Τελευταία Νέα
Οικονομία

France 24: Η Ελλάδα εγκρίνει νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις για να πάρει δέσμευση για το χρέος

tags :
France 24: Η Ελλάδα εγκρίνει νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις για να πάρει δέσμευση για το χρέος
Η Αθήνα ελπίζει ότι η εκταμίευση της δόσης θα εγκριθεί στο Eurogroup στις 22 Μαΐου.
Το ελληνικό κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει νέο γύρο περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, ελπίζοντας να εξασφαλίσει την υπόσχεση για ελάφρυνση του χρέους αλλά και να εξασφαλίσει την εκταμίευση δόσης από τους πιστωτές προκειμένου να καταφέρει να αποπληρώσει δόσεις που λήγουν μέσα στον Ιούλιο.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει μια μικρή πλειοψηφία 153 βουλευτών στο κοινοβούλιο για να περάσει το πολυνομοσχέδιο.
Συνολικά, το νομοσχέδιο που πρόκειται να εγκριθεί φέρνει νέα μέτρα 4,9 δισ. ευρώ.
Η Αθήνα ελπίζει ότι η εκταμίευση της δόσης θα εγκριθεί στο Eurogroup στις 22 Μαΐου.
Αναμένει επίσης σαφή δέσμευση της ευρωζώνης αργότερα αυτό το μήνα σχετικά με μέτρα για τη διευκόλυνση της εξόφλησης του τεράστιου δημόσιου χρέους της, το οποίο αντιπροσώπευε το 179% του ΑΕΠ.
Παράλληλα η ελληνική κυβέρνηση ευελπιστεί να της επιτραπεί τελικά η πρόσβαση στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που θα βοηθήσει την επιστροφή της στις αγορές ομολόγων.
Υπάρχουν εικασίες ότι η Ελλάδα σχεδιάζει να εκδώσει τριετή ή πενταετή ομολογία τον Ιούλιο.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πιθανό να συζητήσει το θέμα υπό την προϋπόθεση ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα αποφασίσουν κάτι «δεσμευτικό» για το ελληνικό χρέος.
"Εάν το κοινοβούλιο εγκρίνει τα μέτρα και η Ευρωομάδα αποφασίσει κάτι πιο συγκεκριμένο και δεσμευτικό για τη βιωσιμότητα του χρέους, τότε ναι, νομίζω ότι το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα θέσει το ζήτημα προς συζήτηση στο διοικητικό συμβούλιο", ανέφερε ο Στουρνάρας στην ιστοσελίδα της Politico την Τρίτη .
"Υπάρχει αρκετός χρόνος για την Ελλάδα να επωφεληθεί από την QE", ανέφερε ο Στουρνάρας.
"Η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στις αγορές μετά το τέλος αυτού του προγράμματος το 2018", δήλωσε ο κυβερνήτης της Τράπεζας της Ελλάδος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης