Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η «μαύρη Πέμπτη» για το ελληνικό χρέος - EWG, Eurogroup και Σύνοδος Κορυφής που θα καταλήξουν σε αδιέξοδο

Η «μαύρη Πέμπτη» για το ελληνικό χρέος - EWG, Eurogroup και Σύνοδος Κορυφής που θα καταλήξουν σε αδιέξοδο
Ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο, έχουν σημειώσει στην ατζέντα τρεις κρίσιμες ημερομηνίες με την ημέρα Πέμπτη να είναι αυτή που τις «σημαδεύει»
Μήνας σημαντικών εξελίξεων αναμένεται να είναι ο Ιούνιος του 2017, για την κυβέρνηση και την οικονομία της χώρας, εφόσον το μείζον θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους που θα καθορίσει και την συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα παραμείνει ανοικτό.
Ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο, έχουν σημειώσει στην ατζέντα τρεις κρίσιμες ημερομηνίες με την ημέρα Πέμπτη να είναι αυτή που τις «σημαδεύει»:
1. Η πρώτη είναι Πέμπτη 8 Ιουνίου:
Την συγκεκριμένη μέρα συνεδριάζει το EuroWorking Group (EWG) και από την στάση που θα κρατήσουν οι 19 εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης η Ελλάδα θα λάβει το μήνυμα για το αν οι θεσμοί είναι διατεθειμένοι να πάνε παρακάτω από το πλαίσιο ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκε στο Eurogroup τον Μάιο του 2016.
Το οποίο, όπως υποστηρίζει το ΔΝΤ δεν δίνει δραστική λύση στο πρόβλημα, αλλά περιορίζεται σε επιμήκυνση δανείων και παράταση των περιόδων χάριτος.
Το EWG είναι αυτό που θα εισηγηθεί στο Eurogroup για το αν η Αθήνα δικαιούται την δόση των 10,3 δις. ευρώ, με βάση τα προαπαιτούμενα της β’ αξιολόγησης που έχει εκπληρώσει, για να καλύψει τις δανειακές ανάγκες του καλοκαιριού.
2. Η δεύτερη είναι Πέμπτη 15 Ιουνίου:
Είναι γνωστό τοις πάσι ότι εκείνη την ημέρα στο Λουξεμβούργο θα «παιχτούν» τα πάντα για την χώρα.
Από τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα μέτρα για το χρέος μέχρι την μνημονιακή δόση και την συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο μνημόνιο∙ με ή χωρίς λεφτά. Ξεκινώντας από τα πρωτογενή πλεονάσματα για τα οποία από το Eurogroup της 22άς Μαΐου είχε σχεδόν ξεκαθαρίσει το τοπίο η Αθήνα θα πρέπει για την 4ετία 2019-2022 να επιτυγχάνει στόχους 3,5% του ΑΕΠ. Για την περίοδο 2023 -2060 η Γερμανία να ζητεί πλεονάσματα της τάξης του 2,2 % ετησίως (από 2,6 % που ζητούσε αρχικά).
Το ΔΝΤ δεν δέχεται πάνω από 1,5% του ΑΕΠ, εκτιμώντας ότι ο στόχος για τη βιωσιμότητα του χρέους θα καταστεί μη εφικτός.
Στην ίδια Σύνοδο το Ταμείο ζήτησε να συμφωνηθεί τώρα πόσα χρόνια επιμήκυνσης θα δοθούν για την αποπληρωμή των δανείων και πόσο θα αυξηθεί η περίοδος χάριτος για την καταβολή των τόκων.
Οι Ευρωπαίοι πρότειναν 15ετή επιμήκυνση κάποιων δανείων της ευρωζώνης, κάτι που κρίθηκε ανεπαρκές από το ΔΝΤ. Αν υπάρξει κάτι καλύτερο επ’ αυτού θα το μάθουμε σε αυτό το Eurogroup.
3. Η τρίτη ημερομηνία είναι Πέμπτη 22 Ιουνίου:
Η κυβέρνηση εύχεται να μην φτάσει ποτέ αυτή η Πέμπτη και τα θέματα στην οικονομία να είναι ακόμη ανοικτά. Διότι σε αυτή την περίπτωση το ελληνικό ζήτημα θα πρέπει να συζητηθεί σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής.
Σε μία τέτοια περίπτωση, ο Πρωθυπουργός, θα ζητήσει πολιτική λύση, διαφορετικά τα πράγματα γίνονται ασφυκτικά για την χώρα.
Σε αυτή την περίπτωση ουδείς μπορεί να αποκλείσει ακόμη και εκλογές αν ο Αλέξης Τσίπρας φύγει με άδεια χέρια από την Σύνοδο Κορυφής τη στιγμή που η κυβέρνηση του ψήφισε α πριόρι τα σκληρά μέτρα λιτότητας.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης