Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μετά το ναυάγιο σε χρέος και QE στον «αέρα» και η δόση των 10 δισ ευρώ! - Η Ελλάδα έχει λάβει από τα μνημόνια 215,7 δισ

Μετά το ναυάγιο σε χρέος και QE στον «αέρα» και η δόση των 10 δισ ευρώ! - Η Ελλάδα έχει λάβει από τα μνημόνια 215,7 δισ
Με τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας για το οκτάμηνο του 2018 να ανέρχονται στα 9,6 δισ. ευρώ κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει ότι η Αθήνα δεν θα βρεθεί αλυσοδεμένη με ένα τέταρτο μνημόνιο
Όχι μόνο χρέος και ποσοτική χαλάρωση αλλά και την δόση των 10 δισ ευρώ κινδυνεύει να χάσει η Ελλάδα έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα για την ίδια και με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του παιγνιδιού.
Ο δρ. Σόιμπλε έβαλε χθες τον στενό του συνεργάτη και ειδικό για τέτοιου είδους αποστολές Γερούν Ντάισελμπλουμ να διαμηνύσει - με τον τρόπο που αυτός γνωρίζει  - στην Αθήνα ότι αν δεν εκπληρωθούν τα υπόλοιπα 15 προαπαιτούμενα (prior actions) που λείπουν από το δεύτερο πακέτο αξιολόγησης δεν πρόκειται να υπάρξει θετική εισήγηση για εκταμίευση από το EuroWorkingGroup που θα συνεδριάσει την επόμενη Πέμπτη 8 Ιουνίου για να προετοιμάσει το Eurogroup της 15ης Ιουνίου.  

Το «τελεσίγραφο» Ντάισελμπλουμ ήρθε μέσω του εγγράφου που απέστειλε ο ίδιος στο Ολλανδικό Κοινοβούλιο στο οποίο καταγράφεται η πρόοδος που έχει σημειωθεί πλην όμως μέσα από το ίδιο κείμενο αποκαλύπτεται και η είδηση ότι οι συζητήσεις για το χρέος όχι μόνο δεν έχουν οδηγήσει κάπου αλλά το αδιέξοδο μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ σε αυτό το θέμα παραμένει.
Άλλωστε σύμφωνα με αξιωματούχους της ευρωζώνης αυτή τη στιγμή υλοποιούνται τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και στο τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 θα ενεργοποιηθούν και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα.
Βέβαια αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη εντύπωση είναι η άποψη που διατυπώνουν άλλες πηγές της ευρωζώνης ότι η Ελλάδα μάλλον δεν θα χρειαστεί να κάνει χρήση του συνολικού πακέτου βοήθειας.
Αυτό με δεδομένο ότι σε 14 μήνες από σήμερα που λήγει το πρόγραμμα και η Αθήνα έχει λάβει μόλις 31,7 δισ. ευρώ από το τρίτο πακέτο βοήθειας  των 86 δις. εξαιτίας των μεγάλων καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση της πρώτης και της δεύτερης αξιολόγησης.
Ακόμη και  αν στα 31,7 δις που έχει εκταμιεύσει μέχρι στιγμής ο ESM προστεθούν τα 10 δισ. που έχει ζητήσει η χώρα, στα ελληνικά κρατικά ταμεία δεν θα έχουν έρθει ούτε τα μισά χρήματα από το τρίτο δάνειο.
Με τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας για το οκτάμηνο του 2018 να ανέρχονται στα 9,6 δισ. ευρώ κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει ότι η Αθήνα δεν θα βρεθεί αλυσοδεμένη με ένα τέταρτο μνημόνιο και με νέες σκληρές μεταρρυθμίσεις που θα ζητήσουν οι δανειστές ακόμη και αν το ΔΝΤ αποφασίσει να φύγει.
Για την ιστορία και μόνο τα δάνεια που έχει λάβει η χώρα από τα δύο προηγούμενα μνημόνια φθάνουν τα 215,7 δις. ευρώ.
Από το πρώτο πακέτο ύψους 110 δισ. ευρώ είχαν εκταμιευτεί 73 δισ. ενώ από το δεύτερο ύψους 163,6 δισ. τα συνολικά κεφάλαια που δόθηκαν ανήλθαν σε  142,7 δισ. ευρώ.


Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης