Τελευταία Νέα
Οικονομία

Reuters: Τα ελληνικά ομόλογα, η τελευταία ευκαιρία των επενδυτών να επωφεληθούν από τη γενναιοδωρία της ΕΚΤ

Reuters: Τα ελληνικά ομόλογα, η τελευταία ευκαιρία των επενδυτών να επωφεληθούν από τη γενναιοδωρία της ΕΚΤ
Πάντως, ακόμα δεν θεωρείται δεδομένο ότι η ΕΚΤ θα εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης
Η τελευταία ευκαιρία των επενδυτών ώστε να επωφεληθούν από τη «γενναιοδωρία» της ΕΚΤ, είναι τα ελληνικά ομόλογα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Reuters.
Όπως επισημαίνεται, η Αθήνα είναι πιθανό σύντομα να είναι επιλέξιμη για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της κεντρικής τράπεζας, οδηγώντας προς τα πάνω τις τιμές, ακριβώς τη στιγμή που τα υπόλοιπα ομόλογα της ευρωζώνης θα αρχίσουν να ακολουθούν αντίθετη πορεία.
Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου μειώθηκε κατά 1% στο 6% από τον Απρίλιο, καθώς η Αθήνα κατέληξε σε συμφωνία με τους πιστωτές για τις μεταρρυθμίσεις.
Αυτό θα ξεκλειδώσει αρκετά κεφάλαια για να αποπληρώσει τα ομόλογα που λήγουν τον Ιούλιο.
Η επόμενη ώθηση θα έρθει εάν η ΕΚΤ αποφασίσει πως το ελληνικό ομόλογο είναι αρκετά καλό buy, στο πλαίσιο του σχεδίου «τυπώματος χρήματος».
Αυτό με τη σειρά του εξαρτάται από το είδος της αναδιάρθρωσης στο οποίο θα συμφωνήσουν η Ελλάδα και οι πιστωτές της.
Η κεντρική τράπεζα ίσως σταματήσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα σε περίπου ένα χρόνο, αλλά και πάλι θα μπορούσε να υπάρχει μια επίδραση, διότι τα ομόλογα είναι ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του συνολικού ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η Eurobank εκτιμά πως η ΕΚΤ μπορεί να αγοράσει το 1/10 των τίτλων της που είναι στην κατοχή ιδιωτών μέσα σε μόλις δύο μήνες.
Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα υποχωρήσουν κατά 1%, όταν επέμβει η ΕΚΤ.
Ωστόσο, οι χαμηλότερες αποδόσεις ομολόγων θα βοηθήσουν τις τράπεζες να δανειστούν και να τονώσουν την οικονομία, καθιστώντας λιγότερο πιθανή μια νέα διάσωση.

Το εμπόδιο

Παρ' όλα όμως υπάρχουν και κάποια εμπόδια.
Όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα, το βασικό εμπόδιο είναι πως η ΕΚΤ πιθανώς δεν θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα, εάν το ΔΝΤ δεν είναι ικανοποιημένο ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο.
Ευρώπη και ΔΝΤ, όμως, δεν μπορούν να συμφωνήσουν πόση ελάφρυνση χρέους χρειάζεται η Ελλάδα, μέσω της επέκτασης δανείων και των περιόδων χάριτος για την αποπληρωμή των επιτοκίων.
Η Γερμανία -ενόψει των εκλογών της- θέλει οι παραχωρήσεις να είναι ελάχιστες.
Την ίδια στιγμή, όμως, επιφυλακτικοί στο να δώσουν μια καλή συμφωνία στην Ελλάδα είναι και οι Ευρωπαίοι πιστωτές.
Κι αυτό γιατί σύμφωνα με το Reuters υπάρχει ο κίνδυνος η ελληνική κυβέρνηση να εκμεταλλευθεί προς όφελος της την οικονομική ανάπτυξη.
«Εάν είναι πολύ καλοί και η ελληνική οικονομία ανακάμψει πραγματικά, η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί στην καλύτερη περίπτωση να το πιστωθεί αυτό, ενώ στη χειρότερη να υπαναχωρήσει από τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις» αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Για τους επενδυτές σε ελληνικά ομόλογα ωστόσο, η αυστηρή στάση της Ευρώπης ίσως να είναι καταστροφή.
Η Ελλάδα θα μπορούσε να χρειαστεί άλλη μία διάσωση, αλλά εάν της επιτραπεί να χρεοκοπήσει θα βλάψει πιο σημαντικές χώρες, όπως η Ιταλία.
Η ΕΚΤ είναι απλώς το κερασάκι στην τούρτα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης