Τελευταία Νέα
Οικονομία

Regling (ESM): Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει παράλληλο πρόγραμμα του ΔΝΤ για την Ελλάδα - Όχι στα ευρωομόλογα

tags :
Regling (ESM): Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει παράλληλο πρόγραμμα του ΔΝΤ για την Ελλάδα - Όχι στα ευρωομόλογα
H Ελλάδα είναι ένα θέμα το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο από το 2010, τόνισε ο Regling
Tην ελπίδα του ότι θα υπάρξει ένα παράλληλο πρόγραμμα του ΔΝΤ για την Ελλάδα εξέφρασε ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling.
Μιλώντας στο Bloomberg ανέφερε ότι το ΔΝΤ εξετάζει το ελληνικό ζήτημα.
Όπως εξήγησε ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης, η Ελλάδα είναι ένα θέμα το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο από το 2010.
«Βρισκόμαστε ήδη στο τρίτο πρόγραμμα και έχουμε ήδη διαθέσει 31 δισ. ευρώ, ενώ απομένουν 15 μήνες έως την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018», ανέφερε ο επικεφαλής του ESM.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγων, ο Regling τόνισε πως ήδη ο ESM εκδίδει χρέος με εγγύηση των κρατών μελών της Ευρωζώνης.
Ωστόσο εκτίμησε πως δεν πρόκειται να εκδοθούν ευρωομόλογα στο άμεσο μέλλον, προσθέτοντας ότι δεν τα θεωρεί απαραίτητα.
Αναφερόμενος στις γαλλικές προεδρικές εκλογές δήλωσε αισιόδοξος, ενώ για την οικονομία της Ευρώπης ανέφερε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Η μη επαρκής συμβιβαστική πρόταση για το ελληνικό χρέος από ESM - Γερμανία μπορεί να «καταστρέψει» την νέα DSA

Από την μια η Lagarde του ΔΝΤ προειδοποιεί ότι χωρίς βιώσιμο χρέος το Ταμείο δεν θα συμμετάσχει στο τρίτο ελληνικό μνημόνιο και από την άλλη η παρότρυνση Mnuchin του αμερικανού υπουργού οικονομικών ο οποίος ελπίζει ότι σύντομα θα λυθεί το ελληνικό ζήτημα που είναι ευρωπαϊκό θέμα.
Το συμπέρασμα είναι ένα.
Για την Ελλάδα και το αφήγημα Τσίπρα που παραπαίει εάν δεν διευθετηθεί το ελληνικό χρέος στην εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στις 21 με 23 Απριλίου θα έχει χαθεί μια μεγάλη ευκαιρία να βρεθεί μια λύση ώστε το χρέος να καταστεί βιώσιμο και το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο τρίτο μνημόνιο.
Η σύνοδος του ΔΝΤ στις 21 με 23 Απριλίου την ερχόμενη Παρασκευή έως Κυριακή αποτελεί ίσως την μεγάλη ευκαιρία να ξεκαθαρίσουν δύο ζωτικά ζητήματα
1)Να διευθετηθεί το ελληνικό χρέος με τέτοιο τρόπο ώστε να καταστεί βιώσιμο που θα πιστοποιείται από έκθεση βιωσιμότητας χρέους DSA τόσο από το ΔΝΤ όσο και από την ΕΚΤ.
2)Να αποφασιστεί στις 22 Μαΐου στο τακτικό Eurogroup η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα με έως 3 ή 3,5 δισεκ. ευρώ
Το πρόβλημα έγκειται ότι ESM ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης και η Γερμανία όντως σχεδιάζουν συμβιβαστική πρόταση για το χρέος που θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά.
-Θα λαμβάνει υπόψη τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδος οπότε ο πήχης των ανταλλαγμάτων θα είναι χαμηλωμένος σε σχέση με τις προσδοκίες.
-Η συμβιβαστική πρόταση θα περιλαμβάνει δέσμη μέτρων από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος όπως νέα επιμήκυνση ίσως και πάνω από 10 χρόνια ή έως 10 χρόνια και μηχανισμό εγγύησης επιτοκίων ενώ είναι μάλλον απίθανο να μετατραπούν τα κυμαινόμενα επιτόκια σε σταθερά.
-Τα μέτρα θα εφαρμοστούν από το 2018 οπότε και θα αξιολογηθεί τότε εάν θα πρέπει να υιοθετηθούν και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
- Η μεγάλη παγίδα για την Ελλάδα είναι ότι λόγω υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων εύλογα η Γερμανία θα χαμηλώσει το πήχη των μέτρων που θα δοθούν στην Ελλάδα για το χρέος.
Επίσης εάν μόνο με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα το ελληνικό χρέος μπορεί να καταστεί βιώσιμο τότε δεν θα χρειάζονται τα μακροπρόθεσμα μέτρα τα οποία είναι θεωρητικά και τα πιο ουσιαστικά.
-Άπαξ και είναι υποχρεωτική η σύνταξη DSA δηλαδή νέας έκθεσης βιωσιμότητας αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα για το χρέος δεν μπορούν να αποτελούν απλά μια πολιτική δέσμευση.
Θα πρέπει να αναλυθούν και παρουσιαστούν διεξοδικότατα ώστε να μπορούν να συνταχθούν οι δύο εκθέσεις DSA η μια από το ΔΝΤ που θα κρίνει εάν θα δανείσει εκ νέου την Ελλάδα και η άλλη από την ΕΚΤ που θα κρίνει εάν θα εντάξει τα ελληνικά ομόλογα σε QE ποσοτική χαλάρωση.
-Όπως έχει τονιστεί στο θετικό σενάριο η ΕΚΤ θα αποφασίσει να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στις 20 Ιουλίου εάν και εφόσον πληρούνται οι απαραίτητες υποχρεώσεις.
Όμως η μη επαρκής πρόταση συμβιβασμού που θα προτείνουν ESM και Γερμανία για το ελληνικό χρέος είναι πιθανό στο βασικό και στα δυσμενή σενάρια που θα συμπεριληφθούν κατά την αποτίμηση της DSA να μην επιτρέψουν να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
Υπενθυμίζεται ότι από το ΔΝΤ έχει χαρακτηριστεί από έκθεση βιωσιμότητας χρέους DSA ως εξαιρετικά μη βιώσιμο.
Ο κίνδυνος να υπάρξει πρόταση αλλά αυτή να μην επαρκεί ώστε να μετατρέψει σε βιώσιμο το ελληνικό χρέος είναι πολύ μεγάλος.
Σε αυτή την περίπτωση το εξαιρετικά μη βιώσιμο θα μπορούσε να μετατραπεί σε μη βιώσιμο και να εξαλειφθεί το…  εξαιρετικά… μη βιώσιμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης