσει στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, στη Μάλτα, μία «πολιτική συμφωνία» που θα ανοίξει τον δρόμο για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας αμέσως μετά, σημείωνε η ίδια πηγή.

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Αναγκαία η γρήγορη πρόοδος στην επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα

Στην ανάγκη γρήγορης συμφωνίας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος αναφέρθηκε σήμερα (5/4/2017) εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
«Έχουμε ανάγκη από ταχεία πρόοδο στη βάση των συμφωνιών.
Καθυστερήσεις δεν είναι ποτέ καλές για την οικονομική ανάκαμψη» δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου.
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, το Βερολίνο αναμένει ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή (7/4/2017) θα κατατεθεί έκθεση για την πορεία των διαπραγματεύσεων των Θεσμών με την Ελλάδα.
Μάλιστα, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσε μεν ότι οι συνομιλίες διεξάγονται με «εντατικό» ρυθμό, αλλά αρνήθηκε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων.
«Δεν θα εκφράσουμε προσδοκίες», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «θα πρέπει να περιμένουμε το τι θα προκύψει» από τις συζητήσεις των θεσμών με την Αθήνα.

Dijsselbloem: Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις και επαφές για το ελληνικό ζήτημα


Επαφές και διαβουλεύσεις για το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας και τη β΄αξιολόγηση είχαν σήμερα (5/4/2017) στις Βρυξέλλες οι επιτελείς της ΕΕ και των θεσμών με τις ελληνικές αρχές, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen  Dijsselbloem.
Η δουλειά συνεχίζεται, πρόσθεσε ο Ολλανδός ο αξιωματούχος.\



Αύριο (6/4/2017) συνάντηση Schaeuble - Dijsselbloem

Εν τω μεταξύ, η εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για συνάντηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Wolfgang Schaeuble με τον πρόεδρο του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem αύριο (6/4/2017) στο Βερολίνο.
Ωστόσο, απέφυγε να δώσει πληροφορίες για τα θέματα που θα συζητηθούν, διευκρινίζοντας απλά ότι «πρόκειται για μια κανονική, εμπιστευτική συνομιλία όπως πολλές άλλες στο πλαίσιο του Eurogroup.
Δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο».

(Πρώτη ενημέρωση: 14:38, Τετάρτη  5 Απριλίου 2017)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης