Τελευταία Νέα
Οικονομία

Προειδοποίηση σοκ από ΔΝΤ – Thomsen: Η Ελλάδα θα χρειαστεί νέες οδυνηρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και νέα μέτρα

tags :
Προειδοποίηση σοκ από ΔΝΤ – Thomsen: Η Ελλάδα θα χρειαστεί νέες οδυνηρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και νέα μέτρα
Οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ ανησυχούν ότι οι υπάρχουσες προσπάθειες της Ελλάδας έχουν φθάσει στα όρια το πολιτικό σύστημα και την κοινωνία της Ελλάδος.
Προειδοποίηση σοκ χαρακτηρίζεται η νέα αναφορά του επικεφαλής του ΔΝΤ για τα ευρωπαϊκά ζητήματα Paul Thomsen ο οποίος τόνισε «θα χρειαστούν βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, πολλές από τις οποίες δεν έχουν ακόμη εξεταστεί ή περιγραφεί μεταξύ δανειστών και Ελλάδος».
Πρακτικά το ΔΝΤ ούτε λίγο ούτε πολύ προειδοποιεί ότι η Ελλάδα χρειάζεται νέα μέτρα λιτότητας τα οποία ακόμη ούτε καν έχουν εξεταστεί, δηλαδή μέτρα πέραν από αυτά που εξετάζονται αυτή την περίοδο.

Με βάση δημοσίευμα της Wall Street Journal το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έστειλε ένα απογοητευτικό μήνυμα προς την Ελλάδα.
Ακόμη και αν η χώρα εξασφαλίσει ελάφρυνση του χρέους από τους ευρωπαίους πιστωτές της - ένα ζήτημα που είναι ασαφές – η Ελλάδα χρειάζεται ακόμα πιο οδυνηρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις από ότι έχει προβλεφθεί ή εκτιμηθεί.
Επτά χρόνια μετά από μια οικονομική κρίση και άλλη επικείμενη οικονομική κρίση, αυτό είναι ένα μήνυμα που δεν θέλει να ακούσει ο Έλληνας και ένας βασικός λόγος για τον οποίο το ΔΝΤ παροτρύνει επίσης τη Γερμανία και τους άλλους ευρωπαίους πιστωτές της Αθήνας να δώσουν στη χώρα ελπίδα υπό τη μορφή πραγματικής ελάφρυνσης του χρέους.
Οι δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της Ελλάδος ... οι συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις, οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις, αποτελούν μόνο  μια προκαταβολική παρέμβαση, δήλωσε ο Poul Thomsen, επικεφαλής ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ και αρχικός αρχιτέκτονας της διάσωσης της Ελλάδος.
Για να μειωθούν τα ποσοστά ανεργίας και εισοδήματος της χώρας θα χρειαστούν "βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, πολλές από τις οποίες δεν έχουν ακόμη ούτε καν εξεταστεί ούτε καν συζητηθεί", ανέφερε.
Το ποσοστό ανεργίας είναι σήμερα 22% και το ήμισυ του συνόλου του εργατικού δυναμικού της νεολαίας είναι χωρίς εργασία.
"Αυτό είναι ένα μακροπρόθεσμο έργο", τόνισε.
Ο Thomsen, μαζί με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Ch. Lagarde, συναντήθηκαν με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο το Σαββατοκύριακο 22-23 Απριλίου πριν από την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα τις προσεχείς ημέρες.
Παρόλο που οι συνομιλίες συνεχίζονται, το ταμείο δεν έχει εμπλακεί στην χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης και η μελλοντική χρηματοδότηση από το ΔΝΤ παραμένει ασαφής.
Οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ ανησυχούν ότι οι υπάρχουσες προσπάθειες της Ελλάδας έχουν φθάσει στα όρια το πολιτικό σύστημα και την κοινωνία της Ελλάδος.
Η χώρα έχει ήδη υποστεί μια σειρά πολιτικών κρίσεων και κυβερνητικών αλλαγών κατά τη διάρκεια αυτών των ετών διάσωσης.
Το ΔΝΤ είχε δηλώσει ότι το αδιέξοδο σε σχέση με τους νέους όρους διάσωσης και χωρίς την χρηματοδότηση και την ελάφρυνση του χρέους κινδυνεύει να ωθήσει τη χώρα εκτός της ευρωζώνης.
Με επικεφαλής τη Γερμανία, οι ευρωπαίοι πιστωτές της Αθήνας προσπαθούν να επιβάλλουν περισσότερες οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, με την υπόσχεση της ελάφρυνσης του χρέους.
Πρόκειται για μια υπόσχεση που έχει διθεί εδώ και καιρό, αλλά δεν έχει τηρηθεί, εν μέρει επειδή η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της.
Αντ 'αυτού, η Ευρώπη προσπαθεί να αλλάξει τα δεδομένα καταδεικνύοντας στην Αθήνα ότι η επίτευξη μακροπρόθεσμων πλεονασμάτων στον προϋπολογισμό υπονομεύει την ανάγκη για ελάφρυνση του χρέους.
Το ΔΝΤ αναφέρει ότι οι προβολές της Ελλάδος δεν είναι αξιόπιστες και εμμένει στην έκκλησή του προς την Ευρώπη να δώσει στην Ελλάδα πραγματική ελάφρυνση του χρέους, ώστε να ξανακερδίσει την αξιοπιστία της.
"Το ζήτημα δεν είναι οι στόχοι και η αξιοπιστία των στόχων βραχυπρόθεσμα, αλλά η αξιοπιστία των στόχων να μπορούν να διατηρηθούν μεσοπρόθεσμα, ενώ η οικονομία αναπτύσσεται", δήλωσε ο κ. Thomsen.
"Χρειαζόμαστε ένα πακέτο που να είναι αξιόπιστο, τόσο όσον αφορά τις πολιτικές όσο και όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους που απαιτείται για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους".
Ωστόσο, ορισμένοι οικονομολόγοι αμφισβητούν ακόμη και αν η υποστήριξη του ΔΝΤ για τις προτεινόμενες λύσεις για την ελάφρυνση του χρέους είναι πραγματική και δεν είναι για το θεαθήναι....
Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας ανέρχεται σήμερα σε περίπου 320 δισ. ευρώ, περίπου το 180% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας, εκ των οποίων 226 δισ. ευρώ αφορούν τους ευρωπαίους πιστωτές.
Το Peterson insitute αμφισβητεί τις τρέχουσες προτάσεις για την επιμήκυνση του χρέους της Ελλάδας και τη μείωση των επιτοκίων.
Εκτιμάει ότι δεν είναι αρκετά τα μέτρα αυτά για να επαναφέρουν την Ελλάδα στην ομαλότητα.
"Τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που τέθηκαν στο τραπέζι από το Eurogroup το Μάιο του 2016 θα μπορούσαν να είναι επαρκή για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους, αλλά μόνο εάν τα μέτρα αυτά ληφθούν σε ακραίες συνθήκες", τόνισε το Peterson insitute
Είπε ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν θα δεχτεί αυτού του είδους την αναδιάρθρωση, διότι δίνει στην Ελλάδα ένα ισχυρό κίνητρο για αθέτηση υποχρεώσεων ή επαναδιαπραγμάτευση, όταν το χρέος είναι στο αποκορύφωμά του.
"Είναι πιθανό να είναι πολιτικά ή τεχνικά δύσκολα".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης